Реклама / Ads
17| 14391 |25.09.2014 ИНТЕРВЮ

Петър Кънев пред ФРОГ: Подготвям закони и поправки за реалния бизнес

.
Петър Кънев
Водачът на кандидат-депутатската листа на "БСП- лява България" за Бургаска област Петър Кънев не е от т. н. парашутисти за региона. Мотото му на кампанията е – икономика, икономика, икономика. Още от сега с професор Васил Мръчков са подготвили за новия парламент закони и поправки на закони за реалния бизнес. Ето какво каза още той за Фрог нюз.
 
Интервю на Красен Бучков

- Г-н Кънев, не ви ли хвърлиха на кучетата от БСП в Бургас, след като тук ГЕРБ печели неизменно и то с разлика през последните две петилетки ?


- За мен е чест да бъда водач на листа в един много голям регион, с много големи традиции. Интересно ми е . Още повече, че ние винаги сме били в известната  зона Бургас-Ямбол- Сливен, така че  съм доволен. А това, което най-много ми хареса е, че получих пълно позитивно отношение от бургазлии за разлика от така наречените парашутисти от София. Родом съм от Ямбол.Бъдещето ще покаже доколко бургазлии ще бъдат доволни от мен, но при всички случаи ще търся консенсус и разбирателство, защото съм адски уморен от агресията, от натоварването с излишни емоции.

- Хайде да ви попитам дали е вярно, че след като сте похвалили кмета на Бургас Димитър Николов за работата му, сте получи укори от ръководството на БСП, че това не бива да се прави в предизборен период?

- Това го четох в един сайт и имаше три много верни неща – моето име, това на Михаил Миков и третото - на кмета Митко Николов. Имаше и едно изключително неверно нещо , което бе наречено «лов на вещици». Аз веднага се погледнах в огледалото и не видях вещица. Хареса ми това, което видях.

- Последните изследвания на няколко социологически агенции дават превес на ГЕРБ срещу БСП на изборите с около 15 на сто. Как ще коментирате тези прогнози?

-  Аз социологичски прогнози не коментирам. От доста време  социологията от наука се превърна в поминък. Нека да почакаме, останаха десетина дни до изборите.

- Кои са трите важни неща, които реално обещавате да свършите за хората в Бургаския регион. Кои са реалните политики , които предлагате ?

- Не само че съм обещал но и ще се опитам да свърша едно нещо – това са реформите за рестрикции на микробизнеса. Три неща са ми в мотото, под което водя предизборната си кампания : първо- икономика, второ- пак икономиката, трето – отново икономиката. Това е истината, всичко друго е надстройка – култура, спорт, социални помощи. И тъй като все пак аз разбирам от цифри и съм представител на реалния бизнес, коментирам само това, което разбирам и съм подготвил нещата още за първите месеци в парламента. Ще внесем закони и поправки в законите. Разработили сме ги заедно с професор Васил Мръчков. А що се отнася до някакви обещания, аз не поемам нищо повече от това, което мога да свърша. Поел съм ангажименти да помогна за инфраструктурата в Бургас, за инфраструктурата в общините. Основната тема, която се коментира на всички срещи, е липсата на справедливост. Аз продължавам да твърдя, че кризата въобще не е криза- нито икономическа, нито финансова, а криза на доверие към всички  български политици.

- Неведнъж сте казвали, че България трябва да е икономически активна държава, която да участва в ключови сектори на икономиката, да коригира и да ограничава отрицателните социални последици на пазарните механизми.

- Че държавата трябва да участва като коректор в пазарните механизми не съм го измислил аз. По време на голямата криза Германия и немското правителство как реагираха ? Не замразиха инвестициите, а помогнаха на автомобилостроенето да тръгне напред. Същото го направи Обама в  Съединените щати. Държавата трябва да помага и в определени моменти да е коректор.

- Очаквате ли диспута с водачката на ГЕРБ Ивелина Василева по местната телевизия след няколко дни?

- Вече ни изпратиха темите. Мисля, че ще има една нормална, диалогична атмосфера, тъй като аз съм противник на негативизма, на депресията. Безкрайно това не може да продължава.

- Значи вие сте за разбирателство между кандидат-депутатите от различни партии в региона и създаването на един вид бургаско лоби в парламента ?

- Това е съвсем нормално и дори така е било и досега. Добре си спомням , че когато в 40-то народно събрание бях депутат от Ямбол , работихме заедно с депутатите от опозицията. В миналия парламент,  макар че имахме различни позиции по много въпроси с ГЕРБ, пак работехме заедно. Няма нищо странно в това и така трябва да бъде, когато става дума за интересите на региона.

- Г-н  Кънев едно изречение за силата на преференциалния вот ?

- Ами ще видим този експеримент. Дано ефектът му да не бъде като на мажоритарния вот. На пръв поглед има положителни неща, но нека видим какъв ще е вторият поглед, третият...

- В интервю за сайта известният отец Никанор споделя някои виждания за икономиката,  Русия и Южен поток , които сякаш са взети от програмата на БСП. Как ще коментирате това ?

- Значи е умен човек!...

Петър Кънев завършва Математическата гимназия в Ямбол, а през 1979 година - Московския полиграфически институт. Специализира „Икономика на печата" във Висшето графично училище в Лайпциг, ГДР. Има следдипломна квалификация по Международни икономически отношения във ВИИ „Карл Маркс". Има специализации и мениджмънт курсове в Холандия, Русия, САЩ и Германия. Кънев е един от учредителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която е най-голямата и значима национално представителна работодателска организация в България. Отговаря за връзките й с общинските и държавни структури, регионални и браншови структури, малкия и средния бизнес, както и за социалния диалог. Собственик е на най-голямата частна полиграфическа компания в страната и председател на Съюза на печатарската индустрия в България, чиито членове са 150 компании от този сектор. Член е на Настоятелството на СУ „Климент Охридски”, както и първи вицепрезидент на Българската волейболна федерация. Влиза преди преди 8 години в българския парламент, като представител на българския бизнес. В момента съм вицепрезидент на КРИБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10192 |23.09.2014 Председателят на мешерето Хр. Младенов: Да се въведат законите на Пиночет . 118| 23160 |19.09.2014 Отец Никанор пред Фрог: България я чакат катастрофи и войни . 48| 10141 |28.08.2014 Д. Горчева: АНТИпаметниците като пред НДК подменят историческата памет . 11| 10716 |21.08.2014 Цв. Кънчев пред Фрог: Ревльовци в БСП изкривяват демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads