Реклама / Ads
43| 5685 |13.11.2008 ИНТЕРВЮ

Премиерът обича да се гмурка, да чете, гледа 2 кучета и е готов за нов мандат

.
Той не иска да бъде сравняван с Барак Обама; столът му не е удобен и е убеден, че ако не е бил Георги Първанов, Сергей Станишев никога нямало да бъде избран за лидер на БСП.
 

 

Вестник Дума публикува в днешния си брой разговор с премиера Сергей Станишев, сглобен от отговорите му в чата.

 

- Господин Станишев, на доста места бяха преизбрани партийните председатели. Това означава ли, че със същата политика и същото мислене ще водим тежките предизборни битки?

- Винаги съм смятал, че БСП е най-демократичната партия в България. На повечето места се провеждат сериозни избори с по няколко кандидати за всяка позиция - в това число за председатели на общински съвети. Знаете как върви и кампанията за издигане на делегати, предложенията за Висш съвет - това е част от демократичния живот на БСП. Затова е въпрос на свободен избор. Но между другото новият устав на партията, който ще бъде разгледан на конгреса, дава много нови възможности за още по-голяма демократичност. Почти изцяло се залага на тайния избор на ръководства на всички нива.

- Има ли нужда БСП от подмладяване?

- Разбира се, че има нужда, защото, така или иначе, това е бъдещето и на страната, и на партията, и аз много се радвам, че преди няколко дни около 400 млади социалисти се събраха на Националната младежка среща в Пловдив не само за да се веселят, не само за да общуват помежду си, а и за да предлагат конкретни идеи и решения за това как България да стане една по-добра страна.

- Лява партия ли е БСП и защо е нужно ляво крило в нея?

- Лявото крило е малко самоизмислено, според мен. Аз лично се смятам за много ляв човек. Също така съм сигурен, че БСП води една много активна социална политика, за което има достатъчно цифри. Само погледнете един от чувствителните въпроси за обществото - до края на мандата пенсиите ще бъдат увеличени със 100%. Такова нарастване на пенсиите не е имало в никое друго правителство.

- Определят ви като "българският Обама" - младият политик на промяната. Ще промените ли БСП и България?

- Аз не искам да се сравнявам с никой, било то и с президента на САЩ. Вярно е, че Обама символизира надеждата за огромна промяна в Америка. И това е факт. Самото избиране на президент на САЩ, който има афро-американски произход, е революционно за историята на Америка. Всяка страна и всяко общество се променя. Променя се и БСП.

- Казвате, че обичате да се гмуркате...

- Да, това е една нова моя страст. Изкарах курса по гмуркане през 2004 г., защото това е един сериозен спорт и не може просто с едно желание да отидеш да го практикуваш. За съжаление през последните 3 години успявам едва 3-4 пъти годишно да отида. За последно се гмурках в Созопол през това лято - на един български кораб, потънал на 40 метра дълбочина през 1941 г. Беше страхотно преживяване.

- На въпрос, зададен към Румен Петков дали му е удобен столът в МВР, той каза, че винаги седи прав. Вашият стол удобен ли ви е? Имате ли чувство за хумор?

- Най-лошото за един политик е да се взима много насериозно. Има много такива в миналото на българската политика и никой от тях не е свършвал добре. Това е така, защото повярваш ли си, че ти си истината от последна инстанция - това е твоят край. Човек трябва постоянно да се учи. А що се отнася до стола - никак не е удобен, защото изпълнителната власт е като месомелачка.

- Имаме спрени фондове от ЕС на стойност около милиард евро...

- Първо - не е така, нека бъдем точни. Всички говорят за милиард евро, а ние имаме спрени средства на стойност около 250 милиона евро. Хората, които пишат врели-некипели, го правят с цел да създават паника в обществото. Ние сме нова страна в ЕС, учим се на всичко. Учим се как да си формираме позиции, как да ги отстояваме, как да преговаряме с другите страни членки, така че българският интерес да бъде защитен, учим се да усвояваме европейски пари. Това не е лесен път, както е и в живота. Няма лесен път в ЕС.

- Имате ли домашен любимец?

- Домашен любимец си имам - две кучета ми подариха през този мандат. Това май че е най-голяма ми печалба. Едното е лабрадор, вече е почти на три години. Малкото е английски булдог - много грозен и много чаровен. Те, слава Богу, може би защото са от различен пол, живеят в мир и съгласие.

- Какъв човек беше Димитър Станишев?

- Баща ми беше човек на идеалите, романтичен човек, който мина през много изпитания. Представете си, баща му е починал от туберколоза, когато той е бил още момче, юноша. Останал е най-големият мъж в семейството и е работил, за да изхранва своите братя и сестри. Същевременно е ходил на училище. И е бил в работническия младежки съюз, минал е в нелегалност, бил е партизанин, отишъл е в Москва. Срещнал е и заобичал майка, родило им се е първото дете, което по онези закони, от Сталиново време, е било незаконно дете. Не са им разрешавали да се оженят, въпреки че баща ми е признавал бащинството и искал да сключи официален брак. Мина през много изпитания, възходи и трудности. Най-трудно му беше след 1990 г., когато всичко, за което живееше и работеше, беше поставено под съмнение и остана много горчилка в него.

- Какви са ви отношенията с Първанов?

- Първо трябва да помните, че ако не беше Георги Първанов, никога Сергей Станишев нямаше да бъде избран за лидер на БСП. Кой бях аз през 2001 г. - международен секретар, познаваха ме само международниците в БСП. Той ме предложи за лидер, рискува и се надявам, че не съжалява за този свой избор, защото се старая да го оправдая. Но президентът е президент на всички българи, той, макар че и лявомислещ, убеден съм в това, трябва да търси баланс, да бъде президент на всички български граждани, независимо дали са гласували за него или не

- Обичате ли да четете?

- О, това е една от моите страсти в живота. Имам огромна библиотека и наследена от родителите ми и придобита от мен самия. Винаги където пътувам, където и да било си купувам книги. Особенно обичам колекции от исторически атласи, атласи по история на различни народи, защото те дават много добра представа за това как тези народи гледат на своята история и е много любопитно. Чета всяка вечер преди заспиване задължително!

- Готов ли сте за нов мандат?

- Разбира се, че съм готов, защото много по-малко готов бях през 2005 г., мога да си кажа откровено. Сега 3 години след участие в управлението и носенето на тази тежест на министър-председател знам 30 пъти повече, отколкото през 2005 г., минал съм през много изпитания и знам какво и как да се направи, защото не е достатъчно само да искаш да свършиш нещо, а да го постигнеш.

- Промени ли с нещо световната финансова криза вашето разбиране за икономиката?

- Световната криза е много серизно и дълбока и според мен ще продължи дълго. На 15 декември всички лидери от ЕС ще се занимават с въпроса как трябва да се реагира. Доволен съм, че България се оказа много по-устойчива и стабилна в сравнение с много други страни от европейския съюз. Нашите банки са много по-добре регулирани, не са заразени от американската болест на дериватните продукти, имат добра ликвидност и българската държава има много добър финансов резерв в лицето на БНБ и фискалния резерв, които никога не е имала.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6528 |10.11.2008 М. Врабевски: Трябва политика за работа с българчетата отвъд пределите на родината . 6| 6549 |08.11.2008 Даниеле Доде: Аз съм фалшификатор в техническия смисъл на думата . 39| 8917 |06.11.2008 Братя Галеви: Участвали сме във възродителния процес, но той беше грешка . 42| 5619 |05.11.2008 Симеон Сакскобургготски: Дългът преди всичко!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads