Реклама / Ads
12| 8189 |27.01.2015 ИНТЕРВЮ

Проф. д-р Т. Кантарджиев пред Фрог: Завръща се смъртоносна болест

.
Проф. д-р Тодор Кантарджиев
След Бургас и Варна грипна епидемия обявиха и в Стара Загора. В Бургас от днес се заговори и за птичи грип. Има и нови случаи на заразени от опасната туларемия. Как да се предпазим от тях, разяснява пред Фрог нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.
 

- Грипът се разпространява във все повече райони. Имуномодулаторите могат ли да ни предпазят?
 - Никакви имуномодулатори не помагат срещу грип, както твърди академик Гълъбов. Това може да каже само човек, който последните 30 години не е виждал пациент и последните 20 години не се занимава с медицина. Да си направиш имуномодулация е все едно да си направиш промяна на психиката. С билки можеш ли да си направиш промяна на психиката?!

 

Националният център по заразни болести провежда най-голямото сентинелно изследване, което проследява повече от няколко хиляди медицински практики. Всеки ден ние се обаждаме на специалисти от РЗИ, които са интервюирали лекари в доболничната помощ. Те са казали за деня колко пациенти са със симптоми подобни на грип. Това е важно, защото обхваща много хиляди лекарски практики, както и десетки хиляди граждани, които могат да се обърнат към тези лекарски практики. По този начин следим във всеки един момент колко са болните в дадената област. Тези данни се дават на Регионалните здравни инспекции и когато се наблюдава много бързо нарастване на хората, потърсили медицинска помощ по този повод, се преценява дали това е епидемична или предепидемична ситуация. Много ми е чудно как това правят колегите в Западна Европа, където когато се обадиш на лекар с оплакване за температура и кашлица, те преглеждат след 3 месеца. Чудя се как тези хора ни дават акъл как да си организираме здравеопазването и как да се грижим за болните българи!

 

- Какво да правим при грипна епидемия?

- Да се избягва контактът с грипно болните. Не трябва да се пипа носът, устата и очите. Ваксини не помагат. Нека не се търгува със здравето на българския народ.

 

- Има нов случай на птичи грип.  

- Той е от пеликан. Птичият грип от този тип е инфекция само по животните. Преди години са наблюдавани случаи на птичи грип при хората, които са живели в непосредствена близост с птици по домовете си. В момента няма заплаха за населението. РЗИ взема адекватни мерки.

 

- Предупреждавате за опасно инфекциозно заболяване.

- От 1 януари в България се появиха 5 случаи на новооткрита туларемийна инфекция. Тя се появи 1997 г. , когато не се обработваше селскостопанската земя. Увеличаваше се броят на мишките.  Оре ли се земята, няма мишки. От 1 година се появи странна практика, продиктувана от наши велможи в Министерство на земеделието, Фонд „Земеделие” и ЕС да се дават пари за засята земя, но не за прибрана реколта. Тази година хора, които нямаме понятие от селско стопанство и икономика на селското стопанство, бяхме смаяни, че в България масиви с царевица, слънчоглед... не се прибират. Есента предупредих, че когато не се прибира реколтата, ще се навъдят мишки, полски гризачи и ще имаме големи проблеми през 2015 г. с инфекции, пренасяни от тези животни и кърлежите. Туларемията в момента е в Софийско и Стара Загора. Имаме сведения, че в много области се появяват такива случаи на изчезналата през последните 5 г. инфекция. Тя е в групата на особено опасните инфекции и често влиза в арсеналите на бактериологическото оръжие. Тази болест, ако не се диагностицира и лекува правилно, може да доведе до смърт.

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 11836 |08.01.2015 Угърчинска пред Фрог: Дадохме власт на „Ислямска държава” и „Ал-Кайда” . 15| 11687 |18.12.2014 Отец Никанор пред Фрог: Правенето на любов до Коледа не е табу . 14| 13827 |16.12.2014 Проф. Йорданов: След 100 г. ще се разбият расите; метисите са по-устойчивите хора . 12| 9199 |14.11.2014 Е. Николова пред Фрог: Злоупотребите в болниците са за над 58 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads