Реклама / Ads
49| 18853 |16.08.2020 ИНТЕРВЮ

Отец Дионисий: Задкулисието планираше да свали патриарх Неофит през октомври. От двореца „Врана“ ме предупредиха да се прибера от улицата

.
Отец Дионисий
Задкулисието подготвяше смяна на патриарх Неофит през октомври. За негови заместници се спрягаха две имена. Едното е на пловдивския митрополит Николай. Преди малко ми се обадиха християни, близки до двореца „Врана“, за да ме предупредят да се прибера от улицата. Това каза пред Фрог нюз архимандрит Дионисий, който от първия ден подкрепя протестите в София. Ето какво още разкри той за готвения преврат в църквата:
 

Архимандрит Дионисий, социологически изследвания показват, че повече от 60 на сто от хората подкрепят протестите и исканите оставки на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Изненадахте ли се от това, че пловдивският митрополит Николай не подкрепи вярващите, а властта?

Не, не съм  изненадан. Предполагам, че посещението на министър-председателя в Пловдив е предизвикало тази негова реакция. Смятам, че ангажименти и обвързаности стоят зад изразената позиция. А иначе съгласно устава на Българската православна църква официална позиция би могъл да изразява само българският патриарх. И никой друг. А патриарх Неофит пожела младите, които участват в протеста, да са разумни и да имат добър резултат.

 

Как разчитате тези негови думи?

Смятам, че българският патриарх много повече подкрепя онази страна в обществото, която е морална и иска да се изчисти от  фалша и манипулациите на задкулисието. Убеден съм, че българският патриарх разчита на едни естествени процеси на българското общество, а не на онези, които задкулисието предвиждаше, включително и това той да бъде свален покрай неговия юбилей-някъде около 15 октомври т. г. Реакцията на обществото срещу действията на правителството и на прокуратурата е една надежда за българския патриарх, че той ще успее да се съхрани на поста, на който е.

 

Да разбирам, че в БПЦ се е готвел преврат на най-високо ниво, така ли?

Да, след юбилея на патриарх Неофит. В продължение на 11 години сме свидетели на тотално разложение в църквата. Вървят процеси на опорочаване и развращаване на клира от най-високо до най-ниско ниво в йерархията. Затова главният прокурор Иван Гешев може да избере който си пожелае от  митрополитите за патриарх.

 

Но да ви върна пак към преврата. Кои са тези задкулисни сили, които са го планирали?

Това задкулисие  на тази територия ни е добре познато.  Онзи състав на резидентура на някогашната КГБ и на българската ДС от времето на социализма, трябва бъде подменен с този, който е нов и стои по-близо до  ГРУ. Българската църква вече ще бъде по-близо до ГРУ, отколкото руската православна църква. Планът за смяна на патриарха категорично минава през ДПС.

 

След позицията на отец Николай дали той не се е превърнал в  изразител на тези нови тенденции, свързани с ГРУ, за които вие говорите?

Склонен съм да мисля, че той казва и  показва нещо, което е по-скоро жест към Бойко Борисов. Изразител на ГРУ тук е онзи персонаж, който издава българския църковен вестник- официоза на БПЦ. Българският църковен вестник се издава от фондация „Християни“. /бел. ред.- медийни публикации сочат, че до 2019 г. фондацията е била собственост на майката на Делян Пеевски-Ирена Кръстева. От миналата година тя започва да заличава фондациите си, включително и „Християни“/.

 

 Всеки ден ви виждаме на  протеста. Не се ли страхувате, че може да се превърнете в мишена на това задкусилие?

Благодарение на това задкулисие аз съм извън храмовете на църквата. Моето духовно началство така или иначе ме държи на улицата вече 4-та година.  Улицата отдавна вече е мой дом. Преди нашият разговор току-що ми позвъниха близки християни до двореца „Врана“, за да ме предупредят.

 

За какво?

Че след вчерашната изява на митрополит Николай аз трябва да се прибера. Попитаха ме  дали си давам сметка, че моят някогашен духовен наставник нямал да одобри моите действия.

 

 Какво им отговорихте?

Че моят духовен наставник го познавам най-добре. А не тези, които ми се обаждат.

 

 Притесни ли ви това обаждане?

Не, защото съм на правата страна и зная какво е да си имаш работа със задкулисието, защото режат глава до глезените. Родът на моята майка е от този на свети Паисий Хилендарски. Нека продължават нататък. Аз нямам повече какво да загубя. Тези, които са зад иконостаса и олтара на църквите докога ще искат да са само зад кулисите на българското общество? Действително дойде време разделно и всеки трябва да се позиционира.

 

Защо преди малко казахте, че главният прокурор Иван Гешев може да направи от който си поиска български митрополит патриарх?

 Защото всички са престъпвали законите по отношение и на обществени поръчки, и на еврофондове. Ние отдавна знаем как се правят СРС-та в нашата държава. Тук може да бъде подслушван всеки.  Така че там където трябва, имат информация за всичко и могат да накарат всеки един митрополит да гласува за кандидат, който не е одобрен.

 

Знаете ли дали митрополит Николай проявява амбиция да оглави Българската православна църква?

Ще отговоря така -  само четиримата старши митрополити не са кандидати за патриарх. Вече са отпуснати и реализирани средства от правителствената Дирекция  по вероизповедания, която е пряко подчинена на премиера за резиденция на българския патриарх до Драгалевския манастир. Идеята е мястото да се ремонтира, за да може физически да бъде преместено официалното седалища.

 

Задкулисието  било ли е готово с името на  бъдещия патриарх на българската православна църква?

Да.

 

Да не би това да е митрополит Николай?

Спрягат се две имена. Едното е неговото. Акцията в „Росенец“, обаче осуети засега този план.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13962 |09.07.2019 Методи Андреев: Задкулисието ще извие ръцете на шефа на военното разузнаване . 15| 20359 |15.02.2019 Октай пред Фрог: Задкулисието може да е поръчало на Цветанов и Карадайъ да спят в една стая във Вашингтон . 2| 12644 |19.11.2018 Светлозар Николов: Адвокатурата обслужва задкулисието, банките и ЧСИ-та . 5| 19299 |13.04.2017 Осман Октай: 1, 5 млн. мюсюлмани ще употреби Ердоган и задкулисието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads