Реклама / Ads
5| 9573 |15.03.2019 ИНТЕРВЮ

Петър Кърджилов: Прокуратурата явно иска да бави делото „Иванчева“

.
Петър Кърджилов
Прокуратурата явно иска да бави делото „Иванчева“. Това каза пред Фрог нюз Петър Кърджилов. Ето какво още обясни той:
 

Петър, изненада ли се от факта, че Държавният департамент включи в годишния си доклад за 2018 година случаите на насилие върху Десислава Иванчева и Биляна Петрова?

Този факт не ме изненада. Беше нещо очаквано предвид това, че положихме много усилия да се разбере за антикорупционната дейност на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в качеството им на кмет и зам.-кмет на район „Младост“.  Информирахме европейските институции в лицето на ЕК и ЕП  за всички причини, довели до акцията по набеждаване срещу тях. Оттам ни отговориха.  Стана известно още, че вече  е заведено дело в Страсбург в Европейския съд за правата на човека.

 

Какво ви отговориха оттам?

Те изчакват процеса да свърши. В същото време са абсолютно наясно с насилието и натискът, който бе упражнен върху двете двете жени по време на задържането и след това в ареста. Запознати са и със закононарушенията на Апелативния специализиран наказателен съд, срещу който председателят на ВКС Лозан Панов разпореди проверка. Всичко това се следи от съответните комисии в ЕП.  

 

А информирали ли сте посолството на САЩ за случая „Иванчева“?

Ние изпратихме писма до посланиците на всички страни, включително и САЩ. Отделно от това се създаде достатъчно широк обществен отзвук, благодарение на нашите усилия. Нормално е техните специалисти, които наблюдават ситуацията в отделните държави, да имат представа за случая по категоричен начин.

 

 На съдебното заседание стана ясно, че тефтерчето на Десислава Иванчева, което е приложено от прокуратурата като доказателство за корупция, е дописвано от друг човек. Това така ли е наистина?

Точно така е. Върху три от страниците има чужд почерк, който не е на Десислава Иванчева. Отгоре на това има и добавена една нова шеста страница от прокуратурата. Тя беше присъединена към втората експертиза, която се направи на тефтерчето. Има и т. нар. „техническа грешка“.

 

Какво означава това?

Една страница от тефтерчето е била скрита при първия анализ на тефтерчето. Вместо да се покаже третата страница, два пъти се е показала втората страница. Това объркване го водят като „техническа грешка“. Удивление предизвика тази нова шеста страница, която се появи изневиделица. Тя е с чужд почерк. На нея има някакви драсканици и числа. Не се разбира точно какви са тези числа. Определено има чуждо вмешателство.

 

 Ясно ли е кой е писал тези числа?

На днешното съдебно заседание съдът разпореди да се направи анализ дали това е почеркът на Петко Дюлгеров. Става въпрос за 6-та и 3-та страница от тефтерчето.

 

В тези ли страници, които са написани от друго неизвестно досега лице,  прокуратурата съзира доказателства за корупция?

Точно така. Прокуратурата се позовава върху тези писаници с чужд почерк. Все едно това са писани сметки какъв подкуп да се иска формално.

 

В съда стана ли ясно, че се касае за чуждо вмешателство в тефтерчето?

Да стана ясно на всички в съда за какво става дума. Експертите са категорични в това. Те са трима мъже и една жена с огромен опит в графологичните експертизи. Те бяха категорични, че става въпрос за чужд почерк. Бяха сравнили числа от 15 примера.

 

Как реагира прокуратурата?

Поиска нова експертиза. Изглежда по някакви причини при тях интереса е възможно най-дълго да се бави процеса. Съдебният състав отхвърли искането на държавното обвинение за нова експертиза. Прие единствено да се види дали чуждият почерк не е на Петко Дюлгеров.

 

Колко време е срокът?

До следващото заседание, което най-вероятно ще е последно. Пледоариите са насрочени за 9-ти април. До началото на април е препоръчителният срок, така че да може защитата също да се запознае със заключението, което експертите-графолози ще направят.

 

 Информирахте ни, че вие, г-жа Иванчева и г-жа Петрова  сте направили запитвания до Столична община и район „Младост“  за строителството там.  Какви са въпросите ви към общинската власт?

Малко преди да падне 30-метровият кран в „Младост“, подадохме заявление за достъп до обществена информация до  Йорданка Фандъкова и до г-н Русев. Искаме  да знаем колко проекта са приети за построяване на жилищни сгради в „Младост“ от началото на застъпването в длъжност на г-н Русев, което е на 4-ти юни 2018 година досега? Също така какви действия са предприети за преместване на инвеститори, които са в конфликтни зони, т. е където има протестиращи хора от блоковете в съседство? Г-жа Иванчева бе договорила няколко такива премествания на инвеститори. Въпросът ни е  дали тази договореност е изпълнена?   Друг въпрос е относно парковете в „Младост“. Знаем, че се бави процеса по реализирането на проекта за Източен парк. „Горубляне“ протестира, защото общината не им предлага обезщетение за имотите. Има местност между „Младост“ и „Дървеница“, в която се предвижда голямо застрояване, включително и до самата река. Най-нормално е тази зона да се сдобие със статут на парк. Друго, за което питаме се отнася до регистъра на даренията в Столична община. В момента този регистър не е достъпен на сайта на общината, което е в нарушение на конкретни законови разпоредби. Питаме арх. Русев дали е придвижил уговорените от г-жа Иванчева дарения от инвеститорите за район „Младост“?

 

Не се ли притесняваш, че някой може да те „сготви“, като питаш толкова много?

Имам такова притеснение. Но не мога да пасувам, защото съм наясно с всички корупционни схеми и цялата дейност на г-жа Иванчева и г-жа Петрова срещу строителната и имотната мафия в „Младост“. Това е много дълбока материя, която все някой трябва да разрови и да изкара на повърхността. Съжалявам, че националните телевизии, които имат най-голямо влияние,  не се занимават със сигналите, които сме подали до Столична община и прокуратурата относно тези измами, злоупотреби и закононарушения. Това е едната причина, поради която се случи това с тях.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13467 |11.12.2018 Адв. Савова: Прокуратурата прикрива икономически мощни фигури . 2| 7286 |22.11.2018 Бойко Атанасов: Прокуратурата е в тоталитарен режим на управление . 4| 13801 |31.10.2018 Бивши администратори на КТБ: Прокуратурата отказа да разследва фалшификация на документи за 12 милиона, СГС може да спре кражбата . 3| 6375 |31.07.2018 Петър Мавродиев: С ДЦП съм, държавата не ми е помогнала, дължа всичко на родителите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads