Реклама / Ads
11| 11798 |17.11.2020 ИНТЕРВЮ

Проф. Георги Михайлов: Вижда се колко голям приоритет е било здравеопазването

.
проф. Георги Михайлов, депутат от БСП Източник: БГНЕС
Проблемите в болницата в Свищов са като във всяка друга болница в страната - лекарите са в пенсионна възраст, с едно или повече придружаващи заболявания. Притесняват се за себе си. Колегите носят своя кръст и работят. Друго е тъжното тук. Болницата е на 11 етажа, а не работят повече от 3-4. Материалната база в цялата система на здравеопазването е далеч от желаното. Това показва колко не е било приоритет. Ако беше - болницата нямаше да е в това състояние.
 

Това заяви пред ФрогНюз депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той и д-р Илиян Тимчев влязоха като доброволци в МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в Свищов. Лечебното заведение се изправи пред познатите вече за здравната система предизвикателства - липса на кадри и издишащи под натиска на епидемията болници.

 

Ето и цялото интервю:

 

Проф. Михайлов. Защо решихте да влезете в битката с COVID-19 и да помогнете на медиците в болницата в Свищов?

 

Системата има нужда. Въпросът е не само да се видят кусурите. Но ние предупреждавахме за това. Цял свят предупреждаваше за тази втора вълна. Вижда се, че не е имало сериозна подготовка в тези месеци. Можеше да се обмисли създаването на COVID болници.

 

Системата в момента реагира спонтанно. Доколко е правилно - ще видим следващите седмици.

 

Какви са основните Ви впечатления? Какви са най-големите проблеми в момента?

 

Хората най-много се интересуват тежко ли протича инфекцията. Повечето пациенти в болницата нямат нужда от хоспитализация. Голяма част от тях могат спокойно да бъдат овладяни в домашна обстановка. Създаде се много голяма тревога в нацията. Щом пациентите получат оплаквания, те искат веднага да бъдат приети за лечение. Ако се приемат поголовно пациенти, ще се срине системата.

 

Затова предлагаме да се направи кампания, каквато във всички други държави. Не да се слушат този и онзи.

 

Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отново се чу да казва, че не държи на масовото тестване. Доказано е, че това има значение за познаването на епидемичната ситуация и своеобразното карантиниране. Успехите на Словакия и така нареченото "чудо в Мадрид" са на база масовото тестване.

 

Да се обвиняват българите, че са безотговорни е несериозно.

 

Някои нарекоха Свищовската болница "огледало на здравната криза". Защо?

 

Кризата е такава, каквато е и в другите лечебни заведения в страната. Лекарите са в пенсионна възраст, с не едно придружаващо заболяване. Притесняват се за себе си. Друго е тъжното тук. Болницата е на 11 етажа, а не работят повече от 3-4. Материалната база в цялата система на здравеопазването е далеч от желаното. Това показва колко не е било приоритет.

 

Ако беше - болницата нямаше да е в това състояние. Като лекар не ми се коментира.

 

Който иска, може да дойде и да види.

 

Трябва много средства да се вложат в системата. Не да се въртим около заплатите на работещите в нея. Колегите носят своя кръст и работят. Но младите, които не виждат перспектива, напускат страната. Не отговарят на истината спекулациите, че изтичането на мозъци е намаляло. То сега се вижда.

 

Лекарите в Свищовската болница ми заявиха, че от години там не е стъпвал млад медик.

 

Интервю на Джесика Вълчева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 20418 |30.09.2020 Проф. Богомил Петров: В магистралата край Стара Загора вложиха проблемен материал . 16| 21612 |30.09.2020 Предприемачът Георги Иванов: Борисов го е страх повече от всякога, свободата не идва даром . 40| 22940 |16.07.2020 Проф. Гердижиков пред Фрог: Много ми се издигна в очите г-н Пеевски, сега научавам, че той ни е избрал . 11| 13308 |07.07.2020 Д-р Георги Тодоров за Фрог: Лекарството срещу коронавирус ивермектин уврежда тежко черния дроб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads