Реклама / Ads
24| 10683 |09.05.2016 ИНТЕРВЮ

Парамов: Корнелия Нинова е жена с чар, но да не сваля Борисов

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
Никой не може да отрече пробивността и размаха на Корнелия Нинова. Никой не може да отрече нейния женски чар и желание за налагане на стил в политиката. Но не е мястото точно сега да заявява, че щяла да бъде повече опозиционна, отколкото предшествениците си. Това каза финасовият експерт Кольо Парамов пред Фрот нюз. Ето какво още допълни той:
 

- Г-н Парамов, вие сте един от хората, които от години критикувате БСП и нейните ръководители. Изненада ли ви избора на Корнелия Нинова за председател на партията и оптимист ли сте за нейното бъдеще?

- В продължение на цели девет Конгреса на БСП парадоксът на лявото в България придоби гигантски размери. Говоря за времето от 40-тия Конгрес до сега. В началото всичко започна с една голяма политическа немощ. След това дойде времето на Пинокио и завърши с утвърждаване на модела на червената олигархия. Именно тя упражнява натиск върху политическото ръководство на БСП. Прави го чрез принуда. Не случайно използвам този термин, защото ако тя се упражнява в левите партии, от това винаги страда мнозинството в държавата.

- Доста негативни за изводите ви за партията.

- Очевидно е за всички ни, че левият експеримент в България банкрутира официално. Къде виждате онази загриженост и справедливост, присъщи за ляво ориентираните партии в света?! Притеснява ме едно-да не би Корнелия Нинова, като един завършен технократ, влязъл под кожата на лявото обединение и чрез добър демагогски план, да изпълни онова, което червената олигархия количествено и качествено ще й постави като задача за изпълнение. Предстои да разберем дали това ще се случи.

- Но тя след избора заяви, че ще работи срещу модела на управление на Бойко Борисов.

- Проблемът за мен не е дали БСП ще бъде опозиционна партия. Проблемът е дали БСП ангажирано ще се отнесе към своите задачи, които тестват системата на ляво обвързаната идея. Защото сме свидетели как дясната олигархия използва леви олигарси. Нещата в БСП се докараха до там, че да не може Михаил Миков, независимо че беше честен и принципен, да тропне с юмрук по масата и да докаже, че лявата идея не трябва да ражда зависимости. Не случайно на Конгреса стана ясно, че има специални хора, които уреждат нещата в кулоарите, включая в това и кадровите въпроси на политическата формация. Искам да бъда правилно разбран. Никой не може да отрече пробивността и размаха на Корнелия Нинова. Никой не може да отрече нейния женски чар и желание за налагане на стил в политиката. Но не е мястото точно сега да заявява, че щяла да бъде повече опозиционна, отколкото предшествениците си.

- Не се ли очаква точно това от нея?

- Тук не става въпрос да бъдеш повече или по-малко опозиционен, а за възможността да надграждаш стил на политика, какъвто една лява формация като БСП трябва да има. Всички издънки, които бяха направени от Георги Първанов, Румен Петков и кохортата им, показа само едно-тяхното високо майсторство да демагогстват. Ясно е, че сега целта на БСП е вместо 39 депутата в парламента, да има 49 депутата. Това, обаче не може да стане с думи, а с много сериозна и ударна прагматика. Не може да говориш за житейски стандарт през 2016 г., когато пенсионерите получават 99 евро пенсия. Тук разминаването е уникално.

- От къде тогава според вас трябва да започне новият председател на БСП, за да има промяна?

- Корнелия Нинова трябва светкавично да измете кадрите от Политбюро на 99% . Всички онези съратници, които докараха БСП до сегашното положение, включително и тези, които използваха партията, трупаха пари, направиха си по две къщи в Банкя, Драгалевци, Бояна и на други хубави места. Именно по тяхна причина сега партията има 39 депутата. Тези хора не трябва да стъпват в коридорите на централата, не трябва да помирисват „Позитано”. Те нямат никакво място там. Не случайно обичаният от всички актьор Стефан Данаилов говори за обкръжение. Само, че не намери смелост да каже, че точно това обкръжение докара България до тук, до фалит. Ако имаше един разумен преговарящ екип за Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, досега щеше да изкарат между 3-7 млрд. евро от еленергия. И пенсиите щяха да са двойно по-големи от сегашните. Хората, които продължават да се разхождат необезпокоявани на „Позитано” са причина държавата ни да стигне до този батак.

 

- Как да действа Корнелия Нинова при това положение?

 

- Тя трябва да приложи коренно различни качествени критерии за хората от екипа си. Умело да изгради симбиоза между прагматици и технократи. А не да ми говори, че утре ще събори Бойко Борисов. За каква опозиционност става дума, след като те докараха България през 2009 г. до патова ситуация. Щеше ли друга политическа партия да предпочетат хората, ако от БСП бяха кадърни? Ако беше така, други формации нямаше изобщо да се появят на хоризонта.

 

интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 23452 |01.04.2016 Корнелия Нинова: Има срастване на политиката с мафията и силните на деня за сметка на беззащитния . 31| 10096 |05.11.2015 Кольо Парамов: Новото ляво трябва да изхвърли от „Позитано” паразитите-социалисти . 5| 9425 |28.10.2015 Кольо Парамов: Адвокати трябва да кажат на Горанов как да говори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads