Реклама / Ads
1| 10538 |04.03.2020 ИНТЕРВЮ

Природолечителката Зофия Шчербак: Коронавирусът не се влияе от средства на народната медицина

.
Зофия Шчербак
Лекуването на COVID-19 със средства на народната медицина е едно от нещата, които СЗО НЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ ПРАВЯТ! Първият и най-важен момент при съмнения за новия коронавирус, е да се потърси квалифицирана медицинска помощ. Това казва Зофия Шчербак председател на Съюза на природолечителите в България /СПБ/ и утвърден лечител с уникални способности.
 

 Близо четвърт век тя практикува дарбата си у нас като е излекувала десетки пациенти с тежки диагнози или почти на прага на смъртта.

 

Зофия Шчербак практикува дарбата си винаги под лекарски контрол и в момента вероятно е единственият лечител у нас, който има разрешение от МЗ да упражнява дейността си на лечител. В същото време Зофия е вероятно е и единственият лечител у нас, който има издаден Патент от нашето патентно ведомство за уникалните си способности. Потърсихме Зофия Шчербак в качеството й на председател на СПБ по повод актуалната тема с короновируса.

 


-  Г-жо Шчербак, възможно ли е средства от народната медицина да се прилагат при лечението на коронавируса? Нали все пак другите вирусни щамове се повлияват от билки и природни продукти?

 

- Тъй като в последните дни много хора ми задават подобен въпрос, отговорът ми е - категорично не! Лекуването на COVID-19 със средства на народната медицина е едно от нещата, които СЗО НЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ ПРАВЯТ! Наред с препоръката за лечението на коронавирус да НЕ се прилагат отвари от треви, билки или други природни средства - СЗО също категорично не препоръчва и самолечението при симптоми на това заболяване, както и превантивното приемане на антибиотици. Не се препоръчва също тютюнопушенето или носенето на няколко маски като евентуална превенция срещу коронавирса, както и употребата на канабис. Канабисът беше рекламиран като средство против новия коронавирус, но това се оказа фалшива новина. В случая с COVID-19 народната медицина, за съжаление, е безсилна.


- Какви трябва да бъдат първите ни мерки при появата на симптоми за COVID-19

 

- На този въпрос българските официални власти вече многократно дадоха изчерпателни отговори и аз само ще маркирам най-важните неща, които по дефиниция се препоръчват и в световен мащаб.

 

Първият и най-важен момент при съмнения за новия коронавирус, е да се потърси квалифицирана медицинска помощ. Първо през личния лекар, а най-добре е да се потърси квалифицирана медицинска помощ. Разбира се, признаци като главоболие, висока температура, кашлица, зачервено гърло – могат да бъдат симптоми и на обикновен грип – но в ситуация на епидемията от COVID-19, е най-добре да потърсим квалифицирана медицинска помощ. Това е лично право и отговорност на съответния човек, тъй като здравните власти имат задължението да помагат, но все пак трябва да бъдат потърсени за това...

 

Все пак най-елементарните неща, което човек може да направи, за да се предпази от епидемията, са следните – редовна и стриктна хигиена на ръцете със спирт или други дезинфектанти, носене на предпазна маска, ограничаване на социалните контакти, избягване на хора, които имат грипни симпоми...

 

Други неща, които превантивно трябва да направим, е да увеличим приема на витамини, особено на витамин Д, приемането на стимуланти за имунната система, която особено през зимата е силно отслабена.


- Говорите за епидемия от COVID-19, но светът сякаш е изправен пред нещо като пандемия...

 

- Така е, но трябва да се знае, че в сравнение с някои други грипни щамове от предишни години, при COVID-19 има сравнително нисък процент на смъртност, особено на този етап. За сравнение искам да цитирам последни данни на СЗО от началото на месец март. Така например от COVID-19 към 3 март т.г. има регистрирани над 91 000 случая на зараза и близо над 3 100 смъртни случая, което като процент е около 3 на сто на сто фатален изход.

 

За сравнение мога да цитирам и данни от други два смъртоносни щама, които са се развили от началото на 21 век и също са взели доста смъртни случаи.

Така например вирусът SARS се появява през 2003 година и при него има регистрирани над 9 000 заразени хора и 774 смъртни случая, което е 9 на сто смъртност или почти двоен екдивалент в сравнение с COVID-19.

 

Друго скорошно респираторно заболяване е т.нар. коронавирус MERS, чиято локация е предимно в Близкия изток и е от 2012 г. Здравните власти за пръв път съобщават за коронавируса MERS през септември 2012 г., като регисрацията първоначално е в Саудитска арабия, където 4 от всеки 10 случая на MERS са със смъртен изход. Локацията на този вирус е в Блезкият изток, като през 2015 г. има случая на заболяване в Южна Корея, но носителят отново идва от Арабския полуостров. От април 2012 до септември 2019 от този коронавирус има регистрирани 2 494 заразени и 912 смъртни случая, като коефициентът на смъртност е 36 на сто или над 10 пъти повече отколкото при COVID-19.


- Имате ли някакво лично обяснение за появата на COVID-19? Вие сте духовен човек и автор на книгата “Капитал на духа”, където изследвате моралните закони, по които трябва да се движи човек. Има ли, според вас, някакво “свръхестествено” обяснение за появата на COVID-19 и невъзможността на този етап да се справим с него дори със средствата на високоразвитата медицина?

 

-  Не бих искала да влизам в конспиративни теории, но със сигурност коронавирусът COVID-19 е сътворен от човешка ръка, а не от Майката-Природа. Може да се предположи, че COVID-19 е някакъв биологичен опит, който вече почти се превръща в биологична война. Вече хилядолетия човечеството воюва само със себе си и е на прага на самоунищожението.

 

Хората сами са си виновни за своите страдания – от сътворението на света до наши дни. Оправдания за всички войни в хилядолетната история на човечеството, включително и двете световни – винаги са се намирали. След всяка световна катастрофа човечеството е тръгвало напред и нагоре в своето развитие.

Вероятно скоро ще се намери адекватно обяснение и за билогичния експеримент COVID-19, след който вирусът ще стане лечим и със средства на конвенционалната медицина.

 

Факт е обаче, че вместо да живее достойно, хуманно и според християнските възгледи и ценности, човечеството отново воюва със себе си. В тази връзка бих искала да припомня няколко любопитни факта. Историците смятат, че през хилядолетната си история вследствие на войни са загинали между 1 и 2 милиарда земни жители, включително и при последните войни в Ирак, Афганистан, Чечения и други конфликтни точки на света.

 

Хипотетичният брой на загиналите хора вследствие унищожителни епидемии през вековете варира между 100 и 200 милиона души, като пикът е т.нар. Испанска чума, която през 14 век отнема живота около 30 милиона души в Европа. Преди това бубонната чума върлува и в Китай, където взема близо 25 милиона жертви.

Изводът е, че човечеството се е самоунищожавало във войни близо 10 пъти повече отколкото през пандемиите в световната история.

 

Мотото на моя живот е – “Живей достойно и ще постигнеш невъзможното за другите.”

 

Следвам тези принципи и те ми се отплащат. Всичко, което съществува на този свят, е създадено от любов и мъдрост, а не от война и смърт. И всички ние сме длъжни да се придържаме към това начало, в противен случай нарушаваме замисъла и всемогъщата организация на Вселената.

 

Въпросите зададе: Калин Неврокопски

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13292 |02.03.2020 проф. д-р Пламен Митев: Можем ли непрекъснато да се оправдаваме с миналото и с игото? . 41| 23696 |01.03.2020 Бивш служител на НСБОП пред Фрог: Хората от разработките ни днес са видни бизнесмени и политици . 12| 10778 |29.02.2020 Ивайло Илиев от „Солидарност“ пред Фрог: Произволът на ЧСИ-тата у нас стигна до ЕП . 28| 19855 |28.02.2020 Георги Георгиев от ”БОЕЦ”: Разследването на български премиер в Испания няма аналог в историята ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads