Реклама / Ads
5| 5218 |25.08.2008 ИНТЕРВЮ

М. Плугчиева: Министрите да сменят хора, когато се налага, ако не - аз ще го поискам

.
Вместо да се цупим, да научим езика на Европа, съветва вицепремиерът в интервю за 24 часа. Съпротива има, особено за промени. Аз обаче не съм от хората, които се огъват на съпротива, добавя Плугчиева.
 

 

интервю на Румяна Денчева

- По-обнадеждена или по-угрижена сте след визитата на шефа на ОЛАФ, г-жо Плугчиева?

- Много по-обнадеждена. Самият факт, че г-н Брюнер прекъсна отпуска си, за да ни посети, е знак, че ледовете са разтопени.

- Кога ще нормализираме финансовите си отношения с Брюксел?

- Сроковете за пред присъединителните програми изтичат през ноември. Което означава, че средата на октомври е време да покажем ясни и категорични резултати. Тогава можем да очакваме и нормализацията.

- Това, че европейски одитори ще влизат в наши фирми, означава ли, че нямат доверие в нашия финансов контрол?

- За съжаление трябва да признаем, че вътрешният ни одит е недостатъчен - и като количество експерти, и като качество на проверките. Това е недостатък, но се работи, за да бъде преодолян. Сигурно и в бъдеще няма да минем без външни одиторски услуги, но това е практиката и в останалите страни. Няма нищо лошо да ни помагат утвърдени и признати одиторски компании.

- Предадохме ли черните списъци със заподозрени в нарушения фирми - колко са, кои са?

- Питате ме за системата за ранно предупреждение - тази информация върви по служебен път към прокуратурата и ДАНС, но не е предназначена за публично оповестяване. В момента в правосъдното министерство се работи по промени в законовата уредба, за да стане публичното оповестяване факт. Ще добавя, че в закона за конфликт на интереси и за обществените поръчки също има елементи, които са прегради пред възможността фирми с нарушения да се явяват на нови търгове за евро пари.

- Ще има ли нови кадрови рокади - чуват се гласове за смяна на зам.-министри, националния ръководител, програмни ръководители?

- Когато дойдох, бяха направени доста смени. В моите ангажименти е да организирам, координирам и контролирам дейността, но лично аз нямам инструментариум за уволнения и назначения. Това е в ангажиментите на министрите, но със ситуирането на поста вицепремиер, те не са освободени от отговорност и ангажимент, където има конкретни проблеми, ги давам на министрите и тяхно право и задължение е да се произнесат и за персонални промени. Има нужда, от моя гледна точка, от подобряване на работата на Централното звено за управление на оперативните програми в Министерството на финансите. Надявам се на действия там, иначе ще бъда принудена да изискам кадрови промени.

- В системата надолу има глад за качествени и неподкупни чиновници. Хората са наплашени, смутени, объркани, симулират работа. Как ще го преодолеете?

- Това е много сериозен проблем, права сте. Знаете, че е готово постановлението за бонусната система. Целта е освен двойни заплати хората, ангажирани с европрограмите, да получават и допълнителни бонуси. От средствата за техническа помощ по отделните проекти те също ще бъдат мотивирани. Припомням на всеки министър, че има и система за ДМС, която той може да използва адекватно. Естествено не става дума само за финанси, а и за климат, атмосфера, внимание. Смятам, че министрите са в дълг към собствените си екипи. Аз лично ще се ангажирам с активен диалог с експертния състав, но моя апел към министрите е това да е тяхна постоянна практика. Разпоредила съм за хората, които работят по програма ФАР, съответните министри да им гарантират прехвърляне в оперативните програми. Държавата е инвестирала страшно много в тези хора и не може да си позволи лукса да ги разпилее.

- Как ще отговорите на упрека, че ставаме взискателни към европарите, но харчим бюджета си, т.е. парите на българските данъкоплатци, с лекота?

- Това е много порочна практика, която не бива да продължава. Не трябва да казваме - да, те ни спират пари,но ние всичко ще платим от нашия си бюджет. Българските пари не са по-малоценни от европейските.Целта ни не трябва да е да правим гафове, да ни отнемат пари, а ние да посягаме към бюджета си. Надявам се всички министри да извлекат поука, и от кризата да направим шанс.

- Говори се за нови тайни писма и доклади с критики от ЕК, има ли такива?

- Няма такива писма. Вярно е, че тече постоянна кореспонденция, което е израз на възстановената комуникация.В нея естествено има напомняне за правила,забележки, обръщане на внимание, срокове. Няма обаче нищо извънредно и необичайно. Трябва да се научим, че сме част от Евросъюза,не бива като ни сочат грешки, да правим драми Или да се цупим и казваме, че нямат право да ни се месят.Като първолаци трябва да научим брюкселския език. Или пък да спазваме правилата не когато ни е удобно, а винаги. Този драматичен сблъсък около доклада бе резултат точно на това разминаване в мисленето. Много съм изненадана, че бях принудена да играя ролята на модератор, който събира като че ли транс континентални представители, а не хора от различни, български институции, това е абсурдно.

- Някои казват, че вашата отговорност е голяма, а правата ви малки. Съветът на коалицията в Банско реши те да бъдат увеличени -как ще стане това?

- Когато поех поста, бяхме на 2,5 месеца преди доклада и затова не бе физически възможно да се правят големи структурни промени, за да не се блокира целият процес. Сега стоим пред нови срокове и трябва да работим с даденостите. Затова е важно да има висока отговорност от всички. Министрите не бива да смятат - "абе има там един вицепремиер, той отговаря и да се оправя". В момента се обсъжда вариант за създаване на съвет за управление на еврофондовете, т.в. той на практика да се институционализира по модела на Съвета по евроинтеграцията,който имахме преди влизането си в ЕС. От септември ще заработи и съвет на обществени начала, пак към мен. В него ще влизат представители на неправителствения сектор, синдикати, медии. Той ще ни дава обратната информация - как това, което правим, се оценява и ще е коректив на действията ни.

- Имахте идея за опростяване на правилата, докъде стигна тя?

- Знаете, че вече променихме интернет страниците. Идеята ни е информацията да е по-точна, по-ясна, по-разбираема. Разиграни са модели на отделни проекти, така че човек да се ориентира с лекота. Готвим постановление,което ще регламентира работата на оценителните комисии -установих например, че има приети проекти, но оценката им се влачи по 6-7 месеца и те се обезсмислят. Това не може да продължава - хората трябва да знаят, че до 3 месеца проектът им ще е оценен - приет или отхвърлен. Ще обявяваме на интернет всички одобрени.

- Натъквате ли се на политически натиск или политическа корупция в системата?

- За натиск не мога да говоря. Но да, съпротива има, особено за промени, които се предлагат. Аз обаче не съм от хората, които се огъват на съпротива. А и премиерът ми осигурява изключителна подкрепа, така че нямам право да се оплаквам.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 7124 |24.08.2008 Харалан Александров: Костов и Юруков вече са в стомаха на боата Борисов . 4| 5886 |22.08.2008 Ем. Кабадаиев: Продукцията - конкурентна навсякъде; рамо - отникъде . 8| 7082 |20.08.2008 Филип, баща на Джейми Карагър: Ситуацията с Бербатов е съвсем проста . 31| 12609 |18.08.2008 Дим Дуков: Пишат, че Станишев е гей, защото не е простак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads