Реклама / Ads
6| 18871 |15.04.2019 ИНТЕРВЮ

Адвокат на държавата: Всеки от нас може да е на мястото на Иванчева и Петрова

.
адв. Ирен Савова
Опитаха да ме отвлекат, но прокуратурата отказа да разследва кой стои зад това. Въпреки че разполагаше с видеоматерил, тя въобще не пожела да работи по този случай. В деня, в който прекратиха случая с опита за отвличане, от прокуратурата ми съобщиха, че няма да разследват и кой разпространи мои некролози. Това преля чашата на търпението ми и реших да работя другаде. Това заяви в интервю за Фрогнюз адв. Ирен Савова, защитник на Биляна Петрова.
 

Адв. Савова, Вие сте позната най-вече като успешен защитник на държавата по делата за т.нар. „царски имоти”. Защо един успешен адвокат на държавата напуска България? Вие работите в Чехия, доколкото знам.

 

Така е. От многото възможности избрах Чехия, защото тук никой не си представя, че може да „купи” съдия или да му нарежда какво да прави. В България това е масовата представа и уви, честа практика. И заради аферите с имотите на властта, които излязоха на показ и с които в последните седмици се занимаваме, никой не вярва, че в България има работещи институции. Смятам, че поръчките на определени хора от властта, които изпълнява прокуратурата по отношение на неудобните, надхвърлиха всякакви граници. Показах на чешки колеги кадри от ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, кадри от медии, които отразяват в реално време този цирк, кадри от поставянето им в клетка в съда, кадри с белезници на ръцете в съдебна зала, кадри от мизерната килия, прангите на краката.

 

И?

 

Те не повярваха на очите си. Днес, повече от всякога, получаваме свидетелства, че публичният линч, който преживяха Иванчева и Петрова, е поръчка и има за цел да подмени вота на избирателя, а не така широко прокламираната борба с корупцията. Всеки ден излизат нови и нови доказателства, че ако някой е неудобен, ако защитава неудобни за властта каузи, е заплашен от публично орезиляване. Чудовищно отношение към задържани, при това в държава с претенции за европейско ниво. Кому е нужно и защо?! Отдавна апелирам тази гавра с човешкото достойнство да престане. Всеки от нас утре може да е на мястото на Иванчева и Петрова. И не говоря за възможността да бъдеш съден за престъпления, а за публичния „разстрел”, на който се подлагат избрани обвиняеми, грубото потъпкване на презумпцията за невиновност. Това е злоупотреба с власт, злоупотреба с правото! Виждаме държавни служители, които четат и прилагат закона, както дявола Евангелието. И които толкова се увлякоха по изпълнението на поръчката за Иванчева, че я разпростряха и върху мен.





Как?

 

Прокуратурата започна да ми образува абсурдни производства, които даже ме е срам да коментирам. Вкара се огромна мощ, за да установява например има ли дупка от телбод върху един лист хартия и на какво може да се дължи. В това безумие се вкараха експерти от Националния институт по криминалистика при МВР. Вероятно и за тях има опасност да пострадат, защото не изневериха на професионализма си и не намериха никакви дупки. Прокуратурата се намеси по граждански дела, които водя, и се опита да повлияе върху изхода им. Прокуратурата отказа да разследва подадени от мен сигнали за опит за отвличане, за лъжесвидетелстване пред съд, отказа да разследва станалия известен случай с некролози на мое име, които бяха разлепени пред дома ми.

 

Защо?

 

Някой трябва да бъде омаскарен, защото защитава кметиците Иванчева и Петрова, а за тях има поръчка и не се харесва някой да пречи. С подобни трудности се срещнах и когато поех защитата на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. 

 

Изглежда сте загубила търпение. В кой момент решихте да вземете самолета за Чехия?

 

Чашата преля, когато сигнализирах прокуратурата за посегателство срещу мен – опит за отвличане. Прокуратурата отказа да разследва лицата, които ме причакаха пред съдебна зала, които ме следваха и бяха приготвили автомобил, с който да ме отвлекат. Въпреки че разполагаше с видеоматерил, тя въобще не пожела да работи по този случай. В деня, в който прекратиха случая с опита за отвличане, от прокуратурата ми съобщиха, че няма да разследват и кой разпространи мои некролози – това било обида и следвало по частен ред да съдя някого, който при това е неизвестен. Как да продължавам да стоя тук, след като прокуратурата работи само ако има поръчка и стои със завързани очи, когато трябва да разглежда обикновени сигнали за престъпления.





Това го виждам и по отношение на мен, и по отношение на клиенти. Същите практики споделят и колеги. Знаете, стигна се до претърсване на адвокатски кантори, опит за изземване на адвокатски книжа. Кой гарантира спазването на законовия ред, кой и какво гарантира, че живеем в правова държава?! За съжаление не съм единствената, която не вижда перспектива тук. Ако държавата продължава по същия път на развитие, макар да е европейска, кой ще пожелае да остане в нея?! Кой ще се съгласи да бъде подложен на подобно третиране?!

 

Дали назначаването на европейски прокурор ще спре тази практика – държавни обвинители да изпълняват поръчки, които им дават силните на деня?

 

Зависи кой ще бъде избран за европейски главен прокурор, какви правомощия ще му бъдат дадени и как ще бъдат реализирани. От една страна, трябва да има механизми, които гарантират, че власт власт възпира. Не може да има институция или длъжностно лице, които са недосегаеми. Вижте периодично създаваните в България мегаструктури за борба с корупцията като КОНПИ, КПУКИ, КПКОНПИ. Те трудно работят. В крайна сметка се оказва, че няма ефикасни механизми за разследване и за контрол над ръководителите им. Човешкият фактор е най-важен. Най-важна е личността с нейните професионални и морални качества. Оказва се, че много от тези, на които възлагаме ръководни и контролни функции, са обвързани в зависимости. Налага се изводът, че няма орган, няма институция, на които можем да разчитаме. Защото много от хората, които работят в тях, са зависими, с недостатъчно професионални или морални качества. Те нямат умението или желанието да приложат закона в интерес на цялото общество.

 

Тъжно!

 

Тъжно е, но не е безнадеждно, смятам. Обичам България и тук, в Чехия помагам на българи. Убедена съм, че у нас, ще има промяна и че един ден и аз, и други като мен ще се върнем у дома.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 10046 |21.02.2019 Емануил Йорданов: Кой човек ще потърси адвокат, ако знае, че той ще го натопи пред службите? . 5| 12058 |19.12.2018 Адв. Владимир Дончeв: Посегателството върху един адвокат е срещу цялата колегия . 2| 12617 |19.11.2018 Светлозар Николов: Адвокатурата обслужва задкулисието, банките и ЧСИ-та . 15| 47133 |04.05.2018 Адвокат пред Фрог: У нас всеки, който се бори срещу корупцията, е преследван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads