Реклама / Ads
22| 16878 |25.03.2019 ИНТЕРВЮ

Пламен Георгиев: Няма да се унижавам, да падам на това ниво

.
Пламен Георгиев
Няма да се унижавам. Това каза шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред Фрог нюз. Потърсихме го за коментар на какви цени е взел двата апартамента в София-на ул. „Коста Лулчев“ и до Външно министерство, район Яворов. Ето какво обясни той:
 

 Г-н Георгиев, кажете ни при какви цени и условия купихте двата апартамента в столицата?

Имаме официална позиция, ще кажа на нашата пиарка да ви я изпрати. Първо-никога не съм притежавал  имот на тази улица алея Яворов /бел. на ред. Районът се казва „Яворов“/ . Не знам защо сравнявате цените с нея? Тогава апартаментът е купен на акт 15, които тогава над 1000 евро цената излезе. Тогава през 2012 г. ни.... дори бяхме, изключително ни беше повишена цената на този имот. За да не се унижавам, да падам на това ниво да.... ще ви изпратим официална позиция.

 

За вас унижение ли е да кажете на каква цена сте купили двата апартамента. Имате възможност да ни обясните. Моля ви, направете го!
Ами лъжа, лъжа, всичко е лъжа. Ето обяснявам ви: през 2012 г. е придобит имот, който цената на квадратен метър тогава излезе над 1000 евро. Не можете да смятате цена на паркомясто. Това са две паркоместа едно зад друго, които не могат да се ползват. Може да се вкара само един автомобил там. Цената дефакто на този имот тогава беше по-скъпа от всички останали. Този имот тогава дори не беше на акт 16. Така, че ако извадите цените на всички останали ще видите. Защото на нас ни беше вдигната цената. Ние се договорихме за 100 000 евро, но понеже ни беше скъпа цената.... отидохме на море. И като се върнахме, ни я вдигнаха с още 6000 евро цената. Дефакто ни извиха ръцете, защото тогава вече бяхме се договорили за кредит и вече нямаше къде да ходиме. Така, че ние сме платили, аз съм убеден - най-скъпата цена през 2012 г. Как можете да сочите цена към днешна дата, като към 2012 година цените са били коренно различни. Отделно паркомясто - как може да го смятате като цена за застроен имот. Това е абсурд. Паркомястото не може да струва колкото струва застроен имот. Това е лъжа. /бел на ред. вторият имот на ул. „Проф. Д-р Георги Павлов се води в район Яворов/. След това пишете купен имот на алея Яворов. Моят имот е в „Изток“. Този имот е на ул. „Коста Лулчев“, не на алея „Яворов“. Защо не сочите, че съм продал имот в гр. София, който съм го декларирал? Защо ми ги сочите тези неща? Всичко е коректно отразено във всяка една декларация.


Ние, г-н Георгиев, сме се позовали на факти от документи.

Аааа, не не, не съм съгласен. Хиляда евро цена през 2012 година, такава цена трудно можете да намерите. Сигурно се броят на пръстите на едната ми ръка цените, при които съм изповядал сделката на „Коста Лулчев“. Такава цена нямаше тогава. Цените бяха 800 евро, 800 и нещо. Ние го купихме на цена, която изобщо не беше пазарна. Много ви моля.

 

Свързахме  се с брокери, които казаха, че от много години няма такива цени.

Много се лъжете, един жуналист трябва да види имот.бг и да направи сравнение.

 

Тогава от думите ви излиза, че вие сте си купили много по-скъп имот от тези, които по това време са се предлагали на пазара? Защо сте сте го направили тогава?

 Аз нямам нищо. То е на банката. Още дълги години ще го плащам, защото съм взел кредит. И моят имот съм продал. В момента другият апартамент е на банката. Аз нямам мое. Като си изплатя ипотеката, тогава този апартамент ще стане мой. При такава некоректна.... приемам го като абсолютно... очевидно. Ще кажа на пиарката ми да ви изпрати позицията ми, въпреки целенасочените и подвеждащи статии на вашата медия.


Г-н Пламен Георгиев затваря телефона


Уточнение на редакцията:

 

Първо: Цените, които са описани в материала, са сравнени към годината на закупуване на имота.

 

Второ: В декларацията пред Сметната палата за 2012 година Пламен Георгиев декларира придобитият апартамент с две паркоместа общо – 124 квадрата, купени за 207 318 лева /106 000 евро/. Ние не правим на въпрос колко коли могат да се съберат. Посочено е ясно - две паркоместа. По отношение на кредита, наистина Георгиев е направил ипотека. Заложил е и наследствен апартамент в „Люлин“. След това купува апартамента на „Коста Лулчев“. От Агенцията по вписванията става ясно, че през април 2017 г. ипотеката е заличена. Два месеца по-рано, през февруари, продава наследственият апартамент.

 

Трето: На 26 април учредява нова законна ипотека и купува втория апартамент в кв. „Гео Милев“, който се води район Яворов. През 2018 г. декларира, че продава апартамента в „Люлин“ за 129 084 лв. Посочва още, че купува апартамент с площ 156 кв. м. за 293 374 лева. Произход на парите сочи продажбата на имота и нов ипотечен кредит. Прости сметки показват, че квадратният метър излиза, че е 961, 54 евро. Справка на цените на имотите в този район Яворов показва, че цените са между 1300 до 1544 евро на кв. м. Те са по данни на „Мирела. бг. В тази декларация се сочи и гараж от 43 квадрата за 19 558 лева-около 10 000 евро. Проверката ни показа, че цената на гаражите в този район вървят около 700 евро на квадратен метър. Това означава, че гаражът би трябвало да е около 30 000 евро.

 

Ето и официалната  позиция на КПКОНПИ, пусната тази вечер:

 

Приходите и финансовите задължения на семейството ми са проследими за целия период от 2012 г. насам на страницата на Публичния регистър, който до 23 януари 2018 г. беше към Сметната палата.

От декларациите, които редовно съм подавал, е видно, че за всеки от притежаваните от семейството ми имоти е теглен ипотечен кредит, а през 2017 г. съм продал наследствен апартамент от 103 кв.м. в София. Всяка от сделките е изповядана и декларирана на реалната покупко-продажна цена и за това може да се направи сравнение с нотариалните актове на съседите ми.

Зад сделките стоят както моите доходи, така и тези на съпругата ми, която е стоматолог.

Купеният през 2012 г. апартамент в кв. "Гео Милев" ни беше продаден преди акт 16, заедно с две парко места, които могат да се използват само за един автомобил. Макар да са продадени заедно с апартамента, няма пазарна логика, в която цената на квадратурата им да се пресмята като цена за жилищна площ.

 

Много бих се радвал да придобия имот на алея Яворов – каквито сравнения на цените се дават за втория придобит имот от мен и съпругата ми през 2017 г. За съжаление, обаче и този имот не е в кв. "Изток", а е в кв. "Гео Милев", където средната цена на имотите към момента, при сериозния ръст на цените спрямо предишните периоди, е 1187 евро.

Само пояснявам, че това не е ново строителство, на последен етаж, където обичайно цените са по-ниски и с проблеми, които все още не съм отстранил.

 

Неоснователни са спекулациите, че аз ще правя проверка на имуществото, на което и да било лице. Съгласно ЗПКОНПИ проверките се извършват от съответните специализирани дирекции в Комисията и по ред, определен в закона, а крайното решение за резултата от тях се взема с гласуване от цялата петчленна комисия.

Приемам тези атаки като пореден опит за омаловажаване работата на Комисията, която представлявам и професионалистите, които работят в нея, както и като доказателство, че КПКОНПИ изпълнява безпристрастно законовите си задължения.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6088 |14.03.2019 Даниел Божилов: Мюфтийството е привилегирован данъкоплатец - нищо няма да плати . 17| 17106 |07.03.2019 Методи Андреев: Няма да има хъб, „Турски поток”, „Белене” . 4| 9881 |14.02.2019 Ивайло Илиев: Като няма нарушения от съд и ЧСИ, защо има наказателна процедура на ЕК? . 0| 16446 |23.01.2019 Проф. Ерик Кандел: Ходете и мозъкът няма да ви предаде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads