Реклама / Ads
10| 24698 |21.12.2017 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Не искат оставката на Цацаров, защото всички са оплетени като свински черва

.
Осман Октай
Наш Бай Ганьо се целува в Брюксел, без да може да каже две думи на кръст. Това каза бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай пред Фрог нюз. Ето какво още каза той по повод разкритията на Бойко Рашков за незаконното подслушване:
 

- Г-н Октай, защо управляващите подминаха с пренебрежение информацията  на Бойко Рашков, че у нас се подслушват незаконно политици, магистрати и журналисти, както и че главният прокурор Сотир Цацаров е забранил да се дава информация на Бюрото за контрол на СРС?

-  От документът, който показа Бойко Рашков се видя, че действително има такава забрана за предоставяне на информация. Това само по себе си е престъпление. Цацаров очевидно се счита за безнаказан. Убеден е,  че няма орган в държавата, който може да му потърси отговорност. Само заради този документ, на  Цацаров трябваше да му се поиска оставката. Неприятно съм изненадан, че опозицията не го направи досега, а си затрая. Президентът Румен Радев също мълчи. Защо той не поиска оставката на главния прокурор?!

 

- И как си го обяснявате?

- Този документ  е изключително опасен. Бойко Рашков  разобличи с доказателства главния прокурор, че лично нарушава законите на страната. Както председателят на ВКС Лозан Панов се противопостави на модела КОЙ, така и Бойко Рашков сега се противопостави на главния прокурор. За това казах, че Рашков трябва да внимава да не му развият болтовете на колата, така както направиха със служебния автомобил на Панов. Иска ми се да напомня, че Бойко Рашков е авторитет в юридическите среди и в средите на службите. Той беше шеф на НСлС. Имаше достатъчно информация и пълномощия. Беше номиниран за главен прокурор от ВСС.

 

- Но не го избраха.

 - Тогава управляващите си пробутаха Никола Филчев. Имах разговори с президента Петър Стоянов по този повод. Той ме препрати към Иван Костов, която беше спечелил изборите. Тогава Христо Бисеров дойде при мен и ми каза, че каквито и напъни да се направят, Бойко Рашков няма да стане главен прокурор. Рече ми: Ние си имаме друг кандидат-Никола Филчев. След тази среща отново се върнах при президента Стоянов и му споделих, че ако искат силен главен прокурор, не трябва да си слагат  слугинажен човек. Предрекох им, че това ще им изиграе лоша шега, защото слугинажът рано или късно винаги се обръща срещу теб. Тогава върнаха кандидатурата на Бойко Рашков и си назначиха Филчев.  И после какво стана- всички ближеха рани от него. Бойко Рашков е джентълмен. Докато беше депутат от гражданската квота на БСП имаше много несъгласия с партията. Въпреки това казваше, че ако си подаде оставката, това ще означава предателство. Държеше се достойно. Не е човек, който бяга от отговорности. Въпреки, че тук управляващите се правят на глухи, нашите партньорски служби силно са впечатлени от изнесената от Бойко Рашков информация. Забелязахте ли, че не само Радев мълчи по темата. Бойко Борисов също си трае. Това показва, че всички са вързани като свински черва. Защо ДПС и БСП не поставиха на дневен ред оставката на главния прокурор? Нали искат оставка на правителството?

 

- Може в БСП да обмислят подобна стъпка. 

- Разговарях с някои депутати около Корнелия Нинова. Те казаха, че ще поставят този въпрос на вниманието на ръководството. Когато, обаче си зависим, не смееш да се опълчиш срещу Цацаров. За това превърнаха прокуратурата в бухалка. Навремето срещу мен имаше оперативна разработка. Целта беше да се докаже, че аз организирам бойна група за ликвидирането на Ахмед Доган. В тази връзка си знаех, че са ме подслушвали. Вашият сайт също сте заплаха за управляващите. Не изключвам вероятността  да ви подслушат. Даже съм убеден, че го правят.

 

- Повярвахте ли на Сотир  Цацаров, който преди дни каза, че не е чел доклада на турските служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак”, понеже имал по-важни неща за вършене?

 - До вчера и шефът на МВР Валентин Радев също  не беше чел доклада. А той  е на вниманието на Бойко Борисов и главния прокурор от преди две-три години. Само ще припомня, че Цацаров два пъти посети  Анкара, като една от срещите беше с Реджеп Ердоган. Каква работа има Ердоган да се среща с прокурор на чужда държава, ако не е да се предостави информация с искане да се разследват контрабандните канали? И точно тогава турските медии за първи път огласиха за контрабандата на цигари от „Булгартабак”.  Разбра се, че с тези средства се финансират терористите. Две години нашите служби мълчаха. По този повод във Фрог нюз казах,  че  бездействието на българските служби и управляващите ги прави съучастници в тази контрабанда. И Бойко Борисов като прочете това веднага  ми се обади по телефона. Разговаряхме близо половин час.

 

- Какво ви каза?

- Упрекна, че съм казал, че той участва в контрабандните канали. Обясних му, че информацията ми е сигурна, както съм сигурен, че и той знае за контрабандата на цигари от „Булгартабак”. Щом чу това, каза: Аз знам за всичко това, но не е моя работа да се занимава с този проблем. Има прокуратура и служби.

 

- Кога ви каза това?

- Беше преди две-три години. Впоследствие виждаме как Борисов изненадващо започна да адвокатства пред Брюксел в полза на Ердоган  на разни помпозни лекции в УНСС и на други места.  Взе да ни убеждава колко трябва да сме снизходителни към Турция и Ердоган. Това ни злепостави пред Брюксел и то в момент, когато между Турция и страните от Западна Европа настъпи разрив в отношенията.  Брюксел отряза финансирането на догорените милиарди за бежанците. Замрази 700 млн. евро за водене на преговори за членството на Турция в ЕС. Малко след това турските служи предоставиха доклада за контрабандата на цигари от „Булгартабак” на Интерпол.

 

- Да не намеквате, че между двете събития има връзка?

- Разбира се, че има. Това значи, че някой не си е изпълнил докрай адвокатската роля. Ударът беше насочен срещу хората, на чието внимание е бил поставен проблемът с контрабандата. Чак, когато вие  попитахте шефа на МВР за тази информация,  той я поиска.  И накрая само и само да се измъкне от ситуацията каза, че ставало някакво преопаковане. България винаги е била употребявана от КГБ и Москва за организиране на различни мероприятия в Близкия Изток като контрабанда на цигари, амфетамини, оръжие и т. н. Семейството на покойния вече  Филип Найденов-Фатик организираха тези канали. След убийството му, тази роля  беше поверена на Делян Пеевски. Много приближени хора на Бойко Борисов  регистрираха фирми в Иракски Кюрдистан. Направиха опит да регистрират банка, но получиха отказ заради натиска на американските и турските служби. „Булгартабак” повери продажбата на цигари на един кюрд. Той захранваше Близкия Изток не само с цигари, но и с амфетамини. Не случайно по тези територии бяха открити български оръжия и български автомобили. Този коридор няма как да работи без гръб от българските и руски служби. Проблемът е огромен,  замесени са много сериозни хора. За това Борисов и Цацаров са толкова притеснени. Онзи ден видяхме как работници на „Булгартабак” протестират.

 

-  И издигнаха плакати "Не сме контрабандисти".

- За съжаление тее бяха употребени. Къде бяха, когато закриха клона в София и много техни колеги останаха без работа? Защо тогава не излязоха да ги подкрепят? Защо протестиращите не попитат собствениците си кой разглоби техниката от фабриките и къде е в момента? В коя арабска държава се намира?  И това ли има предвид шеф на МВР, като казва, че цигарите са преопаковани? Нещата са сериозни и с темата са ангажирани турските, руски, американските и европейски служби. За това наш Бай Ганьо ходи в централата на Брюксел и само се прегръща и  целува, без да може да каже две думи на кръст. 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 18023 |26.09.2017 Осман Октай: Партиите се превърнаха в мафия, колят и бесят по места . 6| 15137 |27.06.2017 Осман Октай: Борисов и Цветанов играят на доброто и лошото ченге . 5| 19294 |13.04.2017 Осман Октай: 1, 5 млн. мюсюлмани ще употреби Ердоган и задкулисието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads