Реклама / Ads
6| 11330 |20.08.2009 ИНТЕРВЮ

Проф. Д. Иванов: Не платноходка, а макроикономист трябва на БНБ

.
Димитър Иванов
Няма опасност за българския лев. Искров трябваше да подаде оставка, той не реализира основните функции на БНБ, казва от Лондон известният икономист
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Проф. Иванов, изненадан ли сте от оставката на управителя на БНБ Иван Искров?


- Тази оставка има голямо значение за цялата икономика на страната, защото става дума за ръководителя на националната банкова система. Ситуацията е тежка, защото кризата в страната се задълбочава. Но за мен по-важно е да разберем истинските причини за това решение.

 Трябва да е ясно на обществото дали това не е просто един жест на г-н Искров да търси ново политическо доверие от новото политическо мнозинство в парламента. Тоест, оставката да е само един елегантен жест, а не истинско намерение за раздяла с поста. Преди да има яснота в тази посока е трудно да се правят сериозни коментари и анализи.

- Вие сте критикувал финансовата политика на сегашното ръководство на БНБ, наложително ли беше Искров да се раздели с поста?


- Принципното ми мнение, е че Иван Искров трябваше да си подаде оставката и да се проведе сериозна процедура за избор на нов гуверньор на централната банка.

В момента в страната, в която се зароди икономическата криза – САЩ, тече сериозен процес на избор на шеф на банката на Федералния резерв. И гуверньорът на Централната банка на САЩ, който спаси страната от кризата, сега е поставен на конкуренция заедно с други банкери, които се състезават за поста.

- Има ли опасност за стабилността на лева при сегашната ситуация?


- На този етап такава опасност няма, но в период на вакум, на неприета от парламента анти-кризисна програма, когато не са ясни все още всички стъпки на новото правителство е опасно БНБ да остава без един силен ръководител. В историята на една страна такива моменти са малко, но са решаващи. Важно е държавното ръководство и политическите сили в парламента с отговорност и със знание да потърсят най-добрата кандидатура.

- Каква е вашата оценка за работата на БНБ до сега?


- Ако погледнете основната правна рамка, според която съществува и функционира БНБ - Законът за БНБ, ще видите, че още в чл. 2, ал. 3 е ясно записано, че "Българската народна банка подкрепя политика на устойчив и неинфлационен растеж". Ясно се вижда от резултатите, че растежът на България по време на мандата на сегашния председател не бе нито устойчив, нито неинфлационен.

 За четирите години управление на Станишев по същество председателя на БНБ не реализира смисъла на чл. 2, ал. 3 от Закона. За този период България има агрегиран ръст на инфлационния индекс от 137.5%, рекорден за последните 10-11 години.

БНБ по времето на сегашния председател не реализира една от най-основните си функции - тази да играе контролираща и превантивна функция спрямо циклични и всякакви други икономически кризи. Нещо повече, БНБ не предвиди идващата икономическа криза и не съумя да играе ролята на независим гарант за силна, амбициозна и навременна анти-кризисна макроикономическа и микроикономическа политика.

- Какъв трябва да бъде бъдещият шеф на централната банка?


- Начело на тази важна институция следва да застане доказал се, сериозен, принципен макроикономист. Експерт с принципи, а не човек на една или друга политическа сила. Човек на който вярват и макро и микро икономистите, финансистите, международните инвеститори и финансови институции.

 България сега се нуждае от цялостно, ново и принципно ръководство на централната банка, от разширяване на нейните контролни функции и от заемане на една нова принципна роля в цялостната анти-кризисна програма на правителството.

- Имаме ли такива независими професионалисти?


- Нека да уважаваме кадрите на страната, има сериозни макроикономисти, но подчертавам, че става въпрос за човек с дългосрочна визия, а не платноходка, която се носи от политическия вятър. Такова поведение именно беше демонстрирано до сега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 35187 |11.08.2009 Проф. Чавдар Николов: Бойко е мъжко момче, но го дебне провал . 32| 27693 |22.06.2009 Проф. Димитър Иванов: Шепа псевдополитици и олигарси станаха акционери на България . 51| 16731 |30.05.2009 Проф. Пламен Цветков: Живеем две нации в една държава . 11| 11066 |25.05.2009 Проф. Чавдар Николов: Кочина вече е професорска дума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads