Реклама / Ads
8| 12384 |11.02.2011 ИНТЕРВЮ

Николай Панков: 20 млн. евро разделят мюсюлманите в България

.
Николай Панков
Форумът на 12 февруари е нелегитимен, прокуратурата да го забрани.Финансирането идва от съседна страна, доклад на Оксфорд потвърждава вмешателството. Подвеждат правителството, но ставащото в Египет е предупреждение и за нас, казва началникът на кабинета на председателя на Висшия духовен съвет на мюсюлманите в България.
 

Интервю на Мая Стоянова

- Г-н Панков, на 12 февруари предстои да се проведе мюсюлманска конференция за избор на нов главен мюфтия, кой е организатор на този форум?

- Организира се криминално. Неизвестни лица пускат обява във столичен вестник от името на Върховния управляващ орган на Мюсулманското изповедание (МИ) регисрирано по ф.д.№1659 на СГС. Този акт сам по себе си сме предали на прокуратурата, лицата са нарушили закона и са извършили престъпление. В страната обаче тези хора съвсем не са неизвестни. Това са районите мюфтии на Мустафа Хаджи, отстранени от съда за извършена преди това през 2008 година измама и фалшификация на Устава на МИ. Хората, които организират поредния форум, са рецидивисти в това отношение, а представителността е повече от успорима. Пак се маскират активисти на ДПС под формата на имами, кметовете на тази партия полагат подписи под частни документи – протоколи за избор на делегати, с което отново нарушават закона и се подготвят за нови прокурорски проверки и санкции.

- Висшият мюсюлмански духовен съвет на д-р Недим Гендежев, който бе признат от съда за легитимен, ще участва ли на форума?

- Това е повече от факт, разпратени са писма до имамите, до кметовете и областните управители да не взимат участие в този сбор на ДПС. Сезирани са районните и градските прокуратури, изпратени са писма до всички поканени на 12 февруари, уведомили сме Народното събрание. Извънредна национална мюсюлманска конференция може да се свика само от Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС) на проф. д-р Недим Генджев и то по Устава, който е вписан в съда от 1996 година. Без тази легитимация всеки сбор на хора може да е прекрасно събрание , но те не могат според закона да изберат върховните органи на МИ.

- Премиерът Борисов събра заедно д-р Генджев и претендентът за духовния пост Мустафа Хаджи, за да се изчистят разногласията и да се проведе един общ форум на мюсюлманите, от къде идват пак противоречията, които отново разделят вероизповеданието?

-Имаше такава среща, д-р Генджев изпрати писмо в отговор на тази конструктивност. Той поиска да се направи пълна ревизия на изповеданието, да се подготви и обсъди нов Устав от мюсюлманите по джамиите и чак тогава да се свика национална конференция, но по действащия устав и с участие на имамите. Случващото в момента изцяло подменя законните норми, заличените от съда отново правят някакви събрания и се отказват от установените в устава правила. В тези събрания участват само група партийни активисти и общинските кметове, т.е. светски хора се налагат на религиозен формат, пренебрегват се имамите, те остават само функция, параван на амбициите на политици да определят съдбата на мюсюлманскта институция.

- Кой финансира нелегетимния според вас форум на 12 февруари, какви идеи стоят зад тези пари?

- Въпросът е важен и съществен, даже в контекста на това, че се извършва престъпление. Чужда държава, наша съседка, е основният фенансов донор. Смеките на изповеданието в България са блокирани, тече ревизия на НАП, която буквално се саботира от Мустафа Хаджи, но същевременно се разпределят стотици хиляди левове. Координатор на процеса е служител към посолството на Турция, а конкретния ковчежник е г-н Келебек, зам.ректор на Висшия ислямски инстут, който отдавна трябваше да се е прибрал в Турция. Този човек по криминален начин удължи престоя си в България. За оставането му има отказ от ДАНС, от Дирекция миграция и Дирекцията по вероизповеданията, но е осщасливен да пребивава от министър Вежди Рашидов.

- Кой подвежда тогава премиера и правителството, че проблемът ще бъде разрешен?

- Предизвикалият буря в чаша вода – Касим Дал. Той многократно е посещавал минитър Цветанов, премиера и дори уреди при Вежди Рашидов ковчежника на незаконния мюсюлмански форум. Касим Дал превежда в ефира на български политици директно нарежданията на Ердоган и предава посланията и заплахите на турския министър председател. Каква е цената, която плащаме за това национално предателство, все още не знаем, но интересът на Ердоган е повече от смущаващ, това е направо агресия и деректна намеса във вътрешните работи на европейска държава. Ердоган разтила една нова ислямска софра, на която той ще кани сътрапезниците и няма повече да чака европейците да го поканят в салона за гости в Европейския съюз.

- Защо Недим Генджев е нежелан от Турция, Ердоган недвусмислено декларира това отношение при посещението си у нас?

- Една странна визита, на която двама премиери се загубиха в превода. Ердоган недвусмислено показа, че няма нужда от ДПС и че ще брани интересите на сънародниците си мюсюлмани в България, нашият премиер си замълча, обществото ни също. Това окуражи асимилационните амбиции на турските националисти, този път под паравана на агресивна политика и умерен сунитски ислям. Истината е, че д-р Генджев държи българското главно мюфтийство да е зависимо единствено от мюсюлманите в страната, а не от държави, които даже не са членки на ЕС.

- Но Генджев е обвиняван за участие във Възродителния процес и връзки с ДС?

- Това са инсинуации, които до сега не са доказани. Той е репресиран от режима на Живков. А още по-мълко се знае, че през 1990 г. той извади от затворите на демокрацията истинските турци дисиденти, почти 6 месеца след като Доган и приятелят му бяха пуснати, за да правят партия. Нелогично е Генджев да се обвинява за връзки с комунистическите структури, след като почти цялото ръководство на ДПС е пълно с агенти и възродители.

- Как ще се противопоставите на провеждането на тази конференция?

- На таози етап сме сезирали Софийска градска прокуратура за извършване на престъпление от лица, които се представят за длъжностни, а са отстранени от съда. Освен това сме изпратили до съда колективна декларация, че не участваме в тази фалшива конференция. Сигнализирали сме ДАНС и парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

- Как реагират институциите?

- Очакваме отговори и се надяваме на разбиране, и на ненамеса на премиера и държавата в този религиозен проблем. Прокуратурата трябва да забрани с постановление този нелегитимен форум и да се установят виновните лица.

- Владеенето на вакъфските имоти или други интереси стоят зад разединението на мюсулманите?

- Всичко е за пари, за много пари и влияние . За амбицията на ислямистите в Турция да поставят под контрол ислямските малцинства в Европа и на Балканите, да се възстанови институцията на Шейх ал Ислям от преди революцията на Кемал Ататюрк. Да се обедини в духовен и икономически халифат световната мюсюлманска общност под ръководството на турския национализъм и развятото занаме на пълен реваншизъм и хегемония.

Парите също са важен фактор, говорим за 18 млн. евро. Те са в турското посолство на разпореждане на служителя Масхар Белгин и са предназначени за реставрацията на два мюсюлмански храма у нас. Съмненията ни са, че тези пари турската страна не иска да ги предостави във фонд на разпореждане на културното министерство и да се използват по предназначение, а да минат през контролирани от тях фирми, като голяма част от средствата бъдат използвани за други цели, включително и политически.

- Твърдите, че имами, гравитиращи към Мустафа Хаджъ, получават от чужди източници финансиране в големи размери, за какви суми става дума, колко души са въвлечени в схемите?

- Такива пари наистина идват, те са нерегламентирани, с неизвестен произход, действащи пряко срещу интересите на държавата. Всеки месец около 310 души в България получават между 350 и 600 евро. Това финансиране е стартирало от ноември миналата година, а целта е така да бъдат мотивирани определени духовници за провеждане на нелегитимния форум. До сега са дадени около половин милион евро. Разполагаме и с ведомости с имена и банкови сметки, по които се превеждат парите. Хората на Мустафа Хаджи отричат и не дават адекватни обяснения. Ние разполагаме и с един доклад от Оксфорд Юнивърсети, който потвърждава тези плащания.

- Искате ревизия на Главно мюфтийство, за да влезнете в него, какво очаквате да се установи?

- Огромни злоупотреби. Кражба на средства, неплатени осигуровки, неплатени корпоративни данъци, стотици задължения към частни фирми, глоба по ДДС . В изповеданието въобще не се е водила отчетност, за разлика от тази към турските благодетели, където тя е стриктна и на турски език.

- На фона на ставащите в Египет размирици през последните дни, какви опасности могат да изненадат България?

- Най- опасно е изказването на Мустафа Хаджи пред една известна телевизионна водеща, че ислямът върви ръка за ръка с политиката. Метежът в Северна Африка и околните кралства на исляма е много заразителен, но това е пряка проекция на желанието на Мюсюлмански братя за политически реванш. Тези амбиции се споделят от Хамас, от нейния турски клон и от крайните политически ислямисти. Сега не се радикализира ислямът, а политиката, която го налага. Това е заплахата за нас. Тук няма радикален ислям, тук има агресивна политика, която ще наложи Шерията в условията на светски и европейски условия на демокрация. Ще се сепарират общности, които буквално ще са извън закона, извън конституцията, извън юрисдикцията на българската държава. Ще се създаде реална опасностност от автономни претенции и обособени ислямски анклави, а ние сме толкова малка териотрия с 48 % деца, неговорещи български език, към днешна дата. Тогава, какво да очакваме утре?
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7678 |10.02.2010 В. Панков: Македонизмът е религия на смъртта . 29| 10054 |27.02.2009 Николай Радулов: С протакане властта приспива полицейските протести . 11| 9700 |04.06.2008 Проф. Николай Овчаров: Бизнесът се присмиваше, но проумя, че историческият туризъм носи пари . 5| 6034 |08.01.2008 Николай Николов: Първата година на България в EС излъга много надежди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads