Реклама / Ads
5| 9786 |14.01.2020 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: ДПС прави стъпка към приватизирането на НСО

.
Осман Октай
С предложения законопроект на ДПС се прави първа стъпка към пиватизиране на НСО. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още уточни той.
 

Г-н Октай, вчера от ДПС внесоха законопроект, според който охраняваните лица от НСО трява да си плащат. Изненада ли ви това предложение?
 Предложението не, но от наглостта на ДПС съм изненадан. Това е подигравка с целия български народ.


Възможно ли е да има скрити цели зад този законопроект?
Разбира се. Защото, например, ако един от вносителите на законопроекта Делян Пеевски нямаше такава скрита цели, то той спокойно можеше да си наеме частна охрана и да си плаща колкото си иска. В случая се преследват други цели.


Какви са те, според Вас?
Прави се първа стъпка за приватизиране на НСО. От години има натиск вътре в страната и от някои Западноевропейски държави НСО да се закрие и функциите и да преминат към онова звено в жандармерията, което охранява дипломатическите представителства в България. С приватизацията на НСО ще се даде възможност да се рекетират т. нар. „национално значими личности“. С приватизацията на НСО се очаква да бъдат елиминирани всички други играчи в бранша. За да бъда разбран ще дам пример с „Лафка“. След създаването й бе отнет бизнеса на хиляди хора в страната. За месец и половина монополът беше наложен в цялата страна благодарение на държавата и общините.


Очаквате, че нещо подобно ще се случи и с НСО?
Точно така. Отделно от това НСО разполага с добре подготвени кадри и голяма материална база. Цели се това да отиде в частни ръце. Имаше период, в който МВР сключваше договори за съвместна работа с частни охранителни фирми. Всъщност така се прикриваха големи престъпления.


Ако, както казвате, се прави опит за приватизация на НСО, то това ще удари ли президента, под чиито контрол се намира тази служба?
Така както същите тези хора превзеха прокуратурата и КПКОНПИ, така ще се опитат да вземат на контрол НСО до нейната приватизация. По този начин ще събират ценна информация за охраняваните държавни мъже. Целта е да се контролират всички важни хора в държавата.


Как гледате на предложението Емил Димитров-Ревизоро да оглави МОСВ?
Не съм изненадан. Няма да давам квалификации на Ревизоро. Така наречените патриоти за пореден път номинират в една скандална ситуация независим, уж „външен“, но техен експерт. След като не е член на ВМРО, значи винаги може да бъде бушон. Така направиха и с досегашния министър, хора без политически гръб, стават кукла на конци и сламени министри. То така си и беше досега.

 

Интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 24238 |29.12.2019 Атанас Русев: Скоро 100 000 човека няма да имат грам вода, престъпление е да се прави политика по време на бедствие . 6| 13648 |05.12.2019 Политологът Георги Киряков: Смяната на министри не се прави заради липса на реформи, а заради страха от реформи . 6| 24545 |03.12.2019 Осман Октай: Цацаров си назначи мъжка секретарка за главен прокурор по модела на Доган . 39| 13839 |06.11.2019 Дани Каназирева за Фрог: Всеки има право да приема или не, че съм назначена за областен управител на Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads