Реклама / Ads
0| 13562 |12.04.2016 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: ДПС и ДОСТ няма да влязат в следващия парламент

.
Осман Октай
При висока избирателна активност ДПС и ДОСТ няма да влязат в следващия парламент. Това предвиди бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай пред Фрог нюз. Ето какво още сподели той:
 

- Г-н Октай, какво се случва в редиците на ДПС, след учредяването на ДОСТ от Лютви Местан?

- От ДПС са в пълна паника. От 15 години говоря това, което в момента и Лютви Местан вече признава и то е, че Ахмед Доган и ДПС са мафия.

- Прави впечатление, че Местан не тръгва срещу ДПС, откъдето го изгониха.

- Не, напротив. Той казва: Аз разбрах, че ДПС не може да се реформира отвътре. Партията не може да се преобразува от политико-мафиотска организация в нормална приемлива партия. И добавя: За това тръгвам да разкъсам възела отвън. Той се опитва по този начин да си направи опорна точка за легитимация. Другата му опорна точка е Путин, Москва и Анкара. Опорните му точки за употреба на Ердоган, ислямизма и турското начало работи в негова полза. Дори скандалите, които в момента се разрастват и се разпалват от хора като Валерия Велева, са в негова полза.

- В какъв смисъл?

- Това нажежаване на напрежението ще отврати много турци от политиката на Доган и ще доведе до отлив. От 15 години ДПС получаваше подкрепа от Ердоган и ислямистите. Защо до сега не реваха. Нещо повече-всички български власти и политически формации, които са били заедно с модела Доган, харесваха тази подкрепа отвън. Имаше момент, в който ДПС влязоха в парламента със 17 мандата. След това се качиха на 19 мандата. Тогава нямаше подкрепа от Турция. Когато ислямистите дойдоха, гласоподавателите стигнаха от 90 000 до 600 000 в полза на ДПС. Някой от управляващите реагира ли на това? А реагира ли, когато Лютви Местан се срещна с Ердоган по време на предизборната кампания? Тогава заявих, че това е груба провокация и намеса в нашия вътрешно-политически живот. Защо тогава всички си мълчаха. Ердоган посочи кой му е посредник и унижи президента и премиера ни. Многократно попитах как така българските власти мълчат, когато валиите на Ердоган организираха сюнет в джамиите под турски знамена в цяла България. Тези мои изявления доказват, че винаги съм осъждал подкрепата на Ердоган и Анкара в полза на Доган и модела на ДПС.

- Но сега Ердоган реши да подкрепи ДОСТ.

- В момента, когато Доган беше подкрепен от т. нар. библиотекари в полза на Путин и Москва, той влезе в конфликт с Анкара и от това се възползва Лютви Местан. Анкара и Ердоган обърнаха гръб на модела Доган. За това пиарите му решиха да нададат вой. Защо сега го правят, а 15 години мълчаха?! Така, както турските политици са присъствали на форумите на ДПС, така и сега ги видяхме на учредяването на ДОСТ. За първи път срещу модела Доган се изправи мощният държавен ресурс на Турция.

- Има ли опасност на следващите парламентарни избори да влязат три турски партии.

- Не. Не трябва да се подценяват гласоподавателите. Това напрежение между Анкара и Москва, пренесено през територията на България, ще отврати нашата младеж и избиратели. Голяма част от тях ще бъдат стресирани и както на предните избори 120 000 се отдръпнаха и гласуваха за ГЕРБ, сега в момента още по-голямо отвращение ще има. Смятам, че ДПС и ДОСТ ще имат равен брой гласове. Лютви Местан ще вземе 100-150 000 гласа, толкова ще вземе и ДПС, като твърд електорат. Това обрича тези две формации при висока избирателна активност, да останат извън парламента. Няма да могат да преодолеят 4 % бариера. Мечтата на основателите на Конгреса на ДПС през 1993 година беше да се закрие етно-религиозната партия ДПС, за да не се създава напрежение на етно-религиозна основа и да не се изострят отношенията между България и Турция.

- Кое ви накара да направите този извод?


- Още тогава се прецени, че ДПС няма бъдеще и трябва да се закрие. Отчетохме, че тази формация ще се капсулира и ще създаде проблеми на малцинството в България. Виждате, че това се случи. За това по мое време ДПС стана част от ОДС и се подготвяха процеси за сливане. За тази си идея, ние основателите, платихме много висока цена. Сега най-после Ердоган ще направи нещо полезно за нас. Ще изчезнат етно-религиозните формации за употреба във вътрешно-мафиотски план. Това ще отвори възможност за политическите партии, които съществуваха чрез модела Доган, най-после да имат условия да включат в техните ръководства видни представители на мюсюлманската общност. Защо да не виждам между Бойко Борисов и Цветан Цветанов една прекрасна млада туркиня, която е юрист консулт на столична община?! Защо да не виждам в БСП ляво ориентирани младежи сред турците и мюсюлманите. Защо да не видя такива хора и в РБ. Мечтата ми ще се осъществи, когато видя 5 или 10 мюсюлмани във всяка парламентарна група. И който и да бъде на власт, те да не са в изолация. Убеден съм, че това е пътя на европейска България.

- Какво очаквате от посещението на главния прокурор на Турция?

- За първи път главен прокурор на Турция пристига в България. Толкова много мерки за сигурност има, че те придават изключителна важност на посещението. Безсмислено беше да се отрича съществуването на контрабандни канали за цигари от български компании. Тази тема ще бъде дискутирана на срещата, защото е пряко свързано с трафика на хора, бежанската вълна, контрабандата на културни ценности и т. н. Сигурен съм, че ще стане дума и за мафиотския кръг около Ахмед Доган и Делян Пеевски, свързан с голямата тема за контрабандата.

 

интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 19221 |25.02.2016 Посланик Л. Шопов: Неоосманизъмът шета у нас с парите на българските данакоплатци . 27| 25747 |23.12.2015 Осман Октай: Настъпи началото на края на ДПС . 0| 13569 |10.07.2015 Осман Октай: 25 години Тошо Тошев изпълнява ролята на „мама и момчето” . 9| 10220 |02.06.2015 Осман Октай: Всички политици в парламента са зависими от модела КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads