Реклама / Ads
9| 18295 |09.05.2019 ИНТЕРВЮ

Политологът Димитър Ганев: Слави Трифонов има потенциал да влезе в политиката

.
Димитър Ганев
За Слави Трифонов е важно, ако влиза в политиката, да избере точния момент. Скандалът с апартаментите нанесе имиджова щета на ГЕРБ. При очакваната ниска избирателна активност, тежестта на ДПС може и да е висока. На Демократична България им трябва тласък с кампанията.
 

Това казва за Фрог нюз политологът Димитър Ганев.

 

- Г-н Ганев, май на политическия хоризонт пак изгрява Слави Трифонов? Някои политически наблюдатели дори прогнозират, че той ще спечели предстоящите парламентарни избори? Към какво смятате, че ще се насочи Трифонов - към създаване на своя телевизия, ново предаване или създаване на партия?


- Трудно ми е да гадая какъв път е намислил да избере Трифонов. За влизането му в политиката се говори отдавна. Потенциал действително има. Нещо повече – търсене за нов субект на политическия терен също е налице. Има натрупана умора от познатите ни сега партии. Но трябва да имаме предвид, че Слави Трифонов досега се възприемаше за телевизионен водещ със свое влияние и позиции. Едно е да си в тази роля, но съвсем друго е да влезеш на партийния терен, да се обграждаш от хора, да създаваш структури по места и избирателите вече да те възприемат в една друга, по-малко престижна роля за българите – тази на политик. Не бих избързвал с категорични оценки за политическото му бъдеще. Освен това от особено значение е, кога ще са парламентарните избори – дали те ще са редовни (март 2021 г.) или предсрочни. Точният момент да влезеш в политическа роля е изключително важно.






- Но преди парламентарните избори на ред са евроизборите. Каква е вашата прогноза за резултатите на тях, след като повечето социологически проучвания сочат, че ГЕРБ и БСП влизат в надпреварата с почти еднакво одобрение от избирателите.


- Скандалът с апартаментите нанесе имиджова щета на ГЕРБ и това се видя много ясно по проучването през април на „Тренд“, а и на други колеги. Крехката преднина, която пазеше основната управляваща партия пред БСП бе стопена и към момента можем да говорим за практически паритет между двете основни сили. Преимуществото на социалистите от малко под 1% е по-скоро психологическо, отколкото някакво реално предимство. Към момента никой не може да каже кой ще успее да излезе с едни гърди напред на 26 май. Победителят на тези избори ще се реши в следващите две седмици и от това как ще се представят партиите в оставащите дни на предизборната кампания.


- Как ще коментирате факта, че БСП е внесла жалба в ЦИК, в която настоява премиерът Борисов да бъде санкционира за нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания, както и за нарушаване на правилата за предизборна агитация.


- Червените се опитат да представят последните новини около отпускането на целеви средства от държавния бюджет като предизборна кампания. Но това са си предимствата да си на власт. Ползваш този ресурс. Колкото до самата жалба, от нея няма да произтекат реални действия, нито пък ще бъде санкциониран Борисов.







- Как ще коментирате листата на ДПС за евроизборите, в която фигурира Делян Пеевски, но няма нито един представител на знаковия за партията район на Кърджали?


- Листата на ДПС показва изключително силен ангажимент на движението към резултатите от тези избори. Забележете кои са първите трима в листата – председателят на партията, един от най-влиятелните фигури във формацията в лицето на Делян Пеевски и председателят на младежката организация, която между другото е и най-голямата младежка структура в страната. Или с други думи ДПС дава ясно послание – играем на максимум за тези избори. Това пък от своя страна може да ни говори, че мобилизацията ще е пълна при тях. А при очакваната ниска избирателна активност, относителната тежест на движението най-вероятно ще е доста висока.

 

- Какъв е шансът на "Демократична България" за двама евродепутати в бъдещия европейски парламент?


- При тях първо трябва да говорим за представителство въобще, а не за това дали ще имат един или двама. Към момента изглеждат под бариерата, която за Европейския парламент е доста висока (5.88%). Трябва им тласък с кампанията, за да се преборят за място. Предизвикателството пред тях е голямо и задачата хич не е лесна.







- Като че ли най-активна и дори агресивна е кампанията на ВМРО и ВОЛЯ? Вие как мислите?


- Все още е рано да се говори кой стои най-добре в кампанията. Формално тя започна на 26 април, но великденските празници, впоследствие майските такива и посещението на папа Франциск потопи началото на кампанията. Реално тя започна само преди два дни.


Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7049 |08.01.2019 Димитър Евлогиев: Лъжата и демагогията са стил на работа в здравното министерство . 8| 16658 |13.12.2018 Ген. Димитър Шивиков: Политиците се гаврят с народа и родителите ни . 1| 10107 |16.05.2018 Димитър Евлогиев: Жалки шефове в „Медицински одит” търгуват болните като добитък . 0| 10687 |09.03.2018 Димитър Евлогиев: Някои превърнаха „Мeдицински одит” в Солунската митница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads