Реклама / Ads
11| 6721 |17.06.2009 ИНТЕРВЮ

М. Панайотова: Ако искаш да си политик, трябва да си слуга на обществото

.
Моника Панайотова, лидер на МГЕРБ
„Старите кучета” са разпознаваеми, но в тях всички видяхме и обратната страна на медала, казва лидерката на МГЕРБ.
 

интервю на Ана Кочева

– Излизате като мажоритарен кандидат на ГЕРБ на изборите за национален парламент в 24 МИР в София. Ще успеете ли да преборите „старите кучета” от конкурентните партии, които ще заложат и на факта, че са много разпознаваеми?

– Ако избирателите ми гласуват доверие, ще успея. Да, права сте, че т.нар „стари кучета” са разпознаваеми, но е важно и по какъв начин те показаха какво могат. Определено мисля, че всички видяхме и обратната страна на медала.
Трите неща, които трябва да притежава една политическа сила, даваща заявка за управление на страната, са: експертен потенциал, политическа воля и гражданска подкрепа. ГЕРБ е единствената партия, която ги притежава и трите, а при всички останали конкурентни партии винаги липсва някой елемент.
Изграждането на политически образ в общественото пространство, може да стане чрез сензация /и или чрез постигнати резултати. Винаги до този момент съм доказвала какво мога чрез работа, реални действия и резултати и смятам, че това е правилният начин. Със сигурност е по-бавният, но в крайна сметка аз бих искала да бъда разпознаваема с това, което съм постигнала, а не с това, което съм обещала и не съм изпълнила.

– Лидер сте на младежкия ГЕРБ и затова всички ще очакват неконвенционална, свежа, младежка кампания. На хората наистина им е омръзнало еднообразието, еднаквото говорене, еднаквите послания. Как ще ги убедите, че сте „друга”, и заредена с позитивна енергия?


– Така е, политиците, трябва да са близо до гражданите, както преди, по време и задължително след изборите, тъй като успешна политика без гражданите не може да се реализира. Затова аз и моите колеги ще заложим на прекия контакт „лице в лице”, както и който има идеи, предложения, мнение, може да ми пише в https://monikapanayotova.blog.bg/. Младежите и по време на евроизборите и сега ще продължат кампанията си „Гласувай, за да те чуят”, която е разяснителна и мотивираща младите хора да гласуват; надявам се да имаме по-широко медийно покритие, за да достигнат посланията ни до по-широк кръг избиратели.
Като цяло ще се заложи и на интернет пространството. Кампаниите на ГЕРБ са семпли, защото нашата целева група са мислещите избиратели, тези, които гласуват за програма и конкретни приоритети, затова разчитам, че много хора ще дадат своя глас, което е единственият начин да се противодейства на тези, които потъпкват демокрацията.
Работейки с прекрасни млади хора и екипът, който представлява ГЕРБ, няма как да не съм заредена позитивно, хората могат да се уверят в това като участват в някоя от предстощите ни инициативи, всеки е добре дошъл.

– Да, доста политици заложиха на интернет кампания – направиха се маса Фейсбукове; Сергей Станишев, Иван Костов, Емил Кошлуков ежедневно контактуват по този начин със симпатизанти и опоненти. Мрежата стана едно паралелно пространство и за политическа реклама. При вас част ли е от кампанията или имате други идеи?


– Аз имам фейсбук много преди изборите и ще продължа да го имам и след това.




– Да си представим за миг, че гледате кампанията отстрани и не сте политическа обвързана, а сте просто един млад човек, който иска да гласува. Кой и защо ви убеждава да го направите?


– Мисля, че всички имаме нужда от нов тип кампания, такава, в която има ясни тези и послания. ПР си е ПР, но след като се изключат камерите, работата ни чака. Политиката не е шоу, в което се действа само, когато си в обектива. Затова като мажоритарен кандидат на ГЕРБ, номер 3 в мажоритарната бюлетина на 24 МИР, аз имам два приоритета, които съм обособила на база своето образование и опит като председател на МГЕРБ и преди това като изследовател и директор „Управление на проекти и връзки с обществеността”:
• Да докажем, че България може да работи за и с младите /младежка политика/:
Това предполага активно участие в изготвяне на закон за младежта и държавна стратегия за мобилизиране потенциала на младежта и инвестиране в нея; контрол върху спазването на критерии за оценка за допустимост, прозрачност и отчетност при изпълнение на проекти по „Младежта в действие 2007-2013г.” и структурните фондове; активизиране на диалога с младите хора, чрез създаване на Национален младежки съвет
• Да докажем, че България може да бъде „марка” – гарант за определено качество и потенциал /външнополитически аспект/, т.е. повишаване доверието в страната ни, чрез използване на възможностите за интерпарламентарно сътрудничество; активно възползване от възможностите, които предоставя Лисабонския договор, след влизането му в сила; подобряване защитата на интересите на българските граждани в чужбина; развитие и интеграция на българските общности зад граница, чрез активно участие в изготвянето на Закон за зелена карта.

– А нямате ли опасения, че в новия парламент може да Ви се налага да правите компромиси с принципи и убеждения и ако се появи такъв вътрешен конфликт, как бихте реагирали?


– Крайно време е в България всеки, който иска да се занимава с политика да съзнава, че това е обществена сфера, в която ти трябва да си в услуга на обществото, ти носиш отговорността да защитаваш интересите на гражданите, тъй като те ти делегират своя глас. Всяко друго разбиране – примерно, че това е сфера, в която можеш лесно да се облаготелстваш, да станеш известен, е погрешна и резултатите са налице. Аз лично разсъждавам по този начин и работя с млади хора, които имат същия подход, затова е важно колкото може повече този модел на поведение да се налага, а единственият начин това да стане е да бъдеш вътре и да действаш на принципа на добрия пример.

– Как реагират най–близките Ви на намерението да се занимавате с политика, да станете „част от играта”?

– Имам най-прекрасните близки хора около себе си, защото винаги съм имала свобода на избора и пълна подкрепа, в каквато и посока да реша да поема, за което безкрайно им благодаря.

– Накрая един блиц с по–лични въпроси: Остава ли Ви време за личен живот?

– Малко, за съжаление. При първа възможност се виждам с приятелите и близките си, в повечето случаи това става за сметка на по-малко часа сън, но няма как, а и аз обичам да съм активна.

– Кой е последният филм, който гледахте и кога беше това?

– „Маркъс” с участието на Хю Грант, на домашно DVD, след изборите за Европейски парламент и преди новината за Парламентарните.

– Каква музика предпочитате?

– Френска музика, понякога ми липсва финеса на френската култура и дипломация.

– Как почивате най–добре?

– Пътувайки с приятели, разхождайки се около морето. Релаксирам най-добре, когато около мен има слънце, положително настроени, душевно богати и с хубаво чувство за хумор - хора.

– Какво може да ви вбеси?

– Некоректността и непочтеността.

– Първото нещо, което ще направите сутринта на 6 юли?

– Ще изнеса презентация в Съвета на Европа, по въпросите за разширяването на Западните Балкани, т.к на 5 юли, след като гласувам сутринта летя за няколко дни до Страсбург по линия на Училище за политика. Мисля, че най-малко очаквахте този отговор /смее се/. Иначе, разбира се, надявам се да се поздравим с колегите за пълна победа и задължително ще благодаря на екипа, с който работим, защото кампанията и политиката като цяло е отборна игра, няма ли всеки усещането, че е важна частица от един пъзел, магията не се получава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6514 |16.06.2009 Рокбунтарката Милена: Искам си душата, затова съм тук . 5| 6536 |15.06.2009 Валентин Никифоров: Правителството трябва бързо да даде глътка въздух на икономиката . 8| 6847 |13.06.2009 Църквата е доволна, че мандатът на НС изтече . 27| 8880 |12.06.2009 Надежда Михайлова: 4 милиона са против Тройната коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads