Реклама / Ads
36| 15638 |02.10.2013 ИНТЕРВЮ

Полк. Чавдар Петров от ДС: С ДС си бършат задниците и БСП, и другите партии

.
За предложената поправка на член 12 в Закона за досиетата, за връзката ДС-БСП и другите партии, за Шесто управление и военните разузнавачи разговаряме с полковник Чавдар Петров. Той има 23 години служба в органите на ДС. Пенсионирал се е като заместник директор на НСС.
 

- Г-н полковник, тези дни пак се заговори за промяна на Закона за досиетата. Не се ли завъртя БСП пак на 180 градуса. Преди бяха против отварянето на досиетата, по време на Тройната коалиция този закон бе променен, сега пак ще има промяна ?

 

-  Тази промяна, която сега се предлага в Закона за досиетата, според мен е  една мъничка капка в морето. Защото се иска само отмяна  на член 12 -и. Това, което бе свършено с приемането на този параграф, се свърши. Бяха изкарани досиетата на тези хора – началници на сектори и отдели, така че отмяната сега ще има само някаква морална стойност за тях. А моето лично мнение е, че за да се спре един път и завинаги тази компроматна война и сатанизирането на ДС, сега БСП трябва да направи всичко възможно този закон да бъде отменен. Той изигра своята зловредна роля и е все още е елемент от разделянето на нацията. Аз не мога да се съглася, че  ще излезе някой  да обяви, че всички  тези хора, които са работили за България, са врагове на държавата. Те са се клели в знамето на България и са работили за българската държава. А каква е била българската държава, не отговарят те, отговарят  политиците. Политиците да си носят отговорността.

Освен това какво прави комисията по досиетата? Харчи народни пари, за какво? Тази комисия трябва да се закрие. Харчи държавни пари, които могат да бъдат пренасочени на друго място и второ – разделят хората на такива и онакива, на добри и лоши.. Какви са! Работели са за държавата всичките тези хора, не за нещо друго. И затова материалите с досиетата трябва да се предадат в архива или в някой музей и достъп до тях да имат научни работници, историци, общественици и полека -лека да се изкара историята на ДС. И да има разграничение от тълкуването на отделни хора, които се опитват да яхнат и изкарат ДС виновна за всички беди в страната. Ако БСП намери сили да направи нещо подобно, това ще бъде добър ход.


- Но нали благодарение на БСП бе приета тази поправка ?

- Така беше. Но сега  явно и в БСП има хора, които мислят по друг начин. Защото вносителите на този закон, Татяна Дончева и Румен Петков, вече ги няма в ръководството на БСП. Аз искам да попитам Дончева, след като е голям спец по закона,  по колко дела на ДС е работила като прокурор в Габрово и как се уреди в СГП? И колко от тези дела тя и нейните колеги са внесли в съда с предложение за осъдителна присъда, с обвинителен акт. Защо никой не я пита по този въпрос? Не само да я пита, а и да се види каква е истината. Защото е много лесно да се каже, че тези хора са виновни. В какво? Определи вината. Чавдар Петров е виновен за нещо. Кажете за какво. Аз се гордея с живота си.


- Ген. Атанасов твърди, че целта на промяната на закона е да се реабилитират кадри на бившата ДС. Според него в момента се назначават на служба хора, които са доказани агенти на комунистическия режим и не се дават никакви обяснения за това. Как ще го коментирате?

- Промяната на член 12, вече казах, е формален акт.  Имената на тези хора от разузнаването и военното разузнаване бяха обявени. Това няма да промени нищо. Казва, че се реабилитират кадри на ДС. Кои, да каже – Чавдар Петров, Юли Георгиев, Стефан Димитров..., хайде да не изреждам неговите протежета в службите за сигурност. През 1993 г. бяхме с него на курс  в Държавния департамент на САЩ в Луизианския университет. Тогава той ми направи впечатление на интелигентен, възпитан и образован човек.  След това оглави службата за сигурност на МВР –близо четири  години. В момента на мен лично ме е жал за Атанас Атанасов. Защо? Миналата година, след терористичния акт в Сарафово, цялата общност от сигурноста се събрахме да се опитаме да помогнем на държавата с нашия опит и знание . Въпреки няколкото покани да участва, генерал Атанасов отказа. А лектори бяха професорите Йордан Начев, Тошко Трифонов, той бе заместник на Атанасов, Николай Слатински, Асен Пейчев от Кембридж,  главен комисар Слави Райков, бивши директори на разузнаването, военното разузнаване, Националната служба за сигурност, финансовото разузнаване и т.н. . Жал ми е  за него, защото не може да седне да изпие една бира или кафе с някой от общността. Жал ми е , защото неговите оценки са изключително и само  с партийна насоченост.


- Каква полза има от това да е против своите, Костов браво ли ще му каже ?

- На него грешката му беше, че се отвърна от общността ни и отиде да служи на Иван Костов. За съжаление ние сме общността, а  той е един, колкото и да се мисли за велик. Знанията си ги насочи в погрешна посока. А за партията на Костов се хвана по лични съображения и за да има от какво да живее.


- Ябълката на раздора е прословутият парагараф 12, който беше отменен от предишното Народно събрание. Атанасов иска обяснения за промяната?

- Какви обснения да се дават ? Та засега е внесено само предложение. Казах вече, че приемането му  ще има само някаква морално стойност. Разбирате ли, че  в момента, в който обявят,че някой е бил началник на отдел в ДС, той  става потенциален  интерес за чуждите служби, които се интересуват от агентите в негово подчинение. Спецалистите ще върнат лентата години назад и ще се  разкрие цялата ни агентура в арабския свят-взривоопасния регион за целия свят, да речем.  С кой ще работят партньорските служби  тогава?

Атанасов може би иска да му се обясни, че с промяната се цели изпращането в посолствата на някои от  тези хора. Но в това няма нищо лошо. Това са хора с богат опит, с огромен опит. Имаме пресни примери, когато изпращаха случайни хора за аташета, помним какви гафове натвориха. По-добре навън да отиват  професионалисти, които защитават интересите на държавата. За това са се правели тия школи и обучения, за да се научат. А тия хора са обучени.

 

- Значи ,според вас, голяма част от служителите на ДС са подготвени хора и могат да бъдат използвани и днес в интерес на държавата ?

-  Мисля, че тези хора са подготвени, компетенти и може да защитават интересите на държавата. Япония е една от най-развитите държави в света. Знаем какво преживя  през Втората световна война. Защо сега върви напред? Анализирал съм и стигнах до извода, че  в управителните съвети на големите японски фирми средната възраст е 70 години. Говоря за УС. А изпълнителните директори са млади хора, които са доказали че могат да работят с хъс, имат и енергията. В УС, тези които дават насоката, са старейшините. Казвам го, защото трябва да се разчита на хора, които са преживели и едно, и друго, и трето и пето. Те  имат и държавническо и стратегическо мислене, осигуряват и приемственост.

 

- Ами ако си гонят само интереса, има и такива? Пък и България не е Япония ?

-  Ако си гонят само интереса, си отиват. Има служби и хора, които ги наблюдават. Вместо да се слага общо клеймо, не е ли редно подходът да е конкретен?  Когато ще назначаваме един човек, дай да видим какво е вършил. Нарушавал ли е законите на страната или не ги е нарушавал.


- Добре де, но в държавата е създадена нетърпимост към ДС. Примерно, отидеш на протестите и кажеш, че си от ДС. Ще те освиркат?

- Това е истината. В Народното събрание Мая Манолова ни покани на т.н. „Открит парламент.” Едни дойдоха, други не. От „Отворено общество” никой не дойде. Стана абсолютна говорилня. На третия час стана една госпожа и помоли да се спрат безкрайните приказки и каза, да се идентифицираме. При идентификацията се оказа, че едни представят  само себе си или двама -трима души. Тогава тя посочи мен и каза, че представлявам организация от над 30 000 души. Минаха няколко дена и започнаха да ми се обаждат много протестиращи.  Потърсиха съвет как да се правят, например,  доброволни отрядя и търсеха офицери, които да ги ръководят.  Идват хора и от февруарските,  и от сегашните  протести. Търсят съдействие, помощ, участие в съвместни прояви съобразно интересите си.

Общественото мнение против ДС се формира от няколко журналисти, политолози и политици. Но и те не знаят, защо го правят. Отивам на едно предаване на Цветанка Ризова и казвам, че в годините преди 1990 г. е имало по-малко престъпност и е  нямало проституция. Тя скача. Скача и г-жа Бончева. Обещаха да покажат досиетата на проституки в България. Мина една година. Апелирам и сега, нека да изкарат досиетата на проституки преди 90-та година в България. Представете си как седи проститутката на околовръстното, прави някакви работи с турския шофьор на ТИР, а в храстите я чака оперативният работник, за да напише сведение. Простотиите са пълни.

 

- А защо казвате, че е нямало престъпност?

- Имаше, но в по-малки граници. Тя бе в поносими граници. Няма общество без престъпност.


- Защитавате ДС като Матросов на амбразурата, но и в ДС, като във всяко стадо, има и мърша?

Така е. Но можем ли всички лекари от Г. Оряховица да ги наречем убийци, защото някой набеди трима. Значи ли, че всички лекари са престъпници.

Сам по себе си законът за досиетата не е лустрационен. Защото  той не води до пряко ограничаване на правата. Но е  предпоставка за ограничаване на права с други нормативни актове. Комисията,  като извади досието, трябва  да провери дали служителят е нарушил закона. Укоримо е поведение, което нарушава закона. Ако не си нарушил, защо ще си виновен? ДС работеше по глава първа от наказателния кодекс. Този НК действа и в момента . В него има само две промени. Едната е член 108 за противъдържаваната агитация и пропаганда, другата е за невъзвръщенството. Всичко останало е същото. До 1989 г. всички работиха по този НК, а сега  заклеймяваме. Защо онова да е  обществено укоримо, а днешното адмирирано ?


- Докога партиите ще си бършат задниците с ДС. Това като че ли започна с БСП през 1990 г. и продължава до днес ?

-  Това измиване на ръцете започна от БКП и идването на власт на Андрей Луканов и Александър Лилов. След това стана удобно за всички партии. На БКП започна да приглася СДС. Най-силно тази кампания против ДС бе подета от Иван Костов. Сега, според мен, единствената партия е тази на Кунева, в чиято програма има текст, че в нея не могат да членуват служители на ДС. Договаряхме се преди изборите за среща с нея, но не се състоя. Пък и нямаме намерение да ходим при Кунева. Като че ли и аз, и колегите ми сме граждани на друга държава. Продължава да се прехвърля вината от болната на здравата глава.

През 1990 г. ръководството на БКП, за да омекоти удара върху себе си, го насочи към службите за сигурност. Започна да се разформира тогавашното Шесто управление. Вярно, една част от управлението се занимаваще със следенето на интелигенцията и културни дейци. Но това бе само една стотна част от работата на ДС. Никой не обърна и досега не се обръща голямо внимание на останалите 99 процента.

 След като започна прехода,  се разградиха службите. Тогава се даде възможност да се разгради държавата. Ще припомня факта, че само при генерал Атанас Семерджиев бяха освободени около 14000 души от МВР, главно ръководни кадри. Министерството се обезглави. Тогава започнаха големите икономически престъпления. Направихме предложение да се създаде едно икономическо направление, което да наблюдава законовото раздържавяване на държавата. Нито едно правителство не го прие.

Обвинявят и нас, които сме работили в ДС и останахме на работа след 1989 г. за да извършим реформите и да демократизираме службите, че сме замесени в криминалната приватизация. Това въобще не е вярно, това противоречи на нашето мислене, на нашия манталитет. Научени сме да даваме всичко от себе си за държавата. До 96 г. и началото на 97 г. с всички сили си се опитвахме да предотвратим разграбването й. В началото на 1996 г., когато на власт беше правителството на БСП, в НСС вече имахме образувани над 120 следствени дела за корупция и злоупотреба с власт. Замислете са за това. Какво излиза, че ние от ДС сме се борили с ДС и тези протежета и далечни и близки приятели и роднини на БСП-лидери, които бяха посочени от тях да станат милионери, но ние им пречехме, както пречехме на новите десни да се доказват като антикомунисти, защото ги знаехме колко пари струват. И затова повечето от нас бяха принудени да напуснат работа преждевременно. Това е истината.

И досега  темата за ДС се използва от партиите за решаване на тясно партийни задачи, свързани с конкретни назначения и от полза на определени личности и лидери.

 

 - Морално и правилно ли е да се поставят на една и съща плоскост агентите на шесто управелние на ДС и тези от другите управления. Вие сте казвали, че ващите колеги от икономическите направления са донесли милиони за България ?

-   Въпросът е принципен. Всички сме работили в ДС. Ние не сме се делили на първо, второ,трето, шесто и т.н.управления. Всяко от тези управления изпълняваше определени функции. В годините на прехода ударите паднаха върху хората от Шесто. Но пак повтарям, трябва да се види кой, как и дали е нарушавал закона. Вината не може да е колективна. Ако някой е нарушил закона, трябва да си носи и отговорността. Това е истината. Въпросът днес не се решава държавнически. Трябва да се посочи коя е мършата в стадото на основата на конкретни данни  и  нарушения на закона.


- Хайде сега, но има явни действия на служители на Шесто против журналисти, писатели, интелигенти. Всички знаем за Георги Марков?

-  Слушам го Андрей Райчев да се оплаква , че не му давали да чете „Моята борба” на Хитлер в ония години. Ами само преди няколко месеца в САЩ глобиха с хиляди долари и вкараха в затвора човек, у който намерили тази книга. Питам, доказали се, че българин е убил Герги Марков? Не се доказа. И Скотланд ярд не е потвърдил, че има пръст българското ДС. Извини ли се Папата за покушението срещу него и замесването на Сергей Антонов ? Извини се. Не съм адвокат на Шесто, но ще припомня, че тези хора работеха и по направление на тероризма. Те заловиха извършителите на терористичния акт на гара Буново, във Варна и др.Това бяха първите терористични актове в България,а може би и по света/, които са насочени не срещу власта, а срещу невинни хора-майки, деца.Това сега се случва в Сирия.


-  Останаха ли неосветени агенти.

-  Публично не са осветени само тези, които не са пожелали и не са заемали публични и по-високи държавни и административни  длъжности. Те получават уведомление, че са били служители на ДС и толкоз. Ако си трае, няма да го закачат. Но ако иска да работи, става страшно. Това не е ли насаждане на страх у хората ?


 - Г-н полковник, как се отнасят колегите от западните служби към офицерите по сигурността, преди и сега?  Като към професионалисти или като към противници?

-  Отнасят се като  към колеги,  изгубили войната, но с уважение. Отношението им е като към професионалисти. Преди сме работили едни срещу други, по разбираеми причини, сега сме заедно. През 2004 г.нашата организация бе приета за равноправен член на натовската организация на резервистите /CIOR/, с над 1,5 милиона членове на всички континенти. Благодарение на това и показана добра работа ни дадоха да поемем председателството на CIOR  през 2014. Такъв акт на признаване по линия на НАТО няма в държавата. И няма да има скоро. Кога ще стане Атанасов шеф на някоя натовска организация? Работим по създаване на няколко зони за сътрудничество. Искаме да направим такава на Балканите. Преди няколко дни асоциацията ни подписа споразумение с една неправителствена организация /Integriti Action/, регистрирана в Лондон, която има  представителства в 80 страни в света. Тя има две цели – борба с корупцията в световен мащаб и интегриране към обществените ценности.

 

- Докога ще продължи това измиване на ръцете с ДС. Та хората изпомряха, Вие сте вече старейшина ?

 - Казах, че понятие колективна отговорност няма. Вината винаги е индвидуална. И отговорността също. Трябва да се отмени Закона за досиетата. Да се дадат материалите в Държавния архив. Ако на някой му трябва да провери кой е бил Иван Иванов, да го провери. А сега какво става? Щом ще издигаме някой, действаме избирателно. Знам депутати и политици, които са имали отношение към ДС и фактът не е огласен.

 

- Военните разузнавачи се делят от вас, казват че са по-чисти?

 - Това са приказки на генерал Зикулов. Не искам да влизам в полемика с него.. Той е един от хората, които се опитват да вменяват вина на ДС. А той на кого служеше? На същите управници, на които служеха първо, второ, трето, шесто управление на ДС. Служеше на същите хора по линията на военното разузнаване. Не може ние да сме действали на собствена глава, а те по заповед. Всички бяхме под едно командване. Принципът тук е разделяй и владей. Първите години след 1989 г. политиците изкараха виновни само служителите на  Шесто управление. После  станаха виновни всички от ДС, най-накрая станаха виновни  и разузнаването, и военното разузнаване. Това разделяне стана правило. Втората причина е в това, че всяка разузнавателна служба имаше и контраразувателен отдел, една от функциите на който бе да не  се допускат нарушения от страна на служителите, особено в чужбина.  Така се внасяше респект, че могат да ти намерят кал под ноктите. Вътрешната сигурност и сега не я обичат в службите.

 

Полковник Чавдар Петров дълги години отговаря за вътрешната и икономическата сигурност в преходния период. Председател е на Национална асоцияция „Сигурност” и заместник-председател на СОСЗР.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 130| 21174 |10.06.2013 Прок. Ася Петрова: Знам кой ме атакува и защо! . 10| 13722 |08.01.2013 Обвиненият в малтретиране В. Петров: Всичко е рекет заради жилище . 45| 13313 |29.02.2012 Георги Цветанов: Алексей Петров се опиянява от насилието . 30| 10085 |28.10.2011 „Лудата баба” Л. Петрова: Народните артисти рекетираха БКП и Живков за валута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads