Реклама / Ads
19| 11042 |07.07.2014 ИНТЕРВЮ

Полковник Ставрев: От сотнята на Батемберг до днес гвардията е емблема на държавността

.
Преди 135 годишнината на Националната гвардейска част на 12 юли разговаряме с нейния командир полковник Боян Ставрев за раждането на гвардията, недостига на войници с орлови и щъркелови пера, съзвездието в Представителния ансамбъл на въоръжените сили и предстоящото участие на фестивала „Спаска башния” в Москва.
 


Интервю на Красен Костадинов


- Г-н Полковник, коя е датата, избрана за празник на НГЧ и кои са първите гвардейци на България?

 

- Националната гвардейска част е приемник на създадената преди 135 години лична гвардия на княз Александър I Батенберг. След неговото избиране от Великото народно събрание за княз на България възниква необходимостта от изграждане на специална военна част, която да изпълнява охранителни и церемониални функции, които протоколът на всяка държава налага. Изборът се пада на Софийска първа конна сотня, чийто командир поручик Александър Моссолов е първият кмет на София. На 12 (по нов стил) юли 1879 година тя осъществява първият ескорт на български държавен глава из улиците на София.

 

Конна гвардия

 

За блестящото изпълнение на задачата тази конна сотня е определена с Указ № 28 от 30 август 1879 година за собствен конвой на княза, а датата 12 юли се счита за началото на българската гвардия. Затова и при възстановяването на Националната гвардейска част с Постановление на Министерския съвет от 14 май 2001 година, датата 12 юли е определена за нейн празник.


- Ще празнувате 135-годишнина, разкажете как ще протече честването й. За 6 май направихте невиждан спектакъл в зала „Армеец”. Сега с какво ще изненадате софиянци и гостите на столицата?

 

- Честването на празника ще започне на 8 юли с посрещане в Националната гвардейска част на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили г-н Росен Плевнелиев. Той ще награди със специален знак Националната гвардейска част, след което ще разгледа реновираната сграда на Първи гвардейски батальон. Посещението на президента за нас е голяма чест и несъмнено ще придаде още по-голямо значение на честването на 135-годишнината на българската гвардия.

 

 Пред президентството

 

На 9 юли от 19:00 часа в комплекса „Борисова градина” на „Спортна София ЕАД” ще се състои футболна среща между отборите на НГЧ и приятели и НСО.

На 10 юли от 21:30 часа на площад „Александър I” софиянци и гостите на нашата столица ще имат възможност да наблюдават спектакъла „Искри”, изпълняван от нашите гвардейци. Тази година ще изненадаме зрителите с изцяло ново съдържание на този спектакъл и с лазерно шоу.

Кулминацията на празника ще бъде на 11 юли с провеждането на празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, който ще започне в 18:00 часа и мога да кажа, че ще бъде едно запомнящо се събитие.

На 12 юли от 12:00 часа пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се състои тържествена смяна на почетния караул и ще бъдат изпълнени отделни елементи от спектакъла „Искри”.


- Има ли разлика за Вас от коя политическа партия е президентът на Република България? Подчинен ли сте му или по закон получавате заповеди от министъра на отбраната?

 

- Няма абсолютно никаква разлика, защото въоръжените ни сили са деполитизирани и са надпартийна институция, а НГЧ е един от символите на българската държавност. Всеки един гвардеец, в това число и аз, е призван единствено да служи на нашата държава. А президентът на страната, независимо от коя политическа партия е излъчен, след избирането му за държавен глава е призван да бъде обединител на нацията и също представя единствено българската държава. Той е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, съгласно нашата конституция. По силата на това аз съм му подчинен, но непосредственото ръководство на НГЧ се осъществява от министъра на отбраната чрез заповедите, които той отдава и ни касаят.

В тази връзка искам да посоча, че на сегашния президент на страната г-н Росен Плевнелиев и на сегашния министър на отбраната г-н Ангел Найденов не им бе необходимо много време, за да разберат спецификата на службата в Националната гвардейска част – нейната мисия, функции и особеностите при изпълнението на задачите.

 

- Казват, че празниците са низ от делници. С колко и каква свършена работа рапортуват гвардейците преди 12 юли?

 

- Така е! Всеки празник е и ден за равносметка и размисъл. Още повече, когато става дума за такъв празник като 135 години от създаването на българската гвардия. Отчитайки какво сме направили, колкото и нескромно да звучи, равносметката ни преди празника е положителна. В продължение на 13 години, след своето възстановяване през 2001 година, Националната гвардейска част успешно се утвърди като представително военно формирование на въоръжените ни сили, като своеобразна емблема на българската държавност. Българските гвардейци изпълняват по достоен начин възложените им задачи и с дейността си участват в поддържането на патриотична мотивация и родолюбив дух сред нашата общественост, представят по най-добрия начин военните ни традиции и ритуали, работят за тяхното възраждане и обогатяване. 

 

 Ритуал

 

Чрез Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили успешно участваме в културната политика на Министерството на отбраната. Изявите през последните години на международни музикални фестивали, както и проведеният в навечерието на 6 май тази година музикален парад на военни духови оркестри с международно участие, говорят най-добре за нашите успехи. Такъв музикален парад се провежда за пръв път у нас. Негов главен организатор бе Националната гвардейска част. За големия интерес към него говори фактът, че зала „Арена Армеец София” бе препълнена, а навън останаха много хора, които не можаха да влязат. Оценката, която ни беше дадена от зрителите, беше висока.


- Продължава ли да има недостиг на войници с пера, колко станаха красавиците с гвардейска униформа, ако броим и момичетата в гвардейския оркестър?

 

- С момичетата в гвардейския оркестър общо при нас жените в гвардейска униформа са четири, но от тях на гвардейска длъжност е само една жена. Останалите, макар и да носят гвардейска униформа, са оркестранти, а не гвардейки. Недостигът от гвардейци в момента е 49 души.


- Г-н Полковник, кой е най-запомнящият се случай в НГЧ откакто командвате частта? Бихте ли отличили някой от парадите за 6 май ?

 

- Не бих отличил никой от парадите. Всички са протичали нормално, съгласно утвърдения от министъра на отбраната план-сценарий. Главната тежест при подготовката и организацията на това събитие пада върху командването на Националната гвардейска част. Традиционно представителният блок на гвардейците е най-внушителен и преминава най-добре. Честно казано, строевата подготовка на повечето от участниците в парада не е на нужното ниво. Според мен е необходимо да се отделя по-голямо внимание на този въпрос по време на ежедневните занятия. Защото непосредствено преди парада, само с няколко тренировки в София, не се получава, тъй като те са предназначени главно за общо сглобяване на участниците.


- Гвардейците са посрещали и американски и руски президенти. Кога е било най-трудно и на командващия церемонията и на ръководството на НГЧ?

 

- Да! Посрещали сме и Джордж Буш-младши и Владимир Путин. Но посрещането, изпращането и отдаването на предвидените в протокола почести е преминавало нормално, съгласно утвърдения план.


- Съзвездието от изпълнители в гвардейския духов оркестър  и ансамбъла е сякаш по-ярко от това на Националната опера и на Софийската оперета. Има ли и друго ново попълнение след Орлин Горанов?



 Гвардейският оркестър

 

- Може би имате предвид Представителния ансамбъл на въоръжените сили, тъй като Орлин Горанов е в неговия състав, както и любимите български изпълнители Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова. Наред с тях са и амбициозните млади изпълнители Сунай Чалъков, Антония Маркова, Емилия Валенти, Станислава Димитрова – Съни, Вероника Пенчева, Таня Дупаринова, оперният певец Стоян Бончев и други, на които се пада честта да защитават идеята и качествата на своите предци, преминали през ансамбъла., а те са едни от най-видните дейци на изкуството и културата у нас.


- Знаете ли, че го няма бюстът на маестро Георги Атанасов в Борисова градина? Бихте ли поели ангажимента да бъде възстановен? Все пак голяма част от гвардейските музиканти са възпитаници на ССВМУ „Маестро Георги Атанасов”, което остана в историята.

 

- Да, знам, че бюстът го няма! Но въпросът с неговото възстановяване е в компетенциите на Столична община.


- Непрекъснато променяте спектакъла „Искри” с нови елементи. Кой е най-рискованият от тях?

 

- Командването на Националната гвардейска част се стреми постоянно да обогатява и разнообразява съдържанието на спектакъла „Искри”. Както вече посочих, а и сега, на 10 юли тази година на площад „Александър I” зрителите ще могат да видят един изцяло нов спектакъл.

Най-рискованият елемент е изхвърлянето на карабините във въздуха, тъй като има опасност при едно малко невнимание или закъсняла реакция карабината да се изпусне. Но чрез много тренировки се стремим да намалим до минимум този риск.


- Бихте ли споделили, кой е най-интересният експонат в музея на гвардейската част?

 

- Всички експонати в музея – оръжия, униформи, лични вещи на български гвардейци, фотоси са интересни и ценни, защото са част от 135-годишната история на нашата гвардия.

Много ценен експонат е Указ №28 от 30 август 1879 година на княз Александър I, с който обявява Софийска първа конна сотня за свой собствен конвой и поставя началото на историята на българската гвардия. Много интересен е и фотосът, свързан с превземането на Одринската крепост на 13 март 1913 година, показващ пленения комендант на крепостта Шукри паша и връщането на сабята му от командващия Втора българска армия – генерал-лейтенант Никола Иванов.


- Нашите гвардейци са марширували по Шанз-Елизе, в Берлин и на други площади в Европа. Канят ли ни пак?




 По Шанз- Елизе

 

- През последните няколко години редовно получаваме покани за участие в музикални фестивали в Германия и Франция. Сега ни предстои участие в Русия, в Москва на фестивала „Спаская башня”, на който е поканен и нашият Гвардейски представителен духов оркестър.


- Какви са перата на гвардейските калпаци - паунови или орлови? Колко струва един калпак?

 

- Перата са предимно орлови, но се използват и щъркелови. Цената на един зимен калпак в комплект с необходимите аксесоари за него е 285,60 лв, а на летния калпак комплект е 242,09 лв. Тази разлика в цената се дължи на разликата в плата - при летния калпак той е по-тънък, заради жегите и цената му е по-ниска.


- За манекенките най-добрата мярка е 90-60-90. Колко трябва да е висок и тежък идеалният гвардеец?

 

- Изискванията, които се предявяват към желаещите да станат гвардейци, са да имат ръст от 178 до 182 см и тегло до 85 кг.


-  Ще има ли генерал Националната гвардейска част?

 

- Не мога да отговоря на този въпрос. Единствено времето ще покаже, въпреки че би било справедливо да се възстанови съществуващото до 2009 година положение, записано с приетия с Постановление № 24 от 14 май 2001 г. правилник за структурата, организацията и реда за използване на Националната гвардейска част, а именно, че командирът на това формирование е офицер с висше военно звание „бригаден генерал”. Още повече, че със заповед на началника на Софийския гарнизон командирът на Националната гвардейска част се назначава за военен комендант на Софийския гарнизон. Съгласно член 549, ал. 1 от Устава на войсковата служба на въоръжените сили на Република България, той е и комендант на град София.

В исторически план, в преобладаващото си мнозинство, комендантите на град София са били офицери с висше военно звание.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 101| 11236 |03.07.2014 Соня Колтуклиева: Призовавам всяка медия да каже кой политик подкрепя . 10| 9613 |02.07.2014 А. Ковачев: В следващите 5 г. EС няма да има готовност за ново разширение . 5| 9921 |01.07.2014 Веселин Вучков: МВР се превръща в лошо копие на ДАНС . 29| 7959 |30.06.2014 Венци Чикагото: Ще продължа да разобличавам корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads