Реклама / Ads
5| 14936 |02.05.2017 ИНТЕРВЮ

Първан Симеонов: ДПС ще е близо до управлението

.
Първан Симеонов
ДПС ще продължи да оказва подкрепа в ключови моменти. Това безспорно е мечешка услуга. Това каза пред Фрог нюз социологът Първан Симеонов, ден преди да бъдат огласени членовете на новото правителството. Ето какво още сподели Симеонов:
 

- Г- н Симеонов, какви са очакванията за кабинета на ГЕРБ и Обединени патриоти?
- По всичко личи, че има висока вероятност ГЕРБ и Патриотите да се разберат в крайна сметка. Има разбира се и подводни камъни. Въпреки това те ще се разберат по три причини. Първо-на хората очевидно им се ще такова управление-малко националистическо. В общи линии то ще е народно-консервативно. Има такава мода в момента-за затварящи се общества, за традиционализъм. Втората причина е, че зад управлението прозира социален елемент. На хората ще им се хареса. Всички вече са уморени от политическата нестабилност. Трето-патриотите са наясно,че сега им е момента. Така, че едва ли ще правят много резки движения. Нека към това добавим и аритметичния комфорт, който имат. Кабинетът по-скоро ще го бъде. Колко ще го бъде, е съвсем отделен въпрос.

- Управляващите се заканиха поне за четири години.
- Имат този шанс, не е невъзможно. Но не е и сигурно.

 

-Основателни ли са твърденията, че статуквото се запазва и всичко ще си е по старому?
- Абсолютно основателни са. Защото в предишното управление разделителната линия минаваше между реформи или стабилност. Дълго време се говореше за реформи, но след това се подхвана темата за стабилността. В очертаващият се управленски формат няма кой да говори за реформи. Разделителната линия е меко или твърдо. Това означава управление, което ще крепи. Което ще се стреми всячески да задоволява всички социални прищявки, протести. Само и само да не падне. Борисов не може да си позволи да падне за трети път. Това означава управление в което няма реформи. Под реформиране имам предвид намаляване на неефективни разходи. Това винаги значи социална болка. Тя пък води до намаляване на рейтинга, а оттам и до по–ниска стабилност на правителството. А управляващите точно от това ще бягат.

- Кой партия този път ще влезе в ролята на златен пръст?
- Няма нужда от него, защото е налице аритметичен комфорт. Има две резервни мнозинства. Едното е с Марешки, а другото с ДПС. Излишно е да казвам, че ДПС ще продължи да оказва подкрепа в ключови моменти. Това безспорно е мечешка услуга. ДПС има нуждата да консумира власт, да е близо до управлението. Просто защото води битка за собствената си електорална ниша. А битка се печели, когато изглеждаш силен, могъщ и страшен. ДПС може да изглежда по този начин при наличието на властови ресурс. Целта е да запази позицията си близо до властта. И много, много това да не личи, защото ДПС знае, че дискредитира всяка една власт.

 

- Реформаторите ще се мобилизират ли, след като вече не са парламента?
- Нямат друг избор. Две неща трябва да правят. Да сработи в тях инстинкта от 2013 г. „Един до друг”, а не „Един срещу друг”. Другото е да се мобилизират. В тази ситуация те са в изгодното положение да казват на българския парламент да даваме ли пари, или да даваме още повече пари. Защото дясната линия е да казва: Даваме пари, а лявата линия: да даваме още повече пари, ако може. Реформаторите са единствените, които могат да кажат другата гледна точка.

 

Катя Илиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 17789 |20.04.2017 Горан Симеонов: Римейк на опълченците на Шипка не гарантира българския национален интерес . 6| 9749 |28.02.2017 Първан Симеонов: Хората се научиха да различават популизма . 72| 15500 |27.12.2013 Иван Генов: Първанов и Дончева са корпоративни рожби. Идват истински левите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads