Реклама / Ads
12| 15614 |01.07.2020 ИНТЕРВЮ

Николай Стайков: Разследването “Осемте джуджета” осветли оправачите в съдебната система. Ще има и трета част

.
Николай Стайков
В момента подготвяме втората част на разследването “Осемте джуджета”. По всичко личи, че ще има и трета част. Разследването е изключително интересно заради това ,че осветява оправачите и помагачите във и около съдебната система. Това каза пред Фрог нюз журналистът Николай Стайков от “Антикорупционен фонд”. Ето какво сподели той за филма:
 

Г-н Стайков, филмът “Осемте джуджета”, в който се разказва как незаконно се изнудва предприемач и се взима бизнес чрез хора, близки до съдебната система, предизвика огромен интерес. Скоро ли ще има продължение? 

В момента подготвяме втората част на разследването. По всичко личи, че ще има и трета част. Разследването е изключително интересно заради това ,че осветява оправачите и помагачите във и около съдебната система. Т. е нашият интерес е изцяло провокиран от това, че се разкриват конкретните механизми на влияние върху съдебната система и в частност върху прокуратурата. На практика имаме човек, който говори и който е бил вътре в такава схема. Дали е бил потърсен, да му се помогне, или пък той е проявил активност, това не мога да кажа. Но имаме невероятната възможност да надникнем в кухнята на тези неща. От разказите на няколкото свидетели от първа ръка, не е само един,  от документалния прочит, есемес комуникацията и от други свидетели, тази история се верифицира. Или накратко казано - свидетелства, документация и есемес кореспонденция верифицират сериозна част от разказите на свидетелите.






Какво да очакваме в продължението?
 В следващите части на филма се появяват поне още двама човека, свързани с този случай. На практика враждуващи страни разказват една и съща история, която потвърждава разказа. Следващите дни ще се появи втората част. Видях, че филмът има близо милион гледания. Това показва, че към него наистина, както и вие казвате,  има сериозен интерес. 


Интересно е да видим дали и прокуратурата ще прояви такъв интерес към изнесените факти в “Осемте джуджета”?

Това, което виждаме от страна на прокуратурата през последните месеци и изобщо от началото на годината, има силно приоритизирани разследвания и такива, които очевидно не попадат в приоритетния списък. Приоритетни са тези, за които се изказва лично главният прокурор Иван Гешев, било на живо или в Туитър. 


А кое разследване смятате за не приоритетно?
Нашият пример е много показателен. За него имаше едно съобщение по имейл от Софийска градска прокуратура. Той не бе споменат в Туитър. Продължават изказванията на главния прокурор, с които нашата организация се забърква в някаква по-голяма конспиративна схема. Мога да кажа, че това не отговаря на истината, тъй като имаме ясно обявено финансиране кои са нашите донори и партньори. Миналата седмица имахме събитие с фондация “Конрад Аденауер”. Работим по отделни проекти със западни посолства. Имаме целево финансиране, което е  обявено на сайта. В момента сме в ситуация, в която от една страна главният прокурор обяснява, че сме част от някакъв олигархично-конспиративен кръг, а от друга страна СГП все пак образува нещо. 






В медийни публикации бе споменато, че в есемесите е имало въпрос от рода на това дали “Пепи еврото се е обадил на министъра?”. Има ли такова нещо? 
 Прокуратурата напоследък натрупа сериозна експертиза в анализа на есемес - комуникации. И много се надявам, че този опит ще бъде използван в това, което ние показваме и ще показваме с есемес - комуникацията, като част от верификацията на историята. В съобщенията, с които разполагаме, има съобщения в които става дума за министър, следовател. Това е сериозна индикация за някакво въздействие върху съдебната система, което трябва да бъде разследвано. 


Прекъснаха ли вече заплахите към Вас или продължават?
Заплахите започнаха като по заповед- буквално през 20-30 минути. Имаше телефонни обаждания, а вечерта имаше и вандализъм, знаете. Индиректните заплахи чрез търсене на погребални услуги започнаха една седмица преди да бъде публикувана първата част. Интересното е, че те стартираха буквално няколко часа след като потърсих двама от хората с прякори, замесени в тази история. Звънеше се направо от явни номера. Имам и частично записи на част от обажданията. Предал съм цялата информация в полицията, но нямам идея какво се случва с нея. 


Получихте все пак отговор от засегнатите страни?
Нямам отговор. Някои от участниците бяха открити в ресторант “Осемте джуджета”. След като не стана по официални път, бяха проведени лични разговори, но има отказ от интервю пред камера. Това е най-големият индикатор за това дали има истина в една история. 


Обикновено неправомерно засегнатите търсят всякакви начини, за да опровергаят една или друга информация. 
В случая говорим за адвокат с кантора и практика. Представете си, че в един момент се получава някаква уличаваща ситуация. Няма ли най-малкото засегнатият човек да си напише на профила във фейсбук, че твърденията не са верни. Няма ли да заяви, че ще си потърси правата в съда?! Репутацията на един адвокат е най-големият му актив. В случая трима адвокати са отказали да коментират, въпреки, че подписите им стоят там. 






След като изнудваният бизнесмен разказа личната си история, това даде ли кураж и на други като него да ви сигнализират? 
Да. При нас започнаха да идват други казуси. Има активиране. Но ние не сме медия. При нас работят много повече юристи, отколкото журналисти. Информацията, която получаваме, подлежи на проверка, а това отнема време. Историята в “Осемте джуджета” има не много неприятна предистория, свързана с отношения вътре в семейството-обвинения, обиди и т. н. В момента има нов етап в отношенията. Тези, които са се плюли, сега са на една страна, защото виждат, че губят всичко, защото са се намесили по-висши фактори. И вече има други планове към въпросните активи. Държа да подчертая, че нашият фокус е върху механизмите на влияние върху системата.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 19817 |28.02.2020 Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Разследването на български премиер в Испания няма аналог в историята ни . 14| 18709 |02.01.2020 Адв. Николай Хаджигенов: Прокуратурата се използва срещу американски журналист за репресия . 5| 11753 |22.12.2018 Поетът Николай Милчев: ”Тихата и свята нощ” не може да бъде МОЛ . 18| 23773 |04.05.2018 Николай Цонев: Премиерът Борисов опетни и званието ”генерал”, и званието ”офицер”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads