Реклама / Ads
0| 17388 |29.06.2015 ИНТЕРВЮ

Д-р Нинов за Фрог: Оралната любов може да причини и сифилис

.
Д-р Димитър Нинов
Сифилисът се завръща, бие тревога д-р Димитър Нинов, специалист по кожни и венерически болести. Диспансери трябва да се открият за лечението му. Наред с него има и други опасни болести предавани по полов път, които на всичкото отгоре протичат без симптоми. Ето какво още каза медикът за тях.
 

 - Д-р Нинов, каква е картината на венерическите болести в момента?

 

- Миналата година имах четири случаи на сифилис и един на СПИН. Тази година започнах с един СПИН. Такава е картината само при мен, направете си сметка как е в цяла България.

Сифилисът беше изчезнал преди години, имаше диспансерно наблюдение, сега то е унищожено. Като се появеше у някого болестта, веднага се търсеше партньора, ако трябва, и с тогавашната милиция. Така се прекъсваше потокът на разпространяване на инфекцията, а сега няма никакъв контрол!

Човек може да се зарази със сифилис и от орален контакт. Преди години мой пациент тираджия се кълнеше, че не е имал полов контакт. Оказа се, че са му правили орална любов, а партньорката му е имала сифилис в устната кухина и оттам се е заразил. 


- Кои са най-разпространените заболявания?

 

- Баланитите и вагинитите са най-чести. Те водят до възпаление на главата на пениса и на влагалището. Това заболяване може да се получи не само по полов път, но и чрез мръсни ръце. Затова ръцете трябва да се мият преди и след уриниране.  

Половите брадавици (кондиломи) са много чести напоследък. Гениталният херпес при мъжа и жената също е много актуален.  

Преди 20-на години най-честата полово предавана инфекция беше трихомонас вагиналис. Днес първенството се държи от хламидия трахоматис, която е една от основните причини за безплодието у мъжа и жената. Затова има толкова безплодни семейства в България! Хламидиалната инфекция протича с дискретни симптоми, а може и безсимтомно. При жената се открива случайно, а при мъжа може да протече с появата на една сутрешна безцветна капка от уретралния канал. Изследва се чрез еякулат, уретрален секрет, кръв. Задължително трябва да се направи микробиологично изследване, за да се изолира съответният причинител на заболяването и да се назначи съответстващата терапия.


- Българи или роми са повече болните?

 

- Хора от малцинствата са единични случаи, може би защото рядко ходят на прегледи. Пациентите, страдащи от венерически болести, са най-вече млади хора. Диапазонът е от 20 до 40 г., повечето - със средно образование.


- Кое е най-сигурното средство за предпазване?

 

- Презервативът си остава най-сигурен. В САЩ, ако поканиш дама на вечеря и тя приеме, това означава, че обезателно ще правите секс. В тази връзка ще разкажа един случай: Нашенец поканил американка на вечеря, отишли в хотел и когато се стигнало до ласки, тя го попитала къде е презервативът. Той отговорил, че го е забравил. Тя станала и си тръгнала. В САЩ са задължителни предпазните средства, тук – ту се използват, ту – не. Чувам различни оправдания от типа: Напих се, не се пазих, нямах кондоми в себе си и т.н.

В заключение искам да отбележа, че венерическите болести, с изключение на СПИН, се лекуват и основното предпазно средство си остава презервативът, както и редовните профилактични прегледи.

 

Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8949 |19.05.2015 Шефът на клуб „Звено” пред Фрог: КОЙ ще се намери, важно е ЗАЩО го прави . 45| 15976 |12.03.2015 Тенчо Попов пред Фрог: Епир и Солун са български, доказва го монета . 7| 12160 |04.03.2015 Адв. К. Симеонов за Фрог: Пускам сигнал за Пепи Еврото до ВСС, прокуратурата го пази . 12| 10662 |05.02.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Послушковци управляват ДАНС и прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads