Реклама / Ads
11| 5923 |29.07.2009 ИНТЕРВЮ

К.Петков: Българската държава да влезе в интензивното отделение

.
Кръстьо Петков
Според икономиста,социолога,синдикалист и член на Гражданско сдружение ГЛАС - професор Кръстьо Петков новият ни премиер притежава развит инстинкт за намиране на верния път в тежка обстановка.
 
Борисов ще определи кой да ремонтира прогнилата държава и кой да осигури по-бързо и безболезнено излизане от кризата, а новото правителство ще трябва да потича паралелно по две писти: анти-корупционната и анти-кризисната.

Кръстьо Петков е убеден, че да си гербер днес е интересно и перспективно, а да си седесар означава да разчистваш сметки от миналото. Тепърва предстои да демонтират и изхвърлят на бунището нелегитимните механизми на Догановия електорален „възход”, а българската държава трябва да се подоложи на нетрадиционна медицинска терапия, при това в интензивното отделение.

Интервю на Преслава Преславова



- Роди се един чисто нов парламент – избран е премиер, както и нови 16 министри, които ще работят в 15 министерства. Какво да очакваме от всички тях от този момент нататък?


- Бойко Борисов пое неимоверно тежък кръст. Не като месия (спасител), а като символ на промяна, чакана от доста години. В парламента никой не го посрещна с възгласи „Осанна”!, но желаещите да го разпънат на кръст, преди да са изтекли 100-те дни, не са един и двама. Лидерът на ГЕРБ има развит инстинкт за намиране на верния път в тежка и непозната обстановка. А и той пое ангажименти, които се помнят и ще се следят всеки изминал ден: вътре в страната - за честно, прозрачно и отговорно управление и пред ЕС - за изкореняване на политическата корупция и въвеждане на правов ред в държавата. Очаквам да управлява с твърда ръка; мекушави политикани или философи–отшелници не биха се справили.

Ще чакаме и отговор на загадката - как десните партии, консолидирани по формулата „3 плюс 1”, ще осигурят стабилност и ефективност на правителството! Такъв формат не сме имали, рискът е голям, но друг вариант за изпълнителната власт нямаше, след безапелационната подкрепа на избирателите за ГЕРБ на Бойко Борисов.

Гражданите или поне активната им част, поискала промяна ще продължи да поддържа новото правителството до момента, в който усети, че нещо във властта не е наред. Българинът е свикнал да разпознава измамниците бързо - спомнете си как обърна гръб на Кобургготски преди да е изтекла година от уникалното му завръщане и на Станишев, още в средата на мандата. Синдикатите и работодателите ще са предпазливи: ще чакат насрещни начинания, партньорско отношение и антикризисна програма. Редно е обаче, социалните партньори да са поне толкова гъвкави и компромисни към кабинета „Борисов” , колкото бяха към този на неговия предшественик.

- Имате ли някакви коментари, някакви препоръки към новоизбраните министри?

- Не и преди да са изтекли първите 100 дни от мандата. Получат ли до тогава министрите антикризисна стратегия, регламентирана със закон, ще имат ориентир за действие. Повечето от тях са експерти и знаят как да изпълняват екипни задания. Новият премиер заяви пред парламента, че ще разчита на потенциала на гражданското общество. Ние от национално експертно сдружение ГЛАС сме на разположение за дебат и участие в разработването на пакета от икономически, финансови и социални мерки на правителството, съобразени с особеностите на проявление на кризата в България. Да се надяваме, че диалогът ще започне до дни!

- Според вас, в сложната икономическа ситуация, в която се намираме, кои са най-важните стъпки, които трябва да предприеме новото правителство?


- Ще не ще, то трябва да тича паралелно по две писти: анти-корупционната и анти-кризисната. И тъй като е невъзможно един и същи човек да се включи едновременно в две състезания, предполагам, че премиерът Борисов ще разпредели ролите между участниците в екипа: едни да ремонтират прогнилата държавна сграда и да отстраняват пораженията от корупционните мрежи във всички етажи на властта; други да предложат и реализират стратегически мерки за по-бързо и по-безболезнено излизане от кризата и рецесията. Реакцията на третото предизвикателство -възстановяване на доверието на ЕС към България, може да е успешна, ако още през първите месеци на новия мандат се дадат доказателства, че политическата корупция си отива, а българската икономика вече е имунизирана срещу смъртоносния фалит.

- Факт е, че всички говорят за антикризисна програма, за мерки бюджета да не “гръмне”, за стъпки за овладяване на корупцията – каква е вашата рецепта в тоя ред на мисли?


- В подобна ситуация, когато се преплитат тежка рецесия, финансови дългове, дефицити и криминализирана държава, персонални рецепти не може да има. Няма такъв гений, който да обхване с един поглед всички измерения на националната катастрофа, до която стигна България след 20 годишен неуспешен преход. Не чудодейна рецепта, а вариант на алтернативна стратегия има националното експертно сдружение ГЛАС. Пратихме послание на г-н Борисов, може да разговаряме по темата, стига да има интерес. Подобен диалог е полезен и за двете страни, още повече, че ГЛАС проведе от октомври м.г. икономически форуми с участието на експерти на ГЕРБ, АТАКА и ДСБ, което даде възможност за изясним и сближим позициите си.

- Как ще коментирате препоръките на Бисер Боев от нашумелия кръг Капитал, че сред най-важните антикризисни стъпки са промяната в закона за обществените поръчки и намаляване на конфликта на интереси в министерствата?

- Предполагам, че не само моят коментар, но и на всички, които анализират намеренията и първите стъпки на новото правителство е: стоп на всякакви препоръки и внушения, идващи от неофициални кръгове. Който има да каже нещо, да го направи открито, в диалог с управляващите и управляваните, като в същото време поеме отговорността за обществените ефекти от своето лобиране. Иначе има какво да се поправи в току що ремонтирания ЗОП и новия закон за конфликт на интереси. Но проблемът днес не е в перфектните закони, а в липсата на перфектни изпълнители. Те и техните политически началници са онези, които обезмислиха понятията за върховенство на закона, обективно правосъдие, лоялна конкуренция и прочее. Така че поне на този етап Бойко Борисов е прав, като отрича връзка в новата си роля с каквито е да е групировки и търси като съвременен Диоген истинските човеци, годни да носят тежестите на властта. И понеже много от хората са притворни, важно е дали ще се разделя без колебания с онези, които са го подвели. Пожелавам му да бъде такъв държавник.

- Какво трябва да направи правителството на ГЕРБ, за да оцелее българинът, който работи и не краде?


- Кой доведе ГЕРБ и Бойко Борисов на власт, като му помогна да се пребори с една агресивна спрямо опонентите, червива с откраднати пари, самоизолирала се от гражданите управляваща коалиция? Това е онази неудържима вълна от реактивирани гласоподаватели, които на последната права се вдигнаха в подкрепа на Генерала и неговата дружина. Не омаловажавам твърдото електорално ядро на ГЕРБ - то се доказа в три поредни кампании за местни и европейски избори. Но ГЕРБ стигна почти до границата на абсолютното мнозинство благодарение на свежия прилив от гласоподаватели, които искаха промяна и видяха в Бойко Борисов надежда тя да се случи.
Точно на тях най-напред е задължен победителят. Личната гвардия по дефиниция и устав му е вярна; съюзниците обаче имат условия за продължаваща подкрепа. Тя се свежда до едно изречение: животът им след този мандат да стане по-сигурен и заможен. Това се отнася за над 60 % от българските граждани, които влизат в споменатата от Вас категория : “работят и не крадат”. Останалите или не работят (живеят на помощи ), или оцеляват в сивата икономика, или са забогатели по криминален начин и виждат в Борисов и ГЕРБ реална заплаха за натрупаното лично богатство.

Какво да направи ГЕРБ за „некрадливите работещи”? Още с първите си мерки да им помага, а не да апелира за търпение, основано на надеждата, че ще дойдат по-добри дни (заради подобно отношение към мнозинството от гражданите се провалиха правителствата на Костов и Сакскобургготски). Когато ГЕРБ разкрие корупционна мрежа и виновните си платят, част от парите директно да отиват за образование, здравеопазване , социални услуги; стартират ли мерки за оздравяване на лошите кредити, домакинствата и малките фирми да почувстват първи облекченията; търсят ли се професионалисти за публични и европейски служби- да се подбират от некрадливите и работещите и т.н., и т.н. Това са прости неща, но трудни за изпълнение в една омотана от роднински, политически и корпоративни връзки България.

- Ще се случат ли според вас обещаните от новите управляващи промени или всичко ще си остане само добри намерения?


- Време е по този въпрос да се произнесе самият Борисов. Досега го прави няколко пъти, но мимоходом - в следизборната нощ, при срещи с граждани и журналисти. Днес е нужен български превод на прословутата чърчиловска реч от Втората световна война, в която Бойко Борисов откровено да заяви: „чакат ни тежки изпитания, но ще победим”. Кого? Корупцията и кризата! И още - олигарсите, колкото и дълбоко да са се барикадирали в партии и родови кланове. Случи ли се това, като говорене и практически дела - Бойко Борисов и ГЕРБ ще останат в историята! Ще се запишат като действително нова, реформаторска , про-българска и про-европейска партия. Започнат ли да лавират, дните им са преброени.

Не съм гадател, за да кажа ще се реализира ли точно по този начин политическият потенциал на ГЕРБ и неговият лидер. Но от десетките срещи и разговори с Борисов като главен секретар на МВР и кмет на София стигам до извода, че потенциал у него има. Жалко ще е, ако допусне да го пропилее в дребни ежби и за безперспективни каузи.



- Как виждате едно съжителство между Бойко Борисов, ГЕРБ и Синята коалиция – в близко бъдеще и в по-дългосрочен план?

- И в близко, и в по-далечно бъдеще съжителството ще е едно: ГЕРБ е Новата десница, припозната и от европейските партньори. Синята коалиция има минало, но бъдещето и е като присъдружна формация на новите десни. Това е следствие от историческия закон за изхабяване на революционния тип партии: СДС си свърши работата през 90-те години; на сцената излизат нови играчи. Ключът към успеха им е в спечелването на младите поколения и активните граждани. Факт е, че те предпочитат ГЕРБ. Да си герберист днес е интересно и перспективно; да си седесар означава да разчистваш сметки от миналото. Съжалявам, че е така, но същото се случи в Полша, Чехия, Унгария и другите страни, в които дисиденти и опозиционери стартираха политическите и икономическите реформи.
В чисто прагматичен план обаче Синята коалиция ще е полезна година-две на еднопартийното управление на ГЕРБ. Първо – с професионализма си в икономическата и финансовата сфера (антикризисната им програма е интересна) и второ - заради позитивния административен опит от близкото минало. Стига да са проумели, че конфронтацията е път за никъде.

- Седмица преди изборите вие и ваши колеги, академици се събрахте да обсъдите Ахмед Доган. За всеки средно интелигентен българин е ясно, че Доган има много власт – и в политиката, и в икономиката – какви мерки трябва да вземат новите управляващи, за да озаптят неговото влияние и самочувствие на недосегаем олигарх?

- Иска ми се да продължим тази дискусия, като се надявам, че Frognews.bg отново ще ни бъде медиен партньор. Но нека да отшумят емоциите от двете победи - тази на ГЕРБ и другата - на ДПС, които стигнаха до невиждана подкрепа от над 600000 гласа (страстите в БСП не ги слагам в сметката, те не ще заглъхнат много време). Евгени Дайнов сполучливо нарече победата на ДПС „пирова”. Сега предстои да се огледат, демонтират и изхвърлят на бунището нелегитимните механизми на Догановия електорален „възход”. До една година явления като изборен туризъм, религиозна агитация, административен натиск, купуване на гласове и прочее депесарски похвати трябва да се забранят, а изпълнителите им да се сбогуват с политиката. Това ще е катарзис за ДПС и шанс за превръщането и в нормална, етнически плуралистична, граждански отворена партия.
Такава опция би ми се искало да дискутираме в неформалния клуб, който условно нарекох „Професорското каре”. Време е социологията и политологията сериозно, безпристрастно и аргументирано да се произнесат за миналото на т.нар. Български етнически модел. Гражданите избиратели вече го пратиха в историята.

- Има ли сила, която да се справи успешно с разследването на имотите му, пазаруването на гласове и на електорат, обръчите от фирми, зад които се говори, че Ахмед Доган стои?


- Сила има, воля няма-ше-доскоро! Вижте как изведнъж прокуратурата набира кураж, ДАНС се активира без партийни поръчки, а ГЕРБ атакува темата „Доган”- като властелин на държавата, свръхбогат политик-бизнесмен и организатор на копроративно-корупционни мрежи. Плюс другото той е и крепителят на олигархичния модел в България – слезе ли от сцената, близките на портфейла му новобогаташи ще се пръснат като пилци.

Но върховната сила е концентрирана другаде - в суверена. Именно гражданите с невероятната си активност на изборите създадоха условия и то по демократичен път, чрез избори, Доган и неговата клика да бъдат отстранени от изпълнителната власт. Както се казва, днес никой не може да каже „копче” по въпроса. Нито пък ще помогнат заплахите му с етническо напрежение и апелите към НАТО да се намеси. Какво НАТО, какви пет лева! Този човек е изостанал в реакциите си с 15 години. Днес никой в Брюксел или Вашингтон няма да си мръдне пръста, за да защити Доган, защото бил етнически турчин. България е в НАТО и действа на предния и фронт. Съюзниците навън разбират, че доганизацията на властта в България не е етнически, а корупционен проблем.
Възмездието се случи:предизвикаха го гражданите, Бойко Борисов е натоварен да бъде изпълнителя на тяхната воля! Както се казва в такива случаи:”Да влезе съда”!

- Вие самия какво лечение бихте назначили за бацила “Доган” в бъдеще?

- Успешно може да бъде само демократичното лечение, което предполага системна и търпелива терапия, а не радикална намеса. Първата крачка вече е направена: в нощта след изборите Борисов увери мюсюлманите, че техните социални и културно-религиозни права ще се зачитат (поздравих го за този ход!). Именно с това изказване бъдещият премиер вбеси Доган, който предупреди никой да не си приписва ролята на месия за мюсюлманската общност. Втората стъпка също е факт - Европа и САЩ не проляха дори и една сълза заради изолацията на Доган от изпълнителната власт. Турция нервничи, но ще и мине, защото пътят и към Брюксел минава през София.
Какви други интервенции са нужни? Най-опасната зараза - да се противопоставят на битово равнище мюсюлмани и православни - не се случи дори по времето на т.нар. възродителен процес. Днес добросъседските отношения са неоспорим факт. Остават онези, които разпалват огнищата на етно-религиозната омраза-политици, духовници и прочее кариеристи и фанатици. Битката с тях е общоевропейска, не е само българска. Нека върху това да градим националната доктрина на България.

- А какво лечение е добро за държавата България като цяло?

- Вероятно Ви е направило впечатление, че най-често употребяваната фраза преди парламентарните избори беше: ”Няма държава”! Хората я изговаряха когато трябваше да коментират убийства, отвличания, кражби, беззаконие и т.н. Така че българската държава трябва да влезе в интензивното отделение и след успешна реанимация да се върне към присъщата и роля: на стожер на закона и гарант за сигурността на гражданите.

Лечението няма как да стане чрез методите на класическата медицина. Нужна е нетрадиционна терапия - днес повечето българи я определят като „Управление на силната ръка”. Това не е диктатура, най-малко еднолична – което би било пагубна. Просто ГЕРБ, в съюз с гражданите, трябва да отвоюват държавата от онези, които я узурпираха и подчиниха на свои цели: олигарси, мафиоти, мутри, партократи. Щом силната държава и твърдата законова дисциплина се върнат на мястото си, ще се диша по-спокойно и ще се заживее по-заможно!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 25892 |27.07.2009 Валентин Вацев: ДПС е разгаданият шифър на българската перестройка . 14| 13039 |10.06.2009 Археологът Диана Гергова: Държавата е мащеха на историята на народа . 51| 16794 |30.05.2009 Проф. Пламен Цветков: Живеем две нации в една държава . 17| 8934 |05.05.2009 Асен Ненов: Ние сме държава на измамниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads