Реклама / Ads
10| 9070 |03.02.2010 ИНТЕРВЮ

Т. Петков: Неясната подкрепа за ГЕРБ рискува да обезличи СДС

.
Теодор Петков Източник: Вяра Йовева
"Решенията за подкрепа на законопроекти и предложения в Народното събрание не се съгласуват с Националния съвет на Съюза на демократичните сили. Те се взимат на парламентарно ниво с ДСБ, което рискува да обезличи партията ни."
 
Това заяви пред Frognews.bg инж. Теодор Петков - заместник-председател на СДС-София, член на Националния партиен съвет и заместник-кмет на район Витоша в столицата.

Интервю на Васил Василев

- Каква е ситуацията в СДС, има ли все още вътрешнопартийни разногласия, няколко месеца след преизбирането на Мартин Димитров за председател?


- Лидерът в СДС Мартин Димитров беше преизбран, спечели вътрешните избори и оттук нататък повече не подлежи на коментар. Това за повечето членове считам, че е ясно, тъй като беше избран съвсем редовно. Този въпрос за нашата партия е приключен. Самият председател и новият съвет все още не са регистрирани в съда, но това е техническа подробност. След като това бъде факт, ще се изберат нови ръководства по всички нива на партията – общински и областни съвети, включително и в София. Факт е обаче, че Националният съвет не е събиран от много време. Как се взимат решенията кой законопроект да бъде подкрепен в Народното събрание, аз не мога да ви кажа. Нормалният начин е чрез гласуването на съвета на СДС за повечето от нещата. Доколкото знам организират някакви съвещания, но какви решения се приемат, на мен не ми е ясно – една практика, която трябва да се промени. Или казано по-просто – в момента решенията се взимат изцяло от парламентаристите от СДС, но без участието на ръководството.

- Поне имате ли информация от колегите си в НС, тези решения самостоятелно ли са взети или са продиктувани от ДСБ?

- Мнозинството от членовете в националния съвет не е наясно текат ли преговори с коалиционния партньор ДСБ в рамките на Синята коалиция. Не мога да ви кажа нещо конкретно. Но много ме дразнят опитите да се наложи „Синята коалиция”, съставена от СДС, ДСБ и по-малки партии. СДС трябва да си защитава позициите, а не Иван Костов да ни представя като едно цяло и да изразява мнението на това „цяло”. Той може да се изказва от името на всички при положение, че са водени широки дебати помежду ни. Оставаме с впечатление, че нас никой не ни пита за нищо.

- Предстоят ли сериозни промени в местните ръководства на СДС след Националния съвет?

- Очаквам, че ще има нови хора и дори се надявам това да се случи. Виждам, че в по-голямата част от българските градове има нужда от подновяване на екипите, за да можем да променим визията, тъй като не сме в кондиция.

- Все повече се заговори за едно постепенно обезличаване на вашата партия заради коалицията с ДСБ. Да очакваме ли, че до няколко години СДС ще изчезне като самостоятелна политическа сила?

- Аз също съм от хората, които се опасяват да не се случи това нещо и ще се боря да не се стигне до там. Положението в парламента е много неясно – ние подкрепяме ли правителството или сме опозиция? За момента се явяваме подкрепящи, но защо точно, не се знае. Говоря само за СДС. За ДСБ е обяснимо. Те получиха вече изява на по-ниски нива, да речем назначаването на заместник-министър. За нас обаче нещата не седят по този начин. Точно тук е тънкият момент, в който новото ръководство трябва да промени именно тази визия, защото е напълно възможно да се обезличим. Хората най-простичко ще си кажат: „Кои са тези СДС, защо да гласуваме за тях, след като нямат никакви позиции…” През последната седмица ръководството се активизира, но в много голяма част се движим след събитията. Има някои необясними подкрепи на законопроекти. Не знам защо Синята коалиция подкрепи закона за протестите. Освен, че беше неясен, в него бяха залегнали едни принципи, че едва-ли не не може да се протестира пред президентството, министерски съвет и парламента. Това е в противоречие с всички принципи, които изповядва Съюзът на демократичните сили и демокрацията като цяло.

- СДС-София подкрепя ли реформите, които правителството на ГЕРБ прави до момента?

- СДС-София партнира на ГЕРБ на едно по-ниско ниво в общинския съвет. Ние имахме предизборно споразумение с ГЕРБ, с което подкрепихме г-жа Йорданка Фандъкова за кмет. Надявам се в столична община споразумението да бъде спазено. Ако там нещата нямат никаква промяна, ние ще вървим в синхрон. Съвсем по различен начин стоят нещата в парламента. В началото подкрепата към кабинета на Бойко Борисов беше съвсем нормална. Създаването на правителство на малцинството е едно решение на г-н Борисов, което аз уважавам. Те искаха да поемат цялата отговорност, което не е лесно в условията на криза. Това обаче не може да продължава вечно. Филмът „Ако не гласувате за мен, гласувате за БСП и ДПС” не може да е безкраен. Ще го гледаме до едно време, след което нещата ще се променят. По-логичното е подкрепата към кабинета да продължи, но на базата на някакви конкретни действия от страна на ГЕРБ, съобразени с нашите виждания. Ако нещата са противоречиви, не виждам защо трябва да гласуваме „за”. Пример за това беше законът за електронните съобщения, който ние не подкрепихме. Такова парламентарно поведение трябва да има нашата партия оттук нататък. Но в никакъв случай безрезервна подкрепа. Още повече, че когато дойдат едни избори, ние трябва да се отличим от ГЕРБ. Ако ги подкрепяме непрекъснато, това ще доведе до обезличаване и всички ще си гласуват за ГЕРБ.

- Имате ли противоречия с общинарите от ГЕРБ?

- Аз не съм общински съветник, но комуникирам с колегите. Засега нещата вървят нормално. Поне до момента в голяма част от решенията, които се взимат, колегите от ГЕРБ се съобразяват с нашите представители. Но смело мога да кажа, че съветниците от СДС и ДСБ са най-опитните. Повечето от тях карат втори мандат и са наясно за какво иде реч. на колегите от ГЕРБ им отне доста време, за да влязат в час, но в крайна сметка успяха да се обучат.



- Тази година бюджетът на София е огледален на миналогодишния. Защо не бяха отпуснати повече средства от новото правителство?

- Наистина г-н Борисов искаше от предишното правителство да се връщат 50% обратно към София. След като зае премиерския пост, разбра, че едно е да говориш като кмет, а съвсем различно като министър-председател. Той ясно видя, че тази негова идея няма как да се случи, тъй като това би довело до фалит на държавата и на общините в останалите региони. Но той излезе много хитро от тази създала се ситуация. „Държавата ще гарантира много заеми за метро, за големите проекти” и в крайна сметка предложи едно „съучастие” между държава и община.

- Говорейки за бюджет, какво мислите за финансовия екип на Бойко Борисов и за мерките, които Симеон Дянков вече прилага?

- Не съм макроикономист, за господин Дянков се говори, че е световнопризнат. Лично мое мнение е, че е по-удачно в България да се канят хора, които са живели в страната по-дълго. Хората, които идват отвън са с малко по-друго виждане, с неразбиране на суровата действителност. Симеон Дянков има хубави идеи. Въпросът е дали наистина ще успее да ги реализира. Предприема някои мерки, които лично за себе си отчита като успешни, но понякога имат точно обратен ефект. С целта си да намали разплащанията на държавния бюджет, за да задържи дефицита до определено ниво, се спряха парите към фирмите. Това е един от критериите, по който ще влезем в еврозоната, което е дългосрочна заявка. В същото време това неразплащане към фирмите доведе до големи проблеми за бизнеса. Статистиките сочели, че няма почти никакви съкращения, но аз не съм на същото мнение. Контактувам с хора от много сфери и се наблюдава повсеместно уволнение на персонала, намаляване на заплатите, съкращаване на хора, което е едно от последствията на финансовата ни политика в момента. Имам опасение, че това, което Симеон Дянков с добри намерения се надява да постигне, ще има обратен ефект. Няма как да има растеж, няма от къде да дойде той. От къде ще се плащат данъци, като няма кой да произвежда и да работи. Не знам защо не искат да отчетат факта, че състоянието на бизнеса е много тежко.

- Миналата седмица се разрази един скандал около Кольо Парамов, който стана премиерски съветник само за една седмица.

- Аз се радвам, че господин Парамов сам подаде оставката си, но това не е добър сигнал. Не може министър-председателят да прави назначения за една седмица. Случиха се напоследък много такива примери. Имаше един заместник-министър, който беше назначен, а след 2-3 дена си подаде оставката. В пътната агенция направиха един директор, който след месец сам се махна…Това говори за липса на кадри и на управленски умения, което е слабостта на ГЕРБ. Тук Бойко Борисов трябваше да се вслуша в нашите предложения. В тази връзка, аз не одобрявам предложението на Мартин Димитров за изготвяне на списък с уволнения, тъй като това не е начинът, особено през медиите.

Ние не сме управляващата партия и няма как да уволняваме, да назначаваме и да правим рокади. Мартин Димитров трябваше да се срещне с Бойко Борисов и да обсъдят всичко това. Но може би и затова от ГЕРБ не правят промени на кадрите от старото правителство, защото няма какво да сложат. Смяната на министри толкова рано също е резултат на кадровата им политика. Не може да направиш госпожа Фандъкова министър на образованието, при положение, че знаеш за приближаващите общински избори. И ако визията е тя да бъде предложена за градоначалник, кому беше необходимо да става министър за два месеца. Същото важи и за г-жа Желева. Бойко Борисов, предполагам, е бил наясно, че нейната кандидатура ще бъде издигната от кабинета за еврокомисар. Това беше лично негово решение, но все си мисля, че трябваше кандидатът да бъде обсъден от партиите, които са част от ЕНП. След провала й започнаха смените на министри и запълване на дупките. Явно г-н Николай Младенов е многофункционален министър, който може добре да запълва празни места, защото явно има съответните качества.



- Как ви се струват отношенията между президента и премиера. Миналата седмица на една тяхна среща Георги Първанов наложи вето, което беше прието от Бойко Борисов.

- Много са учудващи взаимоотношенията между двама. В един момент Георги Първанов и Бойко Борисов са на нож, а в следващия се държат като стари приятели, както стана и миналата седмица. Това разбира се лесно могат да обяснят – „за благото на родината”. Но забележете колко бързо г-н Борисов се съгласява. Това нормално ли е? Значи има първоначален сблъсък. Премиерът решава едно, приема се в парламента, президентът налага вето и всичко приключва. Тези неща предварително трябва да са изгладени, за да не се стига до такива нелепости.

- Бриго Аспарухов оповести, че Георги Първанов ще прави собствена партия. Как ще промени това политическата карта?

- Със сигурност това много ще промени лявото пространство и ще се отворят много рани. Там за момента може всичко да се случва, но то си остава в БСП, където са много добре капсулирани нещата и затова са на толкова години. Ако се появи такава нова партия, със сигурност ще има големи катаклизми. Дали е нужна? По-добре да си стои старата. Ако ние успеем да се справим със сегашното си положение, ще излезем пред БСП и ще покажем, че наистина сме по-добрата алтернатива.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 19639 |05.12.2009 Проф. Кръстьо Петков: Атакуват Румяна Желева от завист и злоба . 11| 5925 |29.07.2009 К.Петков: Българската държава да влезе в интензивното отделение . 6| 11131 |30.06.2009 М. Петков: Имотите на изгодни цени вече няма да се продават на тъмно . 5| 6435 |18.01.2008 Александър Божков: Проблемът на българския бизнес е, че не усеща подкрепата на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads