Реклама / Ads
5| 16377 |18.04.2017 ИНТЕРВЮ

Д-р Недим Генджев: В Турция се задава мракобесие

.
Д-р Недим Генджев
Турция вече няма да е светска държава. Турската дирекция по вероизповеданията ДИАНЕТ стана управляваща в България благодарение на Иван Костов. Политзатворници заради Възродителния процес бяха изгонени от ДС в чужбина, за да не пречат на ДПС. Това разказа пред Фрог бившият главен мюфтия д-р Недим Генджев.
 

-  Д-р Генджев, как ще коментирате резултата от референдума в Турция и последиците от даването на голяма власт в ръцете на Ердоган ?

Първо с портрета на Кемал Ататюрк сложиха края на кемализма, Турция няма да е вече светска държава. Вижте веднага влизат в употреба три важни предпоставки на референдума – промяна на техния Висш съдебен съвет на съдиите и прокурорите и редуцирането на състава му, което ще промени съдебната система до неузнаваемост от 22 на 11 души и почва чистка. После Ердоган си взима партията и обединява властта във всичките и аспекти и затваря военните съдилища, като по мое мнение ще открие шериатски съдилища.

Той отдавна е почнал подготовката за това. Ще се обърне към политиците в този парламент да се върне отново смъртното наказание и после с тяхната глупост, с която гласуваха този референдум ще почне да ги прочиства.  За две години до пълното приемане на промените ще има една послушна и вярна опозиция. Кой ще взима цялата власт и ще прави народното събрание от 600 души като в него може да бъдат избирани и 18 годишни пишлемета, но те са радикални и верни и не дотам изучени.

Ердоган раздели турската нация, сега ще я противопостави и тези които не се съобразят с 24 милиона, а това са другите 23 милиона народ ще гние по затворите и ще пълни гробовете, а това е гражданска война! Това ще бъде на нашата граница, какво ще правим с нашите в Турция, които масово гласуваха против? Какво ще правим с хората, които нашето правителство връзва и доставя в чували на Ердоган да се разправи както си знае с тях ?Те изчезнаха безследно. В Турция се задава мракобесие с което нашия народ не е съгласен, но дали политиците ще могат да послушат народа или ще се съюзят с диктатора? Тепърва ние ще трябва да правим много избори, но ако се държим като Европа, тогава тежко ни и горко. Тя вместо да му дръпне юздите, го съветва да води балансирана политика.  Абе той за това ли жертва и мило и драго , за да се докопа до пълната власт , за да Ви слуша брътвежите!


- Вие с какво се занимавате в момента ?

 - В момента съм председател и главен мюфтия на Мюсюлманското сунитско ханефинско изповедание в Република България, традиционното изповедание по нашите земи. Като основна цел ми е да защитя държавата и общините в поредното дело заведено от турския Дианет(Дирекцията по религизните разпоредбина Турция б.р.) чрез ръководеното от тях мюфтийството на Мустафа Хаджи срещу държавата и срещу 18 общини за имоти представляващи музей. Това го правим за трети път. И няма да се откажа, защото България е наша родина и ние нямаме право да я ощетяваме и заставаме срещу нея , както прави Мустафа Хаджи и неговия ВМС. За мене казват, че съм български турчин, а за Мустафа Хаджи, че турски българин, схващате  дилемата в душата нали?


- Споменавате ДИАНЕТ. Преди месец държавата изгони хора на тази дирекция от страната като опасни за националната сигурност. От кога ДИАНЕТ се меси във вътрешните работи на страната и кадрува в главното мюфтийство? 

- В началото на промените открих средните духовни училища и Висшия ислямски институт. Това беше първата крачка към създаването на собствена религиозна школа в България. Училищата бяха пълни, във ВИИ се обучаваха много хора.

Държавата с правителството на Филип Димитров и неговия съветник Константин Мишев се опита и успя да „уволни“ Патриарха и Мюфтията, даде превес на протестанството и атеизма с едничката мотивация, че сме служили на стария режим.

Това беше груба грешка, защото държавата загуби ценен съюзник на демокрацията - нравствеността на религията и възстановяването на религиозния морал. Бях изправен в неравна битка с държавните служители, които причиниха разкола както при мюсюлманите, така и в православието.

 Училищата изпаднаха във финаносва криза, тогава се обърнах към нурджиите, те имаха училища по цял свят. Духовните училища в България имат и до днес плътна връзка със светската образователна система, нурджиите обучаваха децата на изкуство, музика, религия и култура. Правителството на Иван Костов се зае с унищожаваенто на тези традиции и предостави чрез мюфтийството управлението на училищата и ВИИ на ДАНЕТ.

Да онзи ДИАНЕТ не е този ДИАНЕТ сега, но това не беше особенно дълновидно решение. Когато ислямистите превзеха турската държава Дирекцията по религизните разпоредби се превърна в мощно оръжие за насаждане на турски държавен ислям, който има за цел първо насаждане на турския национализъм и после чрез религията да се определи като единствения и безалтернативен начин на практикуване на ислямската религия. Това вече трябваше да се отчете от държавата, но пак не случихме на управници, те се сговориха с Ердоган и така проникването на турския, националистически, държавен ислям вече се официализира през Галвното мюфтийство на Мустафа Хаджи.

Така ДИАНЕТ напрактика стана управляващ в България, но от тук се пренесе като обвързаност и в Европа. Там даде много големи резултати и това е важно ,като се имат предвид резултатите от проведения референдум. В България турския метод на управление на училищата доведе до отлив на ученици и студенти, а в България хората гласуваха с 77 % против и 23% за реформите на Ердоган, Европа даде други, обратни резултати.

Винаги съм казвал народа е мъдър, но трябва да има и мъдри управници. В Европа народа бе изоставен и тука е така от държавните си ръководители, но тука реагара все още нормално, а в Европа турския радикален ислямизъм вече е необратим.


- Как това може да се промени ? С промени в законите или ?

 - Сега у нас в джамите хората искат имами обучаване в нашия ВИИ, защото са умерени и пракиткуват религията без да насаждат политика.Не искат имамите на ДИАНЕТ. Питате ме може ли да се противопоставим на това това влияние в България? Ами хората го правят, политиците обаче им насаждат ту ДОСТ, ту някакаво чуство за обетованост, ту някакава пряка зависимост с управниците в Турция, на които все им дължат нещо! Трябва ли законодателството да се промени?

Това е неизбежно, но пак от зависимите политици зависи, как ще преодолеят тази зависимост. В предишния парламент се внесоха над 5 проекта  за промени в закона за вероизповеданията, ние подпомагахме един цялостен законопроект, който беше готвен с експерти от Австрия.  Г-н Иван Костов участва в това виждайки, че промените са жизнено важни за националната сигурност и защита от този турски , политически ислям. Доколкото знам го е представил лично на председателят Цецка Цачева и на Цветан Цветанов, а те са поели ангажимент да го придвижат, но този законопроект не видя бял свят, туриха го под миндера и за това се появи взаимовръзката на ДОСТ с мюфтийството! А беше просто, да се направят промени и в закона за политическите партии и този на вероизповеданията. Трябва българсикте политици да са в синхрон с народа си, той доказа , че е мъдър и по - умен от тях.


- Накъде върви България след изборите?

 - В България имаше много тежки избори. Българската нация е разединена, противопоставена, допуснала е да се загнездят като червей чедата на религиозното противопоставяне, допуснаха се партии на религиозна основа, това ще задълбочи радикализацията, около нас се зараждат конфликти на етническа основа, вижте Македония, северна Гърция, южна Тракия като част от самата Турция и на процесите в Турция. Европа няма полезен и правилен ход към Турция, която е изправена пред вътрешни противопоставяния и можи би гражданска война. Разкъсвани сме по оста НАТО и Русия, Европа и Евразия.

Нямаме национални приоритети, ослушваме се без да имаме ясна визия къде е българският национален интерес. Това да неби да е хубава картина. От България изтичат младите, влизат бежанци, поколението застарява в бедност и лишения. Селата и малките градове са обезлюдени и страната се циганизира. Много, ама много важни решения ще трябва да ес вземат и то за оцеляването на нацията, така виждам отговорността на следващото управление, пък който и да е управляващ.


- Винаги сте призовавали мюсюлманите да са обединени. Обединени ли са сега. Има ли фигура която ги обединява?

- Мюсюлманите в България са обединени, те винаги са били лоялни български граждани, но винаги са използвани за провокации срещу държавността. Когато Ататюрк изграждаше светската държава от руините на османската империя, той пращаше емисари в България да рушат авторитета на имамите, които намериха  подслон в Република България.

Сега Ердоган от светска държава иска да възстанови османския халифат и отново посяга към българските мюсюлмани като към средство за пълно влияние сред общността. Сега ни убеждават нас мюсюлманите колко верни турци трябва да бъдем на „майка Турция“. Ердоган натрапва турския държавен ислям с националистична окраска на всички ни и ни задължава, че това е верният ислям. Е как да се чувстват мюсюлманите в България обединени ли? Но тяхната съпротива е огромна, само че държавата ги е изоставила, допуснала е емисари на ДИАНЕТ да шетат, да командват, да разединяват, да насаждат радикализъм. До кога?!

 

- Мъчно ли ви е за случващото се в Сирия. С какво се занимавахте в Сирия до като живяхте там ?

- Ох, това е голяма моя болка и мъка! Аз получих духовното си обучение при знаменития улема шейх Кафтаро, главния мюфтия на Сирия. Той бе мой духовен учител и ми предаде познания за доброто , за религията, да правя молитви за лекуването на душите на хората и да поемам тяхната депресия и стрес. Той почина на 88 години и живя праведно и достойно, но избра само мене да ме изучи да правя „РУКЯ“ лечение чрез молитва и силата на Корана. Аз имах там най хубавите години на духовно сливане с една величествена държава съхранила красотата на човечеството. Там по време на молитва магазините се оставяха отворени и хората хукваха да се молят, а цели витрини със злато оставаха отключени, хората бяха щастливи. Сега гледам руини, мъка и разруха и кой е виновен за това? Как можаха великите сили да допуснат това разорение на световното културно наследство? Как можаха да допуснат главорезите на ИДИЛ да представляват исляма? Всичко това ме разкъсва, но аз вярвам, че Аллах е милостив и след тежките изпитания ще дойдат блаженни дни. Но ние хората трябва да сме отговори за своите действия, а тези които допуснаха нота са престъпници.


- Обвиняват ви, че сте офицер от Държавна сигурност ?

 - А това е много интересно, защото много се спекулира, че ние от ДС сме някакви чудовища. Да аз бях офицер от ДС, служих на държавата, бях верен на офицерската си клетва и никога не съм й и изменил. В държавата се подготвяха мероприятията на възродителния процес, аз бях авторитетен старши лейтенант и единственият от турски етнос в тази система на оперативна работа, имам десетки разработки срещу шпиони.

И внезапно ме уволниха, проведе се съд на честта и ме разжалваха, та за това сега не съм полковник от запаса, изхвърлиха ме безработен с две деца на улицата. Това в онази държава не само беше прецедент , но и недопустимо. С дистанцията  на времето виждам, че много истински възродители са се притеснявали от мене в службите при провеждането на мероприятията. Така започна моето лутане по предприятия и когато началниците от ДС разбираха, че съм си намерил работа веднага ме уволняваха, в трудовата ми книжка го има това. Приятели на моя баща, четири мандата народен представител от БКП и околийски управител на Кубрат от близкото обкръжение на Тодор Живков видяха тази гавра и ми предложиха да ме направят мюфтия на Кърджали.

Още щом встъпих в длъжност отворих  всички затворени джамии в областта  за петкратна молитва и по този повод се скарах с първия секретар на ОК на партията.


- Малцина знаят, че през декември 1989 год. пред президента Петър Младенов сте поискали връщането на имената на българските мюсюлмани.  Какви са приликите и разликите между тогава и сега ?

 - Самият аз не понасях името което ми бяха дали – Недьо Генджев, но не можех да понасям децата ми да са без имената ,които съм им нашепнал в ухото в името на Всевишния. Първото нещо ,което направих е да поискам това и като участник в кръглата маса бях единственият мюсюлманин застъпник на тази теза, като символ за връщането на мюсюлманските имена. Има една интересна и важна история, която ми беше задължение да изпълня.

Промените са факт, имаме първият демократично избран президент, демократично правителство и демократичен парламент с партия ДПС. Като главен мюфтия аз получих няколко писма, някои подпечатани с кръв от палците на хората, които бяха писали, че са забравени в старозагорския затвор, а са политически затворници с нечовешки присъди от 15, 20, 30 години за политическата си дейност срещу възродителния процес.

Писмото на полизатворниците с кървавите отпечатъци.

 

На мига запалих служебния автомобил“ Волга“ и потеглих на там, взех им корани, и настоях пред директора на затвора да ми направи среща.

Тя се състоя и в препълнена малка зала около 30 души ме посрещнаха с вълнение и надежда. Аз им обещах до един месец да са на свобода. Срещата беше вълнуваща и ще остане за винаги в съзнанието ми, но ми даде куража веднага да се обърна към президента Жельо Желев  и даже да поставя ултиматум, ако няма указ за помилване на тези страдалци ще започна гладна стачка пред президентството. Въпреки съпротивата на прокуратурата Жельо издаде указ, хората бяха помилвани. И знаете ли какво стана с тях?

Да не мислите , че се вляха в новоучреденото ДПС? Не! ДС , още непипната и неразградена им даде по 50 долара и задграничен транспорт и едни стовари във Виена, други директно в Турция. А това бяха хора с биографии, хора които може би нямаше да се съобразяват с реалностите на пост социализма, но такава съдба им отредиха на изгнанници. Аз ще ви дам писмата им имената им, потърсете ги те имат уникални истории, но аз съм горд, че техния живот бе спасен и тяхната свобода беше факт благодарение на мен.


- Срещал ли сте се с Тодор Живков ?

- А, това беше паметна среща, много мои опоненти считат тази снимка от нея за компромат, но това не е така, на тази среща аз постигнах обединяване на мюсюлманите. До този момент имаше едно помашко мюфтийство – на българомохамеданите, както ги наричаха и на турците. Категорично поставих този въпрос на Тодор Живков като му казах , че мюсюлманите не са по етноси, че исляма е един за всички и като български граждани ние трябва да имаме единно мюсюлманско ръководство. Не му харесаха тези мои мисли и разсъждения, но ме послуша и направихме обединението. Това е истината за моята среща с държавния глава Тодор Живков и аз се гордея с това, което направих. Направихме това, което беше факт от създаването на третото българско царство обединихме мюсюлманите български граждани.


- Конспирация ли е планът “Зелени Балкани” за ислямизация на региона?

 - Ислямизацията на Балканите в радикален аспект не е конспирация, защото става публично, но пък е пъклен план срещу светските устои на тези държави България, Македония, Сърбия, Гърция, Косово, Босна. Радикализацията и опитите за реставрация на влиянието на османския халифат са лош знак за демокрацията по тези земи. Държавите трябва да са отговорни ако допуснат това. Но виждаме ,че Македония не успява да се съвземе от това разцепление на нацията на албанци мюсюлмани и македонци християни.

Трябва добре да прочетем заканите на Ердоган и негови министри, че предстои война на Полумесеца и Кръста.

Недим Генджев на среща с Реджеб Ердоган.

 

Радикализацията на мюсюлманското население на Балканите налива вода в тази мелница и това е пагубна политика. Вече европейски политици казват, че разпада на Европа ще доведе до война на Балканите, ами ние къде сме? На предната линия с османския халифат и авангард на Европа в отстояване на европейските ценности.


- Има ли бъдеще за партия ДОСТ и за лидера й Лютви Местан в българската политика ?

- Как да виждам съдбата на ренегат като Местан ? Той първо предаде СДС, после беше слуга на Доган, помните как хвалеше Лидера, сега със същата страст го ругае и хвали Ердоган, а комисията по досиетата му изкара картончета за принадлежност към ДС.

Човек с такава биография може само да бъде употребен. От него героизъм няма как да видим, щото той е ръководен, а както се разбра и от жена си, дето го побутвала в кариерата на политик.

Това не е човек със собствено мнение няма място в управлението на България, още повече , че той при първа неслука бяха в турското посолство да търси защита, а използва турския посланик като алиби за всяка антибългарска своя проява. Но ДОСТ ще диша във врата на ДПС и чрез мюфтийството на Мустафа Алиш ще им краде електорат, до като националните партии не разберат, че българистите мюсюлмани са български граждани и не отворят редиците и листите си за тях. Какво е национална партия без арменци, евреи, турци, помаци цигани, ами етническа партия!

Да са надяваме в новия министерски кабинет ще има мюсюлмани на различни длъжности, затова се обръщам към новия парламент, към бъдещия министър председател и към всички да си подадат ръка  за да изведем заедно България от тази тежка икономическа криза, защото България е нашата родина и всеки от нас трябва да направи необходимото за нейния възход.


Интервю на Николай Панков

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11579 |11.08.2016 Г. Коритаров: Може би България призна Турция за европейска правова държава . 0| 12692 |18.07.2016 Кольо Парамов: Преди три месеца се заговори за преврат в Турция . 20| 13932 |16.06.2016 Ген. Григоров за Фрог: Ако Турция провокира миграционна вълна, няма да издържим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads