Реклама / Ads
1| 9302 |01.08.2011 ИНТЕРВЮ

Президентът на Европейския политехнически университет Тошко Кръстев

.
Откриваме центрове в Китай, Израел, Русия
 
Статуквото у нас ни прави черен пиар

Атакуват ни, защото сме различни от закостенялото ни образование


интервю на Васил Василев

- Г-н Кръстев, чия беше идеята за създаването на Европейския политехнически университет в Перник?

- Идеята беше дадена от няколко души, които анализирахме ситуацията с образованието в България и възможностите за създаването на нов проект, който да е насочен преди всичко към чуждестранни студенти. Счетохме, че членството ни в ЕС ще даде възможност страната да привлича капитали под формата на студентски такси. Още през 2006 г. започнахме да обмисляме този проект и да търсим подходящо място, до което има летище. В столицата се намира най-голямата аерогара. Перник беше избран заради близостта си до София. Отчетохме, че магистралата до Гърция е в доста напреднала фаза, както и близостта на града до страни, които не са членки на ЕС – като Косово, Македония, Сърбия, Турция и т.н. Ангажирахме едни от най-добрите специалисти в България, които разработиха модерен проект, който досега не е осъществяван.

- Имахте ли пречки от страна на институциите, след като през последните 16 години в България не е откриван нов университет?

- Системата в България е закостеняла. Статуквото у нас не позволява да се появяват външни дразнители, които могат да го уязвят. Ние не сме пряка заплаха за нито един български университет. Нашата таргет група са предимно чуждестранни студенти. Университетите ни не са реформирани, за да приемат и да дадат добри условия за чужденците. Програмите им и учебното съдържание изостават значително от водещите учебни заведения в света. Трябва да отчетем, че образованието в нашите университети изостава от потребностите на бизнеса От десетки години се правят опити за такава реформа, но статуквото се съпротивлява.

- Това ли беше основната причина за атаките срещу вас още от самото начало на проекта?

- Да, защото псевдореформаторите се уплашиха, че ние може да сме заплаха за старата система. В най-различни изяви чувам как бившият министър на образованието Даниел Вълчев говори за нашия университет с пренебрежение и ехидност. Той е един от хората, които, без да познават университета, говорят лъжи и измислици, за да предпазят статуквото. Да не говорим за това, че Вълчев трябваше да реформира образователната система като министър, но не го направи. Дори си позволи да каже по високопарен начин, че в никакъв случай нашият образователен проект нямало да се осъществи. Тогава в прав текст казах, че ако така стоят нещата, то по-добре това да бъде отбелязано в закона за висшето образование и да се добави: „В България никой няма право да създава университет”.

- С какво вашето висше учебно заведение се различава от останалите у нас?

- Като нов университет ние няма нужда да се реформираме, а направо прилагаме стандарти, които вече са утвърдени в напредналите държави. В преподавателския състав освен българи участват и чужденци, които са на трудов договор. Стремим се да достигнем европейско и американско качество на обучение, без което е невъзможно да привлечем студенти от други страни. При аналогично качество на образованието ние имаме предимство спрямо западните университети с издръжката на студентите, която е значително по-скъпа в останалите членки на ЕС. Във всяка една от дисциплините по всички специалности освен титуляря, независимо дали е българин или чужденец, имаме своя западен партньор. Той е гарант, че съдържанието в учебния план е напълно съгласувано с това на водещите европейски и американски университети. Студентите ни учат задължително по един семестър при западните ни партньори. Ако съдържанието ни не съвпада с тях, то няма как да отидат в елитните университети. Използваме и уникална за България бонус система която стимулира студентите, които учат при нас – отличниците не плащат семестриални такси.

Много добрите заплащат 1/3 от сумата, добрите – 2/3, а най-слабите внасят пълния размер, без значение от коя държава са. За да не се появи корупционен елемент, сме взели отново нови за образователната ни система мерки. Въведохме т.нар. външно изпитване, в което участват преподаватели, непознаващи студентите. Изпитната оценка се формира от няколко компонента – от текущите през семестъра, от титулярния им преподавател и от анонимен външен специалист, когото изпитваният не познава. Възможността за корупция буквално изчезва. При външното оценяване ползваме услугите предимно на млади български професори и доценти, които са напуснали страната по една или друга причина. Ползваме специалисти и от други български ВУЗ-ове. Когато някои от тях не могат да приложат стандартите, които изискваме, просто се разделяме. Каним предимно кадри на БАН, които не са повлияни от преподаването в други университети.

- Прави впечатление, че университетът не е насочен към фундаменталните науки. Каква е политиката ви?

- Действително ние нямаме възможност да развиваме фундаментални науки. Стратегията ни е към пряко обслужване на бизнеса – още едно перо, което в останалите ВУЗ-ове липсва. В тази връзка сме поканили водещи компании в академичния ни съвет – Сименс, Microsoft, IBM, Vivacom. В крайна сметка, когато се приема учебният план, или какъвто и да е академичен въпрос, тези хора пряко участват в решенията, защото студентите след това ще отидат при тях на работа. Част от лекциите и упражненията се водят от специалисти на компаниите. Длъжни сме да дадем на бизнеса завършени кадри. Ако един инженер не може да започне работа веднага след като завърши, то означава, че сме му издали ненормална диплома. Ние не искаме на нашите абсолвенти да им се налага да бъдат дообучавани от други хора в бранша, за да могат да работят. Всъщност създадохме първия частен технически университет, което е много трудно заради скъпата база, която е нужна. Направихме анализ, който показа, че в света това са търсените специалности, и се насочихме към тази ниша. Гъвкави сме и можем веднага да реагираме на нуждите на бизнеса. Тази година имаме нова специалност – “Зелена енергетика”
с която създаваме завършени специалисти в сферата на иновациите в енергетиката, което е световна стратегия. Въпреки че сме само на една година, ние въвеждаме специалност, която съществува само в 3-4 университета в Европа. Преподавателите ще са от Германия, Португалия, Дания, Испания и Италия, тъй като тези страни имат по-тесни специалисти в тази област. Направихме такова съчетание, с което създадохме уникална програма за зелената енергетика. Тя тепърва ще бъде представена на много от научните конференции в Европа.

- От кои страни са студентите в университета?

- Тази година направихме една доста мащабна кампания и привлякохме желаещи от доста държави – Македония, Косово, Турция, очакваме първите студенти от Сърбия, Украйна и Русия. Предстои ни визита до Китай и е много вероятно 10 души да започнат образованието си при нас. Освен в Китай имаме покана и от Израел и от арабските страни. Наскоро произведохме в доктор хонорис кауза д-р Ал Сауиди от шейхското семейство в Дубай, защитил докторантурата си в Кеймбридж. Започваме да изграждаме центрове в тези страни, които изброих. Чрез тях ще започнем много по-ефективно да привличаме чуждестранни студенти. Изключително трудно е да се пробие тази стена, защото за пореден път горчилката, която получаваме, идва само от България. Ако родители от друга държава решат да изпратят детето си да учи в чужбина и имат познати тук, то съвсем логично е да ги попитат какви са условията в нашия университет. Заради войната, който се води срещу нас, или няма да знаят нищо, или ще преповторят глупостите, които бяха изписани по наш адрес. Имаме нужда не от кампания в България, а да изясним кои сме на хората в чужбина.

- Какви са отношенията ви с университетите в САЩ?

- От чисто стратегически съображения и от нуждата за гаранция предприехме стъпка, която отново се прави за пръв път в България. Решихме изцяло да акредитираме университета в САЩ. Започнали сме тази процедура, която трае дълго. Вече сме в контакт и с други американски университети в Ню Йорк, Бостън и др. Наши преподаватели се подготвят за визита в САЩ, за да изградим по-конкретни отношения. Тук е моментът да спомена за още една новост, която въведохме. Тъй като част от преподавателите в големите университети не могат да присъстват лично в България, направихме наша видеоконферентна система, при която, без значение на коя точка в света се намират, влизат в реално време и четат лекции. В залата паралелно с това има български колега, който асистира лекцията.

- Реализирахте проекта си при правителството на ГЕРБ. Успява ли премиерът да се бори успешно с лошите практики в образованието?

- В западноевропейските страни университетите и църквата са надпартийни и аз съм върл привърженик на тази практика. Затова, че министър-председателят даде подкрепата си за този проект, му благодарим. Наясно сме, че в България по всяко време е имало хора, които са приемали новите неща позитивно и са им давали път. По никакъв начин обаче не сме се обвързали нито с ГЕРБ, нито с която и да е друга партия. Надеждата ни е да се извърши реформа в образованието, която никой не е правил за последните 20 години. Експертите ни са готови да помагат в тази посока, защото става дума за изключително болезнени промени. Имаме интерес да се създаде академична среда, която да върне доверието на международния студентски пазар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 16844 |01.08.2011 Младен Мутафчийски: Не съм забелязал да има преход у нас . 20| 9360 |29.07.2011 Ив. Крайчовски: Който не е с нас, не е на себе си . 16| 16375 |27.07.2011 Отец Гелеменов: С черна магия убиха Иво Карамански . 51| 11153 |25.07.2011 Владимир Каролев: Депутатите тръпнат, страх ги е от предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads