Реклама / Ads
15| 11685 |18.12.2014 ИНТЕРВЮ

Отец Никанор пред Фрог: Правенето на любов до Коледа не е табу

.
Отец Никанор
На Бъдни вечер няма значение какъв е броят на ястията. Съвременният човек е загубил духовната компонента и същина на празника. На предрождественската трапеза – Бъдни вечер - не е мястото където да се събираме, а в църквата на службата. След църквата подобава трапеза и веселие, разяснява пред Фрог нюз отец Никанор от Гигинския манастир. Той обясни какво трябва да правим и не правим преди Коледните празници.
 

- Отче Никанор, какво пропускаме по време на Коледа?

 

- Пропускаме да не знаем какво празнуваме – а именно раждането на богочовека. Пропускаме да постим, да направим изповед за греховете си, да поискаме прошка за тях и да се пречистим.

 

- Късно ли е вече за пости?

 

- Не е късно. Има една притча от Евангелието – отиват едни да работят от сутринта, други от обед, трети следобед, четвърти – отиват в 11-ия час, т.е. час преди да се мръкне. Всички те получават еднаква награда. Който е пропуснал, да започва сега да пости до празника.

 

- Какво трябва да изхвърлим от нашата трапеза?

 

- Преди храната трябва да изхвърлим себелюбието и гордостта си. След това – завистта и злобата. Трапезата е второстепенна в християнството. Тези пости не са най-строгите, събота и неделя се разрешава риба да се яде. Трябва да избягваме пресищането и препиването.

На Бъдни вечер няма значение какъв е броят на ястията. Съвременният човек е загубил духовната компонента и същина на празника. На предрождественската трапеза – Бъдни вечер - не е мястото където да се събираме, а в църквата на службата. След църквата подобава трапеза и веселие.

Трябва да отидем в храма, да се насилим. На нас ние скучно там – няма кръв, няма убийства, няма интриги, нещастия... Душата се храни с това. А в църквата има мир, покои, дихание на вечността. Хората това трудно търпят. Трябва да се насилим да останем до края на службата.

На 24 декември службата е особена. Има Василиева литургия с царски часове. Службата е такава, че сутринта се извършва и службата за вечерта. Вечернята се служи сутринта и се съединява с Василиевата литургия. Четат се текстове от Стария завет, в които се казват пророчествата за идването на Месията. В църквите е прието около този празник да кадим не с тамян, а със смирна, защото това е един от подаръците на влъхвите за Младенеца. Хората също могат да си прикадят Коледната трапеза и тази за Бъдни вечер със смирна.

 

- Алкохолът абсолютно ли е забранен?

 

- На Бъдни вечер и Коледа може да се употребява алкохол. Може да се пие червено вино, защото това е църковното питие. Който предпочита ракия, може и нея.

 

- Защо не се правят сватби?

 

 - Заради постите. Но понеже този пост не е така строг, затова може да има изключения. Ако владиката разреши, може.

 

- Сега правенето на любов грях ли е?

 

- По принцип по време на пост, човек трябва да се въздържа. Това не важи на 100 %, защото ако някой от съпрузите не може да се въздържи и въздържанието стане причина да се развали семейството, по-добре е да прави любов. Тогава "не" може да стане "да".

 

- Кога започват мръсните дни?

 

- На сръбски „мръс” означава всички блажни периоди. Те са след 25 декември, т.е. една седмица след Рождество Христово се разрешава да се яде блажно в сряда и петък.

 

- Има поверие, че през мръсните дни бродят таласъми и караконджули?

 

- Това са бабини деветини. Таласъмите си бродят всеки ден – наричат се демони и бисове и ги има в сърцата ни. Когато човек прави грях, в него има невидим бяс. Ние общуваме всеки ден с тях, така че няма от какво да се плашим от тях.

 

 - Да излезем от празничната тематика и да ви попитам за архимандрит Дионисий, който произвеждаше архонти.

 

- Бегло го познавам, но той не произвеждаше архонти, правеха го митрополити. Участвал е, но самото произвеждане не го е правил той.

  

- Появиха се снимки и видео, които доказват връзки на архимандрита с масоните?

 

- Ако е така, не е само той. Само това ще кажа.

 

 - Грях ли е да бъдеш масон?

 

- Въпросът е много сложен и нееднозначен. В чистия вид масонската идеология е псевдорелигиозна. Това не е приемливо за православния християнин. Има и хора, които са с най-чисти подбуди отиват и стават масони, мислейки си, че ще направят нещо добро за себе си и обществото.  До масонството прибягваме, за да си улесним земния живот, тъй като там са връзките. Малко прилича на тези, които искат да ходят при врачки и гадатели. Искат да си вземат съдбата в ръце, но не е така. Бог трябва да ви подобри живота. Моли се на Бог да ти помогне и ще имаш успехи.

 

- Имате отношение към „Южен поток”. Ще го загубим ли?

 

- Незавидна е ролята, която България трябваше да изпълни в коварните руски планове да бъде енергиен център. Ние проявихме изключителна мъдрост и проницателност като се отказахме от проекта и глупавите турци застанаха на наше място. Само това ще коментирам.

 

 Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9199 |14.11.2014 Е. Николова пред Фрог: Злоупотребите в болниците са за над 58 млн. лв. . 29| 11902 |05.11.2014 А. Христова пред Фрог: Оставка за проф. Биолчев! Води Агенцията към гибел . 4| 8399 |05.11.2014 Адвокат Л. Рангелов пред Фрог: Всички магистрати имат независимост, но понякога я търгуват . 23| 8527 |16.10.2014 А. Йорданов пред Фрог: РБ може да се прекръсти на Опозиционен блок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads