Реклама / Ads
13| 13059 |29.07.2013 ИНТЕРВЮ

Отец Иван: Всеки ден отказвам на хора да ги приютя

.
Отец Иван
Медийната известност, която придоби отец Иван, му помага много, но и му тежи. Много повече са хората, които правят дарения, но в същото време всеки ден някой му се обажда с молба за помощ, а той отказва, защото няма свободно място. Това ме тормози много, призна пред Фрогнюз благодетелят от Нови хан.
 

- Отец Иван, как вървят нещата в приюта в с. Якимово?

- За сега добре. Създавам им работа на хората, реставрираме къщите, около 40 са. Много работа има. Събираме материали, средства, търсим желаещи доброволци - строители, които да работят. Идват от Враца двама мъже и няколко жени да ни помагат – боядисваха, гипсокартон слагаха. Но те дойдоха две съботи и недели, а имаме нужда от повече хора. Подготвяме летен лагер, където мислим да настаним децата. Правим подвижни къщички, като каравани, но малко по-големи. Закъсняваме за съжаление с програмата. Имаме материали, но не достигат майстори. Вече трябваше да сме завели децата, но и дъждовете ни попречиха. Намират се бригади работници, но като им кажеш малка сума за работа и те се отказват. Нямаме повече пари – искат по 50 лв. надница на майстор, но не мога да отделя тези пари.

- Откъде и как набирате доброволци да ви помагат?

- По медиите писаха. Освен това две жени ми съдействат и разпространяват в интернет от какво имаме нужда. Но явно е слабо писането, не се чете много. Всеки ден трябва да се пише.

- Колко пъти седмично пътувате от Нови хан до с. Якимово и как се придвижвате?

- Минимум по два пъти седмично. В с. Якимово като има работници, трябва постоянно да съм около тях. В петък вечерта пристигам в Нови хан, събота и неделя съм тук за служба, неделя вечерта или понеделник рано пътувам за там. И като изникне нещо извънредно идвам насам и пак се връщам. 180 км. са в едната посока. Остарях и не виждам, изморявам се. Аз, ако шофирам, минавам разстоянието за 5 часа, а шофьорът – за 2 часа и половина.     

- Освен че децата ходят на детска градина и на училище, организират ли им се други образователни занимания тук в дома в Нови хан?

- През зимата организирахме. Сега искам да събера всички деца на този летен лагер в с. Якимово и там ще учат английски и немски, както ще им подготвим и спортни занимания. Има голяма поляна, където ще играят футбол, волейбол, баскетбол. Там минава и реката Цибър, която е бавнотечаща, чиста и хубава. Не е опасна и има място къде да се къпят и големите, и малките. Ще има много забавления. Като чуят, че трябва да учат и езици се цупят, че им отнемаме от почиивката, но трябва.

- Подкрепя ли ви Светият Синод във вашето дело?

- Подкрепя ме, не ми пречи. Аз не ги търся за помощ, имат достатъчно работа в момента. С патриарх Неофит не съм се срещал. Той е много ангажиран. Неговата длъжност е много трудна, нека да си влезне първо в ролята напълно, тъй като от скоро е патриарх. Много хора го търсят. Аз съм по-отзад, върша си работата сам, затова не ги притеснявам. Не са против моите дела. Негово Светейшество даже ме подкрепя още, когато започнах, така че знам неговото мнение какво е. Мен ми е ясно и без да го питам, че отношението му е положително към мен.

- В дома нуждаят ли се много хора от специализирана здравна помощ? Как се справяте?

- Тук в този дом нямам проблеми. В Якимово имам проблеми, защото там не са осигурени здравно хората. Това ни струва много разправии като ги заведем в Монтана на лекар. Искат да ни връщат. В крайна сметка ги преглеждат. Случвало се е да плащам и по частни кабинети, но това е рядкост. В Якимово не могат още да свикнат, че нямаме пари. Аз едва ги храня хората, нямам възможност и здравно да ги осигурявам. В София в Окръжна болница и в Пирогов ни познават много добре. Проблеми нямаме. Приемат хората веднага.

- Сътрудничите ли си с Агенция за закрила на детето?

- Да, без тях не можем. Те са постоянно тук. Техен представител идва най-малко по два пъти в седмицата.

- Работи ли психолог с децата, станали жертва на насилие?

- Аз нямам такива деца тук. Всичките са здрави, усмихнати, слушат, учат се. Тук растат спокойни и са щастливи.

- Помага ли ви или повече ви спъва известността, която придобихте напоследък в медийното пространство?

- Помага ми, разбира се. Но за сметка на това идват и повече хора. Всеки ден ми се обаждат и връщам някого. Преди малко ме помолиха да приема възрастен мъж, който го изписват от Медицинска академия и няма къде да живее, не може сам да се обслужва. Но няма къде да го настаня, всичко е препълнено. Това ме тормози много, не мога да подам ръка на този човек. Известността ми помага, има повече приходи, но и нуждаещи се също.

- Имате ли хора, на които сте помогнал да си стъпят тук на краката и след това са се интегрирали в обществото?

- Имам много такива случаи. Оттук са минали близо 1000 човека вече. В момента сме 220, в Якимово са около 100 човека, тук са останалите. Хората, които са излезли, са си тръгнали доброволно, намерили са си работа, или жилище, създали са семейство. Много рядко съм гонил някого. И то такива, които идват тук, пият и крадат. Но това се случва рядко. На 200 души, един ще е такъв. От Якимово тези дни с полиция изгонихме един, защото през нощта е тръгнал по къщите да проси цигари, изплашил е едни баби. Не мога да помагам на хора, които не се отказват от пушене и пиене. Храна им давам, цигари и алкохол не мога да им купувам.

- Как гледате на съмненията за убийство на покойния митрополит Кирил?

- Има си органи, които се изказаха. Аз не успях да отида на погребението, за което много съжалявам, бях болен и не успях да намеря шофьор, който да ме закара, защото аз не мога да шофирам. Минавам 20-30 км. и заспивам. Бог да го прости. Той ми е помагал много. Даже скоро с него се видяхме и имахме уговорка да ми намери терен от Църковно настоятелство с право на ползване - около морето да си направим бунгала за нашия дом. Всяка година с неговото благословение водихме децата на море. Той дори уреждаше парите. Но уви край, случи се нещастие. Душата отиде нагоре и това, което е земното, прекъсна се.

Ако желаете да подкрепите дома за сираци на отец Иван:
BG79UNCR 70001520950015
BIG UNCRBGSF
Уникредит Булбанк клон Елин Пелин
Дом за сираци Свети Николай
Отец Иван Иванов за: инициативата в с.Якимово
























Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 15681 |19.11.2012 Ал. Йорданов: Моралната поквара крещи от всеки ъгъл . 16| 16328 |27.07.2011 Отец Гелеменов: С черна магия убиха Иво Карамански . 16| 16733 |25.02.2010 Отец Л. Братоев: „Фурнаджийски лопати” са повечето ни политици . 26| 11924 |23.12.2009 Отец Роман: Трябва ни трус, за да се осъзнаем в Бога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads