Реклама / Ads
321| 34341 |09.07.2010 ИНТЕРВЮ

Д. Панайотова: Сциентолозите промиват съзнанието на своите последователи

.
Десислава Панайотова
Сектата подведе Николай Василев, водеха курсове в министерството му Християнството е спасението от измамните култове Над 120 опасни религиозни общности действат у нас, предупреждава богословката
 

Десислава Панайотова е директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации “Св. св.Кирил и Методий”. От 2006 г. организацията й целенасочено работи за религиозна просвета, приобщаване на хората чрез курсове към ценностите и културата на православната църква. Консултира държавните институции, медии, сдружения и граждани за дейността на различните религиозни общности в страната.

Интервю на Мая Стоянова

- Г-жо Панайтова, следите ли скандала с анонимното разпространение на сциентоложка литература в библиотеки в страната, кой стои зад дарението, кои райони е обхванало?


- Известно е, че центърът на сциентолозите за Европа се намира в Дания и даренията, които са получени в няколко области в България, са с датски адрес. Такива книги са засечени в София, Пловдивско, Пазарджишко, Ямболско, Добричко. Не изключвам обаче такава литература да продължи да се разпространява или вече да е разпространена и в други селища на България.

- Има ли сциентолози у нас?

- Със сигурност у нас има последователи на сциентологичното учение. Към неговите идеи са се приобщили обикновени хора, за което те нямат вина. Но самата сциентологична дейност в България се направлява отвън. Основните организатори и активисти на тази секта са от чужбина. Преди няколко години имаше курсове по сциентология в Драгалевци, които се водеха от един гражданин с руски произход. Преди него сциентолозите в България се представляваха от белгийското семейство Марк и Моник дьо Турк. В този смисъл активното направляване на процесите и утвърждаването на тази общност у нас е отвън, а членската маса е представена най-вече от обикновени граждани, които не познават в дълбочина историята на тази религиозна общност и учението й, заради което се доверяват на нейните активисти.

- През 1992 г. на сектата е отказана регистрация в България, какви са били мотивите?


- Дирекция „Вероизповедания” е отказала регистрация на сектата не само през 1992, а и през 2007 година. В мотивите е изтъкната смутната история на тази религиозна общност и многото съдебни процеси, които се водят срещу сциентолозите от времето, когато е било създадено учението им в Америка до днес. Още тогава основателят на сциентологията Род Хъбард и последователите му са били обвинени от американското правосъдие, че се опитват да се сдобият със секретни архиви и документи на специалните служби на САЩ. Това е довело до сериозни подозрения и редица процеси срещу членове на сектата. Има и много други проблематични, частни случаи в други страни по света, при които последователи на сциентоложкото учение по един или друг начин са били въвлечени в незаконни дейности, заради които по-късно са били привиквани в съда. Например, шантажи, заплахи, изкуствено предизвикване на фирмени фалити на нелоялни членове и т.н.

- Основателни ли са твърденията, че сектата на Рон Хъбард навлиза в България при управлението на НДСВ, а ексминистър Николай Василев е допуснал хора от неговото ведомство да се обучават от сциентолози?

- Действително в министерството на държавната администрация по времето на НДСВ се водиха подобни курсове от белгиеца Марк де Турк. Той беше дошъл в България с обещания да помогне на българските държавни служители и на родния бизнес да подобрят своите умения в работата с човешки ресурси, в бизнес мениджмънта и други дейности. Дали лично ексминистър Василев е бил наясно кой е този човек и с какво точно се занимава, аз не мога да кажа. Но се надявам сценарият да не е бил толкова зловещ - сциентолозите да са се опитвали да пробият у нас с протекциите на български министър. Иска ми се да вярвам, че Николай Василев е бил просто подведен от фирма или фондация, която прикрива дейността на сциентолозите у нас, като й е гласувал доверие в провеждането на такъв тип семинари.

- Кои са организациите и конкретните лица, зад които се прикрива нелегалното учение?

- Доколкото съм запозната фондацията, която беше организирала курсовете с държавната администрация, се нарича “Айдиъс”. В България се представляваше от въпросният Марк де Турк. Друга организация, за която държавата и гражданите трябва да знаят, това е “Нарконон”. Тя работи уж за преодоляването на наркозависимостта основно сред младежите, но по същество извършва подмяната на една зависимост с друга зависимост – опитва се да привлече младите хора към сектата. Бдителност трябва да се проявява и към организацията “Криминон”, която е поделение на сциентологията, и се занимава с криминалните прояви сред младите хора. Сектата има поделения, занимаващи се и със защита на човешки права. Това са все форми за легитимиране на сциентологията пред обществото, и същевременно за прикриване същинската й амбиция– привличане на нови и нови последователи. Към такива `филиали` българската държава трябва да бъде нащрек и да проучва много прецизно документите и дейността им, защото може да се окажат опасни за националната ни сигурност.

- Към кои социални групи проявяват особена активност за привличане?

- Сциентолозите имат предпочитани целеви групи. От една страна, това са младите хора, които са пълни с ентусиазъм, готови да приемат нови идеи, но и в някаква степен са неопитни и духовно неподготвени. Това ги прави подходящи да бъдат привличани и обучавани в сциентоложкото учение. Ставайки членове на сектата, тези млади хора започват да работят за нейното популяризиране и привличането на още нови привърженици. Наблюдавала съм какво се случва с младежи в Лос Анджелис, които са приобщени към тази религиозна общност. Най-често те са ангажирани като технически лица и разпоредители, които имат и задължението да запознават хората, които проявяват интерес, с историята на сектата и съдържанието на сциентоложкото учение. Друга група, която попада в полезрението им, са бизнесмени, богати хора и представители на шоу бизнеса, влиятелни личности сред политическия и икономически елит на една или друга страна. Чрез тях тя се стремят да си осигурят солидни спонсори, които да дават достатъчно пари, за да се издържа сектата в цял свят, както и за да придобива тя по-трайно и силно икономическо и политическо влияние.

- Какви са основополагащите идеи на сциентолозите?

- Основната им цел е `прочистването` на човека от негативните му спомени, емоции и преживявания, т.е. изтриването на предишното му съзнание и емоционалност. Обещава се качествено справяне със здравословните проблеми. Висша цел е всеки индивид да стане нещо като `свръх-човек` или както още го наричат сциентолозите – да стане `действащ тетан`. Всъщност обаче това е една фалшива религия, създадена от писателя фантаст Рон Хъбард. Той сам казва че, вместо да пише за едно пени на дума, е по-добре да създаде собствена религия, която впоследствие да го направи милионер. В своята същност това е една компилация от различни религиозни традиции и вярвания. В сциентологията има елементи от фантастиката, `НЛО-жанра`, будизма, окултизма, малко християнски символи, какъвто е кръстът и думата `Църква`, например. Използвани са също идеи от психо-аналитичното учение на Зигмунд Фройд, на Карл Г. Юнг и други психиатри и психолози от началото на 20 век. Всичко това е комбинирано, като към него е добавено и ценностното послание човек да бъде щастлив, здрав, силен и побеждаващ, и дори да достигне до такова ниво на съзнанието си, чрез което да може да излиза от тялото си по свое желание и да влияе върху съзнанието на другите.

- Привидно философията им звучи позитивно, но защо в много страни определят сциентолозите като тоталитарен тип организация, каква е заплахата от нея?

- Редица международни документи поставят сциентолозите в списъка на тоталитарните общности. Критериите за това са няколко и тя отговаря на тях. На първо място - изцяло се робува на култа към личността на основателя на тази новоизмислена религия - Рон Хъбард, който си е измислил и свой `наукообразен` псевдо-религиозен език, с термини като `тетан`, `енграма`, `дианетика` и мн. др. Вторият момент е свързан с празниците им, като сред най-тачените са: рождената дата на Хъбард - 13 март; публикуването на неговата „Дианетика” – 9 май (1950 г.) Третият критерий е установената строга йерархия в сектата, която прилича повече на пирамидална корпорация с финансови интереси, отколкото на религиозна организация. И може би най-важната характеристика, която недвусмислено доказва тоталитарния характер на тази общност, е абсолютното ограничаване на човешката свобода чрез установяването на пълен контрол над съзнанието на членовете на общността. То е толкова силно, че ако в един момент някой поиска да я напусне, става обект на огромен натиск и дори на заплахи от страна на останалите членове, както и на специалния отдел на сектата – Office of Special Affeirs \OSA\. Това е причината много хора, които са имали досег със сектата да се чувстват застрашени за своя живот. Това наскоро сподели и журналистка от в.”Стандарт” Ирен Делчева, която се е инфилтрирала в техните среди с цел журналистическо разследване. Чувала съм и за други случаи по света и конкретно за проф. Александър Дворкин, специалист по религиозните секти и култове в Русия. Той разказва, че преди години, когато се е водил поредният процес срещу сциентолози в Москва, е бил заплашван с убийство.

- Как да си обясним, че популярни личности от шоу бизнеса, като Том Круз, Дженифър Лопес, Джон Траволта и други се афишират като сциентолози?

- Независимо, че са от шоу бизнеса, те са обикновени хора. Имат своите страхове, проблеми, надежди. Тези звезди не само не са пример за духовна грамотност и религиозна култура, но много често не са наясно с опасностите, които крият сектанските общности и попадат в тях по стечение на някакви обстоятелства. В сектата на сциентолозите такива хора най-често са привличани с обещания да бъдат изградени като много силни и влиятелни личности, да станат пробивни и непобедими, да имат грандиозен успех в кариерата, което за много от тях е най-важното в живота. Ако на тази основа са стъпили първоначалните разговори, след това идват останалите зависимости. Тези хора задължително се прослушват от членове на сектата, от т.нар. `одитори`. Пред тях звездите разказват в подробности целия си живот, включително и за най-интимните неща от него. Това вече представлява тяхното досие, което никой не знае кога може да бъде използвано срещу самите тях. Вероятно принадлежността на тези знаменитости към тази секта се дължи до голяма степен на тези досиета.

- ДАНС е започнала разследване кой превежда и как се разпространява у нас опасната литература. Не е ли закъсняла реакцията на българската държава в тази битка?

- Не бих искала да отправям критики, а по-скоро подкрепям всяко действие на държавата, което цели засилване на контрола. Защото не е честно, когато една организация се прикрива зад дарителски акции, а всъщност действа като користна религиозна общност с цел привличане на нови последователи. Затова приветствам действията на ДАНС и най-вече - бързата реакция на областните управители и на кметствата в големите градове в България. Постоянно получавам сигнали от различни краища на страната, където са започнали целенасочени проверки по читалищата дали подобна сциентоложка литература вече е пристигнала, за да бъде своевременно иззета. Защото, ако незапознат читател попадне на такава книга, би могъл да изпадне в зависимост от сектата, което обаче нито ще го направи по-щастлив, нито по-здрав, нито по-свободен.

- Можем ли сами да се предпазим от подобно влияние и зависимост?

- Моят съвет към българите е да внимават какво четат, да подбират истинска религиозна, духовна литература, а не имитации на такава, с каквато е залят книжният пазар у нас. Да се предпазват от книги, свързани с окултизъм, нюейдж философия, магия и пр. Те са свързани с личности и общности, които единствено подхранват егото у човека, неговия егоизъм и консуматорски подход към живота, желанието за бърз успех и лесно щастие, което не изисква усилия или жертви. По този начин те вредят на хармоничното развитие на човека, на способността му да бъде търпелив в трудностите, да може да прощава, да приема недостатъците на другите вместо да ги счита за заплаха спрямо личния си комфорт, заради което е длъжен да ги неутрализира и премахне от живота си, както учат сциентолозите. Обръщайки се към православните християни в отечеството ни, си позволявам да пожелая всички ние да преоткрием и опознаем по-задълбочено нашата изконна Христова вяра, чрез която можем да бъдем и отговорни граждани, и истински патриоти, и добри хора, които да живеят в мир със себе си, с приятелите и враговете си, и най-вече в хармония с благодатта Божия.

- Има ли други секти в България, от които обществото трябва да се пази?

- Има поне около 120 фондации, сдружения с идеална цел, школи и нерегламентирано действащи религиозни организации на територията на България. Те са извън регистрираните религиозни общности, които са вече над 100, и сред които също има опасни и манипулиращи човешкия живот. Сред нерегистрираните, към които трябва да бъдем бдителни, са например различните източни култове, от рода на индуистките “Сахаджа йога”, “Шри Чинмой Център”, “Ошо”, “Сатя Саи Баба”, “Шри Шри Рави Шанкар – Изкуството да живееш”, „Крия йога”, „Махариши Махеш Йоги - Трансцендентална медитация”, будистко-даоската„Фалун Гонг” или „Фалун Дафа”, и др. В ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий” сме получавали и оплаквания, свързани с физически и психически разстройства, причинени на хора, които са се доверили на окултистки, магически и Рейки-школи. Всъщност твърде самоуверените гуру-та и лидери на подобни религиозни и псевдорелигиозни общности експлоатират естествената потребност на човека да намери утеха и радост извън забързания живот, който живеем. А от това, оказва се, може да се печелят добри пари, защото повечето курсове, семинари, медитативни сеанси и пр. са свързани със заплащането на високи такси. А както знаем след `първото ниво` идва `второ` , `трето`, и т.н. в устрема към самоусъвършенстване и `себереализация`. Трябва да се пазим от религиозни водачи, които отначало дават щедри обещания, но от собственото си учение ни разкриват твърде малка част. Престъпно е да се експериментира с човешкото съзнание, с човешкия живот. Защото всеки човек има право да знае в цялост за какво точно му се проповядва, кому гласува доверието си и към какво бива повеждан. За да може да направи своя разумен и свободен избор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9142 |14.07.2009 М. Панайотова: Младостта не е порок, а мислене извън рамка . 11| 6743 |17.06.2009 М. Панайотова: Ако искаш да си политик, трябва да си слуга на обществото . 17| 7256 |17.09.2008 М. Панайотова: По корупция и безхаберие кабинетът има 6

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads