Реклама / Ads
11| 17975 |26.09.2017 ИНТЕРВЮ

Осман Октай: Партиите се превърнаха в мафия, колят и бесят по места

.
Осман Октай
Партиите у нас се превърнаха в мафия. Колят и бесят по места. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още сподели той:
 

- Г-н Октай, представители на властта от сутрин до вечер ни разправят по тв студията, че няма мафия и мутри. Убеждават ни, че държавата е стабилна и инвестициите се увеличават. Как ви изглежда ситуацията у нас?

- Аз бих им казал, че от 2001 г. мафията управлява България. Имаше един период, когато партиите бяха подвластни на задкулисието и работеха в полза на мафиотските групировки и техните лидери. Сега, през последните 15 години, особено след идването на ГЕРБ на власт, партиите се превърнаха в силови групировки. Днес това го виждаме на практика. В нормално развитите демократичните страни хората са тези, които посочват лидерите си. Казват кой иска да ги управлява и гласът им се чува. Това е и смисълът да има обществени организации като политически партии. При нас, обаче от 2001 г., когато България стана държава на мафията, политическите партии постепенно се превърнаха в силови групировки по модела на несъществуващите СИК и ВИС. Само висшестоящите на централно ниво и лидерът на съответната партия казват кой ще ги представлява по регионите в страната- в местната и областната власт.

 

- Можете ли да дадете конкретен пример?

- Ако зависеше от хората, те в никакъв случай не биха сложили за лидер в ДПС Гюнай Сефер. Лежал е два пъти в затвора. Като ръководител на групировка пребиваше кметове, прокурори, шефове на полицията в съответния регион. С една дума „колеше и бесеше”. От такива посочени отгоре партийни лидери трепереха представителите на местната власт и институциите преди години.

- А сега какво е положението?

- Ще дам пример и с ГЕРБ. Вижте случилото се във Виноградец, където местен гербаджийски представител реши да прехвърли вината за убийство на 6-годишно дете. И едва след инцидента научихме, че Лазар Влайков, заради друго престъпление, е бил изключен преди години от партията на Бойко Борисов.След това отново е възстановен за лидер на ГЕРБ, като уж поправил се. А хората от цялата община все си  треперят от него. С каква лекота вмени вина на 6-годишното дете?! Няма нормален родител, без обременено мутренско мислене, който може да извърши подобно нещо. Родител, която не е загрижен за бъдещето на едно дете, няма как да е загрижен за проблемите на своите съграждани. Ето такова мислене имат назначените от партийните централи силови лидери по места. Това става по модела на групировките. Задачата им е да контролират общината, вота на хората и живота им.


- Чува се и за рекет на бизнесмени.

- Десетки примери мога да дам в тази посока. Тези по върховете, окопавайки се през годините, назначават силоваци по места. Те пък си избират кмета, шефовете на различни институции и в пълно съгласие управляват съответната община, тероризирайки населението и основно бизнеса с всякакъв вид рекет. Ако един пострадал реши да се оплаче в районното, отива при техен човек, на групировката. Ако пък атакува прокуратурата, пак удря на камък, защото и там среща назначен от групировката държавен обвинител. За това хората във Виноградец казват, че Влайков е на „ти” с прокурора, съдията и т. н. Всички общини са сковани от страх от представителите на силовите групировки. Те стигат до парламента. За това и не се вижда реална опозиция в парламента. Лидерите на партиите отчитат това като привидна стабилност. Преди години по модела на Виноградец, в община Исперих, по време на купон в присъствието на тамошния председател на ДПС, беше убита сервитьорка. Тези хора действат като по времето на Карамански- изнудват, рекетират, бият и убиват. Каквото искат, това правят с нас.


- Виждаме,  че често опозиционните политически сили си разменят остри реплики.

- Но постигнаха пълно съгласие при избора на членове на ВСС. Разпределиха си квотите. Всеки си посочи хората, които трябва да контролират съдебната власт. А сега  обикалят тв студията и като на олигофрени ни обясняват, че едва ли не имало реален избор. Едно време мутрите влизаха в  магазини, за да събират рекет.  Същите тези хора сега са на най-високо ниво в управлението на България. За това безпардонно приемат рекета върху предприемачите по места. Безпардонно се подготвят обществените поръчки за „правилните” хора. Спомняте ли си как в офиса на фирма „Агромах” откриха 1 млн. евро и сакове със злато. Тази групировка отлично знае, че ако иска да вземе обществени поръчки за пътища, трябва да изпълни условията за рекет от страна на политическите формации. В Добрич и региона сега е много интересно. От няколко години там върви изнудване, особено във връзка с престоящата обществена поръчка за водния цикъл за 40 млн. лв. Политическите формации, в пълно съглашателство, без никаква опозиционност, си взаимодействат както в парламента, така и в общините. Те правят същите престъпления, които навремето правеха групировките ВИС и СИК. Партиите се превърнаха в мафия. За това оттук избягаха не само над 2 млн. млади българи, но и инвеститорите.

 

- Не спирам да питам за изход, надежда. Има ли ги? 


- Мислех си, че единствената ни надежда е президентът Румен Радев. Надявах се, че ще застане на страната на хората и против партийната мафия в държавата ни. Сега, като слушам какви ги говори в Америка, съм убеден, че едно ни приказва, а съвсем друго върши. При него има огромно разминаване между думи и дела. Спомняте ли си репликата му към депутатите в парламента: Остана ви една седмица. Тогава си помислихме, че той ще „разкаже играта” на мафията и статуквото. Защо Радев, когато се откри есенната сесията на парламента , не отиде да напомни на групировките в парламента, какво очакват от тях 7 млн. българи?! Той предпочете да се скрие. Защо, като представител на всички нас, не назова представителите на престъпните групировки в парламента?! Смело мога да кажа, че те не са депутати и не представляват народа, а престъпните групировки. Там не можеш да разбереш кой е опозиция и кой управляващ. Ако има разминаване в позициите между ГЕРБ и т. нар динковци или фалшиви патриоти, веднага на помощ с гласовете им се притичва ДПС. Един човек, който държи на своята компетентност, не би приел да е кандидат на тези групировки във ВСС.


- У нас отново започнаха да отвличат хора за откуп. Спорът е дали мутрите се връщат или става дума за единичен случай. Вие какво мислите?

- Всички разбрахме, че бащата на отвлеченото момче Адриан отиде при Бойко Борисов. Това ми напомня за един кадър от филма „Кръстникът” , когато гробарят отиде при боса на мафията Дон Корлеоне и му целуна ръка, искайки помощ за детето си. В България  е същото.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15114 |27.06.2017 Осман Октай: Борисов и Цветанов играят на доброто и лошото ченге . 5| 19263 |13.04.2017 Осман Октай: 1, 5 млн. мюсюлмани ще употреби Ердоган и задкулисието . 1| 13769 |31.03.2017 Вицеадмирал Румен Николов: Партиите да се обединят зад дългосрочните приоритети в отбраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads