Реклама / Ads
0| 10619 |01.09.2011 ИНТЕРВЮ

Петър Паунов: Разрушаването на СДС е лична кауза на Костов

.
Петър Паунов
ГЕРБ разчита на сезонна утеха през лятото, а есента и зимата стискат палци да не ги отнесе народното недоволство, категоричен е кметът на Кюстендил.
 

Кметът на Кюстендил, който се кандидатира за втори мандат, постави рекорд и привлече на своя страна 15 формации. Единствената дясна партия, която не пожела да застане зад кандидатурата му, беше ДСБ на Иван Костов. За сметка на това Паунов успя да обедини на местно ниво вечните врагове НДСВ и СДС в рамките на „Коалиция- Кюстендил”. Юристът стана известен и с факта, че през 2007 г.  разби вечно червената крепост в Кюстендил. Тогава той би на втори тур опонента си от БСП с 63%, което беше най-голямата изненада на вота в България. Паунов е работил от 1997 г. до 2007 г. като адвокат в Кюстендил и София.

 

Интервю на Васил Василев

 

- Г-н Паунов, каква ще бъде тактиката ви, за да спечелите повторно местните избори в Кюстендил?

- Ще разчитам на коректният тон и честното отношение спрямо съгражданите, за които винаги съм работил. От години водим откровен разговор по всеки въпрос и това ще продължи и в бъдеще.

- Кои са основните ви конкуренти в Кюстендил?

- Нямам навика да коментирам опонентите си. Не смятам да го правя и сега.

- ГЕРБ води ли страната в правилната посока или сме превключили на задна скоро?

- Днес посока няма. Има само едно хаотично движение, което е гарнирано със сериозен медиен акцент. Гледа се на проблемите отвисоко и се смята, че ще се стигне надалеч. Истината е, че българите мизерстват, а така дългоочакваната децентрализация, която прави силни местните власти, и от там силна държавата, засега остава само мираж.

- Какви са пропуските на управляващите?

- Те забравят, че

 

в държавата има граждани, а не само зрители.

 

Не може да  разчитаме само на сезонната утеха през лятото, а есента и зимата да стискаме палци да не ги отнесе народното недоволство.

- Подкрепен сте от няколко демократични формации. Коя от тях е автентичната десница в България?

- Разбира се, че СДС е в основата на десницата, както в миналото, така и днес. Опитите да се внесе поквара сред истинските общественици не могат да доведат до разочарованието от синята идея. В действителност трябва да бъдем по-прецизни в партньорствата си и още по-упорито да отстояваме принципите си  за откритост и правото на всеки да получи своя шанс да изживее достойно живота си.

- Какви са отношенията ви с Иван Костов и защо единствено той не застава зад вас от десните формации?

- Повече от 15 са политическите партии, които изразяват подкрепа за политиката на ръководената от мен администрация, което е красноречива оценка за работата ни през изтеклия период. Работя, за да пораждам доверие и да съм полезен на всички граждани, а не конкретно на един човек или на дадена политическа сила или организация.

 

С Иван Костов не се познаваме лично.

 

Мога да го поздравя за работата му като премиер, но не мога да скрия възмущението си от седесаря Костов. Той превърна унищожаването на СДС в своя лична кауза номер едно.

- Не ви ли притеснява подкрепата на ВМРО-НИЕ, която е близка до президентския проект АБВ?

 

- Нямам нищо общо с президента и не следя контактите на политическите сили, които са влезли в „Коалиция-Кюстендил“. Това е коалиция, учредена на регионален принцип, за да работи за доброто на хората в този район.

- Фактор ли е ДПС в Кюстендил и може ли да обърне вота?

- Партията на Доган няма никаква роля в града. Ние нямаме контакт с ДПС.

- С какво се занимавате извън кметския кабинет, имате ли свое хоби?  

- Нямам свободно време, така че не мога да коментирам хобито си.


Преобразихме града на Майстора

„През целия мандат изключително много наблягаме  на грижата за децата, както и тяхното образование. С изключение на едно училище и една детска градина, всички останали са ремонтирани”, категоричен е кметът на Кюстендил. „Въведени бяха  часове по религия като избираем предмет и над 450 деца са избрали да изучават предмета. Освен това увеличихме имущественото състояние на общината с над 40 000 дка гори и повече от 30 000 дка земеделски земи на стойност не по малко от 35 милиона лева. Асфалтирана е близо половината улична мрежа. Реализиран е и големия по мащабите си проект Испа, като успяхме да подменим 50 км водопроводна и близо 20 км канализационна мрежа. Влязохме в квартали, в които от създаването им от 30 години не беше работено. Специални усилия полагаме  и за съхраняването на религиозната култура. До момента са изградени изцяло две нови църкви, а  ремонтни дейности са извършени на 7. Продължават да се изграждат и още 6 нови. За  една от най-красивите църкви в града- „Св. Георги“  е подадена кандидатура за участие в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Отремонтирани и с нов облик са зеленчуковият пазар, зоопарка, пенсионерските клубове, домовете за изоставени деца и възрастни хора. След дългогодишно отсъствие Кюстендил отново има денонощтна аптека. Не на последно място, изградихме приют за кучета. Така четириногите вече не  скитат по улиците, а са хранени, ваксинирани и отглеждани в добри условия. Създали сме и възможност те да бъдат осиновявани. Около празниците в Кюстендилци имахме възможност да поканим на наша сцена световно известни музиканти като Глен Хюз, Андреа Баника,  Руслана, изпълнителите от Бело Дугме, Сребърни криле и много други. Построихме и чисто ново кино, след като повече от 15 години нямаше такова в града. В спорта също имаме успехи. Стадион "Осогово" града стана предпочитан за мачове от “А” група, като преди това вложихме 200 000 лв., за да отговаря на критериите на БФС”, изтъква Паунов. Безспорно едно от най-големите постижения обаче остават забраната за найлонови торбички, както и забраната за тютюнопушене на обществени места. За да бъдат предотвратени злоупотреби по време на вота, общинарите изнесоха избирателните секции от кв. „Изток“.

 

Един мандат не стига за добрите идеи

Кметът на Кюстендил признава, че им неща, които не е успял да свърши по време на мандата си. „Съжалявам за това, че не успях да възстановя градския  транспорт  на територията на Кюстендил. Срещнахме трудности и при довършителните ремонти на второто крило на  художествената  галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в града, за което има одобрен, но нефинансиран проект”, категоричен е Паунов. Той обаче допълни, че това са неща, които може да реши при евентуален втори мандат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 49431 |04.01.2010 Д-р Петър Димков: Даром не можеш да оздравееш . 3| 7418 |26.11.2009 Дизайнерите Биляна и Петър: На БГ модата й липсва оценяваща публика . 24| 8647 |02.07.2009 Петър Стаматов: И в Чикаго предизборно раздават кебапчета . 12| 11830 |16.04.2008 Петър Софрониев: Румен Петков се самозаяде и самоизяде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads