Реклама / Ads
21| 12506 |31.08.2011 ИНТЕРВЮ

Нейчо Неев: Егати държавата, щом Яне ще пише конституция

.
Нейчо Неев
Да управляваш България е дял от философията, твърди бившият вицепремиер.
 


Откриваме бившия министър на енергетиката и на транспорта в правителството на Любен Беров – Нейчо Неев, на път. На 63 години той не спира да работи и едва успяхме да откраднем един час от графика му. Занимава се с транспортни фирми, където е стихията му. За разлика от предишните правителства Неев е доволен от работата на Бойко Борисов, въпреки, че и в ГЕРБ открива пропуски.

 

- Г-н Неев, на прав път ли върви държавата след 20 години преход?

 

- Не може да си член на Европейския съюз и да мислиш, че не си в правия път. Оттук нататък централната власт трябва да обяснява на народа, както го прави, впрочем. Приказките, че ЕС щял да се разпадне или че нещо ще се случи с еврото са на хора, които си ги говорят вечер на маса.  Колкото по-бързо се въведе федерално управление в Европа и единен език, толкова по-бързо ще се оправи и България. Чест прави на поляците, че застават зад тази идея. Старият континент трябва да се превърне в САЩ. Всички останали приказки в парламента са излишни. Ние досега не сме били в такова изгодно положение от 1000 години насам. ЕС е нещо велико! Имаме фондове, сигурност и възможност за финансова подкрепа от останалите партньори, които за разлика от СССР, не се държат като роби с нас”, размишлява бившият министър. Неев допълва, че постоянно пропускаме важни моменти заради некадърни и крадливи политици. „Какво направи Меглена Плугчиева с европарите? Нищо. На някакви малки мандри раздаде по 10 млн. лв., а на истински ефективните млекопроизводители – 10 хил. лв. Това не е нормално. Станишев трябваше да се намеси, но не го направи, както обикновено обичаше да бяга от отговорност. Аз на негово място бих казал: „Дайте ми папките на всички големи мандри”. До 5 часа щях да разбера кой е крал и кой е лъгал. През последните години слушам само как държавата се клатела. Клати се нещо, което има някакво ниво, а ние сме на дъното... Напоследък много се дразня от приказките за „минималната работна заплата” Това са глупости, не може да съществува такъв термин в икономиката и финансите... Хабя си думите, г-н Василев, защото никой не иска да приеме, че да се управлява държава е дял от философията”, категоричен е Неев.

 
- Кой беше най-трудният момент в страната след 10-ти ноември 1989 г.?

- Лукановата зима не беше случайност. Тя беше планирана от Андрей и зам.-премиера му Нора Ананиева. Спекулата на пазара тогава беше организирана нарочно. Днес обаче БСП се бие в гърдите каква „велика” програма са направили тогава. Всъщност имаше едно планирано увеличаване и намаляване на цените. През казваха, че ще вдигнат пшеницата, например, през юни ще намалят олиото и т.н. Вие какво бихте направили, ако сте търговец? Ще изкупите стоките от складовете и ще ги надуете нарочно, когато дойде време за това. Аз, естествено, че бях дал съвет на един приятел, който имаше 10 000 лв. Питаше ме какво да ги прави. Казах му да си купи 100 тона сол, тъй като струваше 12 ст., а после стана 5 лв. Казвал съм на Луканов да напусне парламента като премиер, защото с политиката си ограби народа. Лукановата зима не се случи, защото нямаше стока, а защото и пещерите бяха пълни със стоки. Чакаше се моментът кога да се извадят и Луканов да каже „Сезам, отвори се!”. Това е манталитетът на БСП. Те управляваха 50 години, не казаха едно „извинявайте” и не поеха никаква отговорност. През 1989 г. БКП сдаде властта на едни дечурлига и до днес им гледа сеира. Комунистите започнаха да обвиняват агентите на Държавна сигурност, част от които си бяха хора под пагон. Семерджиев уволни 14 000 агенти, а Йордан Соколов – 5 000.  Казах им и на двамата – вие ги уволнявате, но те ще си отмъстят! Така и стана. Репресивният апарат трябваше да бъде опитомен, защото ако в Чехия комунизмът бе неестествен, то в земеделска България се приемаше нормално. Желю все си беше спокоен: „Абе, приватизацията ще реши въпроса”. Тя не само, че не го реши, но и криминализира България. След 10-ти ноемрви просто нямаше сериозен анализ. Плюха се разни хора – Желю бил виновен, Филип бил виновен... Никога не може само един да носи вината. Всички поемат отговорност и излизат пред народа да си признаят грешките. Аз винаги съм си водил дневници. Учеха ни, че Фердинанд е лош и бях готов да извадя пистолет и да го застрелям, ако беше жив. Но дефакто не е така, защото трябва да търсим общата отговорност на последното правителство, което ни е управлявало.

 

- Какви грешки допуска ГЕРБ днес?

 

- Финансовият ни министър Симеон Дянков допуска грешка, която и предшествениците му правеха. Казва, че трябва да се наливат пари в селското стопанство и в туризма. Е, добре, за стопанството съм съгласен, но защо трябва да правим туризъм в неморална страна? Това е против всички човешки закони. Раздават се земи за хотели на Сульо и Пульо за жълти стотинки. В същото време жените ни покрай тези курорти станаха проститутки, а мъжете – сервитьори. Това съм го писал в дневниците си още по времето на социализма. Имаме едно и също море с Турция. Как те могат да се развиват, въпреки че постоянно им намираме кусури, а ние не можем. Вярно е, че сме в условията на капитализъм – има кризи, няма кризи. Вземете политиците какъв пример дават на народа. Костов е типичният български държавник. Журналистите го гонят го из кулоарите в парламента, а той говори по сериозни теми. Видиш ли такъв човек, който се разхожда и си приказва, значи или е крадец, или мошеник. Богомил Бонев пък искаше да намалим акциза на кафето като министър на СДС. Е, какво, ние само ракия и кафе ли ще пием?! Ние само сме по концертите. Навремето Тито плашеше народа си в Югославия, че ако не работи, ще го прати да пее в България. Ние само сме по мухабетите, по концертите. Дори мисля, че спокойно можем да се наречем „циганите на ЕС”. Постоянно просим, дават ни пари, а ние ги изпиваме. Във Франция, например, ако стане някой фал, казват „българска работа”. Турция си изгони хазартните босове и те си дойдоха у нас. Това е днес България!

- Защо службите се оказаха толкова важен фактор за България по време на тройната коалиция?

- Станишев сложи фирмаджии като Петров в ДАНС. След като БКП разби агентурния апарат, Станишев се зае да прави нещо, от което не разбира, както и хората около него. Казвал съм му: „Абе, момче, не може да правиш ДАНС с 3000 души, като обединиш 3-4 служби. 3 000 истински шпиони няма в целия свят! Вземи си 200 души.” Той ми се смееше и казваше само „ще видим, ще го обсъдим”. Какво има да обсъждаме, нали видяхме в какво се превърна идеята му?! ДАНС трябваше да се управлява от 7-8 души. Смесиха се доброто с лошото. Ако бяха прочели само една книга как е създадено ФБР, щяха да видят, че нищо не разбират от служби. Първо се слага шеф и после се разгръща останалото. Те сложиха първо служителите като Алексей Петров, които си имат бизнес и фирми и чак тогава решиха какво ще представлява службата. Така ни се пада, защото комунистите разбиха агентурния апарат.

 

- Кой бе виновен за разпада на СДС?

 

- Никога не е имало понятие СДС. Ние бяхме елементарни седесари. Ако не бяхме, щяхме ли да допуснем държавата да стигне до това положение?! СДС не е било разбивано, защото не е създавано. Казвах им, и на Желю, и на Петко Симеонов, и на останалите, не може на втория етаж в централата да се събират трима души, да правят координационен съвет и да си гласуват при затворена врата. Единственото, което ги държеше, беше масовата психоза, нищо повече. Спомням си, че седесарите по районите не промениха нищо освен че си смениха цигарите и минаха от Арда на Марлборо. Та кой народ ще върви след Филип Димитров, Едвин Сугарев и някакви лучниковци?! Единият пишеше стихове за обратните мъже (Сугарев – б.а.), Филип не можеш да разбереш какво е казал, като започне да говори, доспиваше му се в 12:00 ч на обяд. Може ли това да ни е десницата? Не може един държавник да ходи в 9:00 ч на работа. Вие да сте видели кола и днес пред Министерския съвет преди 9:00 ч? На всички им се спи!


Всички премиери преди Бойко са измислени!

 

Колкото си по-беден, толкова повече трябва да се стараеш, това е тъжната истина. Най-добре това може да се усети при строителството на пътищата. Разбирам старанието на Бойко Борисов и на Плевнелиев, но едно шосе трябва да има гаранция минимум 7 години. При нас още на втората година започват да кърпят дупки. Само аз и вие можем да контролираме тази строителна дейност, повярвайте ми! Бойко и Плевнелиев трябва да отворят докладите, да погледнат колко са дебели слоевете на места по трасето и да видят какви са нормите и плановете, за да сравнят. Плевнелиев призна, че нямало пари. Е, да, но повече пари няма да ни дадат оттук нататък за магистрала „Тракия”, например. Дори и по-бавно да се случват нещата, направете ги като хората. Вярно, никой не се е родил специалист по всичко, но не може като заемаш толкова важен пост, да не си отворил правилника преди това. Каквото и да погледнеш, всичко ни е с краката нагоре. Имаме проблем с министър-председателите. Вярно, Борисов реагира, но преди него всичките бяха измислени хора. Да не бъде този, а онзи!

 

- Защо в изборите се наливат стотици милиони? Няма ли по-лесен начин да се спечелят?

 

- Кметовете са пияници и крадци. Всички днес говорят за някакви милиони преди изборите. Кой колко щял да плати и пр. Навремето вкарах трима депутати с 4 000 лв. сегашни пари. Какво пречи да проведеш кампания и да си направиш 1 000 плаката за 700 лв.? СДС допуска точно тази грешка. Аз, разбира се, ще гласувам. Ще търся този път президентът ни да не е ням. За кметовете нямам думи. Всеки областен град има по пет кметове, които спят. Не може да ти крадат шахтите и да казваш, че нямаш решение. Хапят те кучета, падаш в дупки, трошиш си колата, а те нямат решение. За една седмица ще им реша проблема. Казал съм им да дойдат и да ми се обадят, така съвети през вестник не давам. Кметовете ни са пияници и крадци, в повечето случаи. Не вярвам, че градче като Велинград или Септември не може да се оправи. В България или си неграмотен, или си престъпник! Ние с президентите и с кметовете нямаме такъв проблем, какъвто с контролните органи. Краде се безогледно, защото те позволяват това да се случва. Имаме си и легални мафии във всеки град, които рекетират гражданите. Сотовете пренасят наркотици, ограбват магазините, които охраняват, играят с общината и си плащат „данък” на кмета за всичко това. Навремето Костов направи всяка голяма община да има по пет кметове, които да му правят изборите. Заради това сега храним по пет дълбоки гърла на община!

 

„Ега ти държавата, щом аз съм й вицепремиер” стана емблематична фраза по време на прехода. Според интернет култовият лаф „се приписва” на Нейчо Неев, който обаче зави, че го е казал в разговор с човек, чието име не иска да цитира.

 

- Г-н Неев, казахте ли тези думи докато бяхте вицепремиер?

 

- Има ли значение, толкова ли е важно... Вместо да кажат колко съм бил прав за всичко – и по времето на социализма, и по времето на т. нар. преход, започнаха да цитират някакви думи. Имаше една глуха зам.-министърка и може би не е дочула правилно (смее се – б.а.). Може и да съм ги казал, както можех да си кажа по-късно „ега ти държавата, щом Костов или Филип са премиери”. Мечтите на повечето хора преди 10-ти ноември бяха да станат шефове и началници. Днес виждам плодовете на отвратителното ни възпитание. Управниците ни приличат на кочияши. Отвратил съм се, защото България не я очаква нищо хубаво.

 

- На какво бихте казали „ега ти” днес?

 

Днес бих казал: „Ега ти държавата, щом Яне Янев иска да ми пише Конституцията и да ме командва”! Конституцията е оправдание на слабите мъже, тя не е причина за неграмотността на управниците ни, които не могат да си вършат работата и крадат. Всички са чели вестници и говорят какво пишело там. И Волен, и още куп хора са минали през ръцете ми. Знам всички що за хора са...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 95| 12825 |18.02.2011 Б. Димитров: Елитът на БСП са ренегати, продадоха идеите за милиони . 12| 13722 |26.08.2008 Светлана Стоилова: Лечебният масаж извлича негативната енергия . 13| 9950 |10.06.2008 Ивайло Гюров от "Пей с мен": Много коментари по мой адрес бяха негативни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads