Реклама / Ads
40| 16717 |29.10.2019 ИНТЕРВЮ

Александър Маринов: Ако Демократична България подкрепи Манолова, БСП може да подкрепи районните кметове на ДБ в София

.
Проф. Александър Маринов
В София има драматичен отлив на доверие в ГЕРБ - със 70 000 гласовете им са по-малко в сравнение с 2015 г. На втория тур в столицата нещата са ”или-или”. Демократична България има около десет завързани балотажа за районни кметове в София и симпатизанти на БСП може да решат изхода им. Това казва за Фрог нюз политологът проф. Александър Маринов.
 

- Г-н Маринов, как ще коментирате предстоящия балотаж в София. Ще има ли промяна или...?


- Първо има драматичен отлив на доверие към ГЕРБ и Фандъкова, защото има 7о 000 гласа по-малко в сравнение с 2015 година. Листата на ГЕРБ в общината губи 50 000 гласа в сравнение с 2015 година. Така че неуредиците и скандалите в местната власт дават отражение. Второ , очакваше се или поне такива бяха очакванията на социолозите и голяма част от гражданите, че първият тур между Манолова и Фандъкова ще бъде по-оспорван, ще има по-малка дистанция. Но сега има дистанция от 8,5-9 процента. Според мен причината е в слабата кампания на Манолова - разконцентрирана, разпиляна, не атакува най-уязвимите точки на управлението. И това е обяснимо - ГЕРБ и Фандъкова вървят надолу, но Манолова не събра необходимата подкрепа. Въпреки това за балотажа остава голяма интрига. Според мен тази разлика е напълно преодолима, зависи как ще бъдат използвани оставащите дни. Ясно е, че в София има доста силна нагласа за промяна. Голяма част от хората, без изрично да се обосновават, без да са сигурни, че точно в лицето на Мая Манолова ще намерят тази промяна, искат нещо да се промени съществено. Омръзнаха им на софиянци ГЕРБ и Фандъкова.


- Смятате ли, че някои от социалистите не подкрепиха Мая Манолова. Някои дори открито заявиха, че няма да гласуват за нея, поне на първия тур.


- Ами то е обяснимо. Поне за мене една от грешките на Манолова беше, че твърде демонстративно и твърдо се разграничаваше от БСП. Не намери вярното чувство за мярка. Така че една част от социалистите или не са гласували, или са гласували за кандидати на някои по-малки партии или движения. Но на вторият тур ще гласуват за Манолова, защото нещата вече са "или-или".


- Гласоподавателите на софийската градска десница май не са на едно и също мнение за балотажа.. Едни казват, че ще гласуват по съвест. Други са категорични, че няма да подкрепят Манолова.


- Има си я тази инерция - против БСП, против БКП, антикомунизъм и т.н. Вероятно ше има някакво разделение - една част няма да гласуват за Манолова. Повечето от тях няма да гласуват, а много малка част от гласоподавателите на Демократична България и Борис Бонев ще подкрепят Фандъкова. Но ще видим какво ще стане на практика, защото едно са заявленията, а друго реалните стъпки. Да не забравяме, че Демократична България има поне десет завързани балотажа в София за районни кметове. И тук също е въпрос на договорки. Избирателите на БСП може да решат изхода от тези балотажи. И това също е нетрадиционно - да накараш социалисти да гласуват за ДБ. Няма да е лесно, но това е въпрос и на някакъв политически инстинкт. Гласоподавателите на БСП са политически ориентирани и знаят, какво да направят. Така или иначе те ще отидат да гласуват на балотажа за кмет на София и не е чудно да пуснат бюлетина и в подкрепа на кандидатите на десницата. Сигурно има някакви разговори. Открито няма как да стане, но се намеква за това.


- Като че ли гласоподавателите на левицата са по-склонни да подкрепят кандидати на ДБ, отколкото обратното?


- Възможно е да е така. И за различните райони също ще е различно...


- Утре Борис Бонев ще даде пресконференция, на която ще се обърне към своите симпатизанти. Какво би могъл да ги призове той?


- Аз смятам, че няма да призове за подкрепа на едната или другата кандидатка за кмет в София. По-скоро ще каже, че хората са достатъчно зрели, за да решат сами, да преценят сами. Това, предполагам, ще бъде. Няма да се ангажират хората открито.


- Най интересното по време на изборите и в предстоящите балотажи?


- Има балотажи с много голяма разлика между първия и втория. На много места ГЕРБ може да загуби - в Благоевград им е писнало от Камбитов, в Русе може да загуби, в Перник също е натопорчено положението. В Пловдив всичко бе на кантар за втория и третия. Във Варна е много голяма разликата, избират си го Портних макар активността да е много малка. Проф. Клисарова е много интелигентен човек, но не може да се впише в този политическия образ на мажоритарен кандидат.


- Най-куриозното по време на изборите.


- Това,което се случи в Доспат, е наистина уникално - кметът от ГЕРБ и 100% съветници от ГЕРБ. Невероятно! Този, който е купувал, малко акъл ако имаше, поне един - двама щеше да са от други партии. От кумува срама поне. Крайно неудобно е.


- Как виждате казуса "Гешев", какво ще е решението на президента Румен Радев?


- Не мога да кажа. Той ще реши. Президентът ясно каза, че не иска да го притискат със срокове и решения. Ще претегли всичко. Но е ясно, че дори и да върне това решение, във ВСС имат достатъчно мнозинство, за да прегласуват този избор. Ще видим, деликатен е този избор.


Разговаря: Красен Бучков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12434 |12.10.2017 Славчо Маринов: Синдикатите заблуждават, че сме с най-ниски доходи на Балканите . 1| 8601 |01.02.2017 Александър Андреев пред Фрог: Няма основание за касиране на изборите . 8| 9576 |02.05.2016 Ал. Маринов: От парламента и ”Позитано” доверие не се възстановява . 10| 10582 |17.03.2016 Александър Стоянов: Навсякъде виждаме пипалата на #КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads