Реклама / Ads
40| 11362 |30.12.2020 ИНТЕРВЮ

Николай Зехирев пред Фрог: Силните уредби на „Отровното трио“ заглушиха протеста. Статуквото си разигра картите

.
Николай Зехирев
Силните уредби, които бяха ангажирани от „ Отровното трио“ заглушиха гласа на протеста. Малко след началото му, статуквото си разигра картите. Как може да се говори „всички срещу ГЕРБ“, като огромна част от познатите партии са едни и същи метастази на комунистическата партия. Това каза пред Фрог нюз един от лидерите на протеста Николай Зехирев. Ето какво още обясни той:
 

-        Г-н Зехирев, все повече става ясно, че ще се стигне до редовни парламентарни избори. Защо продължавате да протестирате с искане оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев? Не ви ли се струва безсмислено?  

 

-        Никой не може да каже дали няма да има оставка. И тя зависи от това колко хора ще излязат на площада. За мен тепърва ще се видят последиците от неадекватните действия срещу коронакризата. И те, предполагам, ще предизвикат нова вълна на обществено недоволство.

 

-        Протестиращите, дали заради лошото време, или заради страха от пандемията,  са значително по-малко.  Това не ви ли обезкуражава?

 

-        Едва няколко медии отразяват протестите. Самото информационно затъмнение действа достатъчно окуражаващо. То показва, че явно пречим по някакъв начин. Снощи имахме интересен случай. Отидохме пред БНТ и телевизионен екип. Опитах да го поканя да отразят протеста. Те, обаче обясниха, че имат друго живо предаване. Нелепи обяснения се дадоха, само и само да не се отрази случващото се. Хората, които са останали, са силно ядро. Ние не само сме протестиращи. Преди няколко дни на Коледа архимандрит Дионисий ни миропомаза всички на площада. Реално този акт още повече ни сближи. Не мисля, че нещо ще ни демотивира.

 

-        Някои от лидерите на протеста обявиха, че започват да работят за провеждането на честни избори. Не ви ли се струва, че тази стъпка е по-рационална?

 

-        Ако имате предвид „Отровното трио“, за мен те не са положителни герои. Някъде през юли разговарях с тях и им казах, че ако имат някакви политически амбиции, трябва да ги заявят, защото в противен случай би било подвеждане на хората. Не искам да ги коментирам. Ще се изряза метафорично - силните уредби, които бяха ангажирани от „Триото“  заглушиха гласа на  протеста.

 

-        Протестиращите поискаха промяна на системата. Как би могла да се случи, ако недоволните от това управление не се включат в политиката?

 

-        Поредната идеологема е, че само с политика може да се стигне до промяна. Спомнете си, че едно от първите неща, които хората поискаха на площада през юли  бе да се търси управление чрез референдуми - чрез пряка демокрация. Защо никой не говори за това?

 

-        Но, за да стигне до подобно управление, трябва да се мине през промяна на законодателството ни. Значи пак опираме до политиците.

 

-        Разбира се.  Но трябва да се работи в тази посока. Вместо това, темата се замете дълбоко. Никой не го коментира. Наложи се цензура на микрофоните. Не всеки можеше да говори. Обяснението беше, че „Всякакви луди има тук, които искат да говорят“.  Познавам много не луди, които имаха желание да говорят, но не бяха допуснати. Аз също бях спрян с нелепи доводи.

 

-        Какво ви казаха?

 

-        Проф. Минеков ми обясни, че няма време, защото имало много записани. Това не им попречи да повтарят всяка вечер по 40 минути едни и същи неща и то с език на омразата. Няма как да лекуваш черното с черно. Да се повтаря месеци наред, че сме лумпени, маргинали и т. н. за мен не е градивно.

 

-        Вие бяхте арестуван за няколко часа, повдигнаха ви обвинение за хулиганство заради атака на офис на ГЕРБ. Докъде стигна разследването?

 

-        Полицията ме регистрира като разбойник. Взеха ми отпечатъци. Оказа се нормална процедура. Надявам се в съда това нелепо обвинение да падне. Ако това стане, би трябвало да се заличи тази регистрация. В момента се води досъдебно производство. Видях показания на три момчета, които за първи път видях в районното. Те са казали, че аз съм ги извикал да трошат. А аз през живота си не съм ги виждал. Докато стоях в решетеста клетка, а те отпред, едното момче  дори ме попита: „Вие от протеста ли сте?“. Много странно като не ме познава, как така съм го извикал. Репресивните механизми и скалъпването не е нещо ново.

 

-        Имаше периоди на остро противопоставяне между протестиращи и полиция. Какви са сега отношенията?

 

-        Тотално хладни са. Те вървят покрай нас, отцепват движението. На „Орлов мост“ по някое време идват и казват, че пускат движението.  Държим се като семейство с 50 годишен съвместен живот – свикнали сме, не ни е добре заедно, но си го караме.

 

-        Обмисляте ли вариант да се включите под някаква форма в провеждането на честни избори?

 

-        На протеста не се дискутира това. От няколко дни съм член и съучредител  на НПО "Демокрация и законност“. В краткосрочните цели е залегнало това да се включим активно в осигуряването на наблюдатели. Знаете, че всяка гражданска организация и политическа структура има право на наблюдатели във всяка изборна секция. Имаше една инициатива, която още лятото обявих. Тя е свързана със събиране на сигнали за справедливост. Спряха ме от микрофона, след като обявих, че трябва да изградим изключително силна гражданска структура в цялата страна, която да има нетърпимост към всякакви далавери и злоупотреби със средства, с фондове, с назначения. За мен не е самоцел тази кауза. Именно това е причината да се включа в  гражданската инициатива "Демокрация и законност". Имам въпрос - как гледате на хора, които се притесняват от това, че някой анонсира силно гражданско общество и нетърпимост към злоупотребите, и същевременно казва, че прави организация за наблюдение за законност на изборите?! Мисля, че въпросът е риторичен.

 

       А как гледате на призивите на много хора, за това, че трябва да има обединение между всички сили, които искат да свалят това управление, а едва на изборите, всеки да прецени кого иска да подкрепи? Възможно ли бе такова единение?

 

-        Това единение бе възможно с чисти хора. В исторически план ние винаги сме били разединени. Смятам, че призивите за подобно единение са пореден опит на статуквото нещата да се случат по техен сценарии. За мен, малко след началото на протеста, статуквото си разигра картите. И досега си мисля, че неща продължават да се дирижират от статуквото, а ние си мислим, че правим нещо. Това, разбира се, няма да ме откаже. Затова се включвам активно  в неправителствена организация. С протеста също продължаваме. Как може да се говори „всички срещу ГЕРБ“, като огромна част от познатите партии са едни и същи метастази на комунистическата партия.

 

-        Допускам, че казаното от вас няма да се хареса на „Отровното трио“. Може да последват коментари от тяхна страна във „Фейсбук“.  Притеснява ли ви това?

 

-        „Отровното трио“ изключително хубаво са написали „Отровното трио“. Какво да коментирам повече. Самото име е достатъчно показателно.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9661 |29.12.2020 Флора Стратиева пред Фрог: Би било парадоксално, ако имаме една от най-ниските избирателни активности на фона на всичко . 18| 15882 |24.12.2020 IT-експерт пред Фрог: Познавам хора, които изкараха милиони от копане на криптовалута . 94| 32058 |17.12.2020 Николай Хаджигенов пред Фрог: И на мен не ми харесва. Но виждам Манолова като инструмент . 32| 11389 |15.12.2020 Методи Андреев пред Фрог: Това нещо СДС е политическо зомби, смокиновият лист на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads