Реклама / Ads
17| 7249 |17.09.2008 ИНТЕРВЮ

М. Панайотова: По корупция и безхаберие кабинетът има 6

.
Политическият сезон започна с обещания за почивки за част от пенсионерите, с черен ПР и нападки. Очакват ни „горещи”, неуютни есен и зима, казва за Frognews.bg лидерът на младежкия ГЕРБ.
 

 

Моника Панайотова е само на 24 г., но вече е лидер на младите в ГЕРБ. Заема поста от тази година и е изпълнена с ентусиазъм и желание за работа и промени.  Завършила е международни отношения в УНСС, говори френски и английски, ползва испански. Обича да пътува, харесва Селин Дион, а любимият й филм е "Смело сърце".

 

интервю на Ана Кочева

 

- Изненада ли ви по някакъв начин старта на новия политически сезон? Ще се оправдаят ли очакванията за „горещи” есен и зима?

- За съжаление не ме изненада, тъй като след доклада на Европейската Комисия през юли, нито поведението, нито тонът на управляващите и най-вече на премиера не се промени. Стартът на политическия сезон започна с обещания за почивки на една малка част от пенсионерите, с черен ПР и нападки срещу нашия лидер и партия. Не мисля, че това очакват гражданите, за това се радвам, че, макар и да ни коства много усилия в настоящите условия, нашата партия следва европейска линия на поведение, базирана на факти и откритост чрез вас медиите и с участието на гражданите. Двете кампании, които започнахме във формат ЕНП, както и тази с младежите за т.нар „Демократични изпити” целят именно да покажат мнението на гражданите. Да, за съжаление ни очакват наистина „горещи”, а не уютни есен и зима, освен ако управляващите не ни изненадат приятно.

- Как младежкият ГЕРБ ще „подгрее” допълнително ситуацията?  

- Не бих искала хората да остават с впечатлението, че ние подгряваме ситуацията. За наше съжаление тя е достатъчно гореща и всекидневните действия на правителството поддържат непрекъснато огъня. Това, което се стремим ние с младежите, е да бъде дадена възможност на гражданите чрез нашите инициативи да изразят по един елегантен начин тяхното недоволство от ситуцията в страната. Като организация, която започна своето развитие първо като гражданско сдружение и след това прерастна в политическа, ние винаги сме част от активното гражданско общество в страната, което, когато вижда нередности, има самосъзнанието и волята да ги отбелязва.

- Раздадохте ученически бележници на министрите, или по-точно на някои от членовете на кабинета. Идеята на инициативата беше, че министрите нямат право на повече грешки, забележки и слаби оценки. Същевременно предметите, по които ги "изпитвате", са: Корупция", Безхаберие", "Лицемерие", "Злоупотреба с власт", "Прозрачност", "Отговорност", "Справедливост" и "Последователност". Все пак тези”ученици” вече три години са били в управленското училище. Как се очертават дотук въпросните „ученици” от кабинета?  

- Идеята на нашата инициатива се изразява в провеждането на ежемесечен референдум на местно ниво, който ще извършват младежите в съответния многомандатен избирателен район, от който е избран съответният министър. По този начин оценката, която министрите ще получат, ще бъде с най-голяма тежест от гражданите, които са гласували за тях в съответната област и с които, бивайки избрани и идвайки в София, те губят реална връзка. В тази връзка в края на месеца ще бъдат раздадени във всяка област анкети под формата на ученически бележник, в която гражданите, ще могат по шестобалната система да оценят работата на министрите по изброените от Вас предмети. Също така сме създали група във facebook, където младите хора, могат да напишат своето мнение, следейки ежедневно действията на учениците, отразявани в медиите. Не случайно на последната страница на бележниците на министрите бе отбелязано „без право на поправка”, т.е. това, което ние в ГЕРБ много добре съзнаваме е, че Министерски съвет не е училище. Въпреки че в известна степен е превърнато в такова от управляващите, той е място, в което всички трябва да бъдат много добре подготвени, както на ниво експерт, така и с ясното самосъзнание за носена отговорност към избирателите и към политическата партия, от която са излъчени.

- Кои са силните „ученици” и кои „слабаците”? Какъв „ученик” е шефът на класа – Сергей Станишев?  

- Предвид около 500 000 попълнени до момента заповеди за уволнение на правителството, представлявано от шефа на класа, какъв ученик мислите, че е той, а когато класът е управляван от него, едва ли бихме могли да имаме високи резултати!? Всъщност по корупция, безхаберие и злоупотреба с власт има, бих казала отлични резултати, но по отговорност и прозрачност определено не.

- Всички те обаче имат желание да „повторят” училище, т.е. да подхванат нов мандат. Как ще се борите с повтарячите?

- Именно защото предположихме, че ще искат да останат на поправка, изрично подчертахме „без право на поправка”. (усмихва се) Един от най-важните модули в това училище е обучението по демокрация. Като дясна партия, една от основните наши ценности и водещ принцип е тази на либералната демокрация – либерална, защото съществува в съответствие със закона и демокрация, т.е. е в съгласие с гражданите.

- За родител в бележника на порасналите ученици писахте мандатоносителят Ахмед Доган. Как се проявява той като родител?

- Определено е настойник.  monika2.jpg

- Защо така ви се ядоса финансист №1 Пламен Орешарски на шегата? Той коментира, че не му трябвал бележник, тъй като ученическите му години отдавна били минали.

- Може би няма чувство за хумор или просто той осъзнава сериозността на проблема, макар да е представен по елегантен и закачлив начин, и за това автоматично заема отбранителна позиция. Ние не му се ядосахме.

- Същевременно ГЕРБ подхвана и протестна подписка, която представлява заповед за уволнение на правителството на тройната коалиция. Кампанията протича под наслов "Аз съм европеец". Как върви събирането на подписи досега и какви са очакванията?

- Подписите се множат с часове, това показва, че гражданите наистина са недоволни и се радвам, че го споделят. Сред подписалите се са и членове на БСП, което показва, че подписката отразява реално мнението на гражданите за случващото се в страната, а не мнението на определени партии. Много ми се иска да виждам все по-активни граждани с ясна позиция, за да може всяко управление да има постоянен граждански коректив.

- Бихте ли следили по същия начин критично и изпод лупа действията и на своите, ако те спечелят изборите, или ще проявите снизходителност?

- Определено ние сме както много критични, така и много самокритични. Хубавото в нашата партия е, че можем да изразяваме свободно своето мнение, да даваме предложения и те не биват третирани като „шум в машината” или неудобна истина, а се взимат под внимание. Това е ясен пример, че сме развиваща се партия и партия с принципи. Друг пример в тази посока са моралните декларации, които бяха подписани от нашите кандидати за местната власт и на база на които някои от тях не са вече в нашите редици.

- В качеството си на „младежите на ГЕРБ” имате ли контакти с други „млади” от десницата?

- Да, имаме в контекста на голямото семейство на Европейската Народна Партия и център-дясното европейско студентско пространство.

- Познавате ли „младите леви”? Те също окачествяват себе си като европейци. Имат ли подобно основание?

- Лично не познавам представители на „младите леви” впечатлението ми за тях е базирано на това, което демонстрират като поведение, негативните послания и непрекъснат черен ПР срещу нашия лидер. Предполагам, че има и не до там озлобени и занимаващи се с по-стойностни неща младежи в БСП, но съжалявам, че партията им ги използва по този начин и вместо да инвестира толкова много средства в интернет страница, посветена на нашия лидер, негативни инициативи и партита, да ги влага в тяхното развитие. Радвам се, че енергията и потенциалът на младежите в ГЕРБ се акумулира в обучителни семинари, кръгли маси, експертни разработки и граждански инициативи с положителни послания, отразяващи нашите ценности – толерантност, отговорност, семейство, свобода, либерална демокрация. Това, че се окачествяват като европейци е хубаво, сега остава и да започнат да се държат като такива, защото след приемането ни в ЕС всички ние сме европейски граждани, но идентификацията - европеец вече предполага определен тип поведение, нагласи и мислене.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13504 |15.09.2008 Стоян Геров: Хубавото вино не винаги е много скъпо . 9| 6091 |12.09.2008 Й. Фандъкова: Ще приключим с двусменния режим на учене . 12| 5935 |11.09.2008 Йордан Бакалов: Управляващите са уплашени, затова ни плюят . 3| 6106 |09.09.2008 Г.Ганчев: Наслушахме се на предизборни глупости за излишъка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads