Реклама / Ads
44| 15474 |08.03.2013 ИНТЕРВЮ

Проф. М. Константинов: Протестиращите да управляват от парламента

.
Проф. Михаил Константинов
Ако някой си е мислил, че ще има промени в Изборния кодекс, очевидно е бил в заблуда, коментира за Фрогнюз проф. Михаил Константинов, шеф на Информационно обслужване. Изборната система в България в момента позволява чисто теоретично да изберем и 240 мажоритарни кандидати.
 

Интервю на Ренета Попова

- Проф. Константинов, гражданите искат да контролират властта. Как да бъдат легитимирани хората, които да представят народа?

- Най-първото, което трябва да направят протестиращите, е да излъчат такива граждани, на които да вярват. А сега виждате какво става – който и да каже, че представлява гражданите, бива оспорен от останалите. Самите граждани трябва да си изработят механизми да се представляват. В рамките на съществуващата система кой знае какво участие на гражданите във властта няма как да се получи. Ако в бъдеще се променят законите, би могло.

- Съществуващият закон какви права дава на гражданите?

- Предстоят избори, над които се предвижда широко наблюдение. Спокойно излъчени от гражданите органи могат да следят за честността на изборите. Аз лично ще пусна в Информационно обслужване хора – посочени от протестиращите, за да наблюдават как се подготвяме за обработката на резултатите, както и в самия изборен ден. Ако всеки държавен орган помисли в някаква форма да допусне хората да наблюдават, това ще бъде стъпка в това отношение.  

-  След като в парламента отказаха да гласуват нов Изборен кодекс, което беше едно от исканията на протестиращите, дали гневът им няма да ескалира?

- Ако някой си е мислил, че ще има промени в Изборния кодекс, очевидно е грешал. Никой от депутатите не е имал въобще намерение да променя кодекса. То няма и как. Те имат още 2-3 работни дни. Едни промени в кодекса, който е един сложен документ, трябва внимателно да се подготвят и обмислят, трябва да минат през правна комисия на две четения и на две четения през пленарна зала. Това изисква около месец. Напълно абсурдно е да мислим, че законова процедура може да протече в рамките на една седмица.

- Подходящ ли е за България мажоритарният вот?

- В България не се познават особеностите на избирателната система, но, от друга страна, не е работа на хората да знаят как точно действа. Нали в 41-ото Народно събрание има 31 мажоритарно избрани кандидати? Това дали го знаят българите, би трябвало да го знаят. Поне един от тях могат ли да ми посочат? През 2011 година видяхме как се провали идеята за мажоритарно гласуване. Ако искаме мажоритарно гласуване, което, разбира се, е възможно, трябва да знаем последствията.

- Какви рискове носи? Назовете ги.

- Трябва да се подготвим за това, че партия с 40% влияние, ще вземе 80-90 на сто от мандатите. Това хубаво ли е, аз не знам. Двупартийният модел при нас ще бъде трипартиен, тъй като на ДПС не могат да им бъдат взети мандатите. Ако се приеме мажоритарното гласуване, за което толкова се лелее, ще имаме 3 партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. И нищо друго.

- Тоест съществуващата избирателна система е по-добра?

- В момента българската система е смесена. В нея има колкото си искате мажоритарно гласуване. Независимите кандидати във всеки район се броят и при 16 хил. гласа стават депутати. Така че за какво изобщо говорим! Да се съберат, да се кандидатират и да спечелят 16 хил. гласа – нали протестиращите твърдят, че имат много привърженици – ето възможност да го докажат. В София са им нужни 16 хил. гласа за един депутат в парламента, 32-33 хил. – за двама. Щели да им се разпределят неравномерно гласовете. Аз ще им кажа как да си ги разпределят равномерно. Така че нека да си издигат независими кандидати и да участват на избори. Чисто теоретично в България в момента можем да изберем 240 мажоритарни кандидати. Но те, миличките, не знаят, затова ние обясняваме.     

- Тоест цари некомпетентност между протестиращите?

- Не искам да обиждам хората и да ги наричам некомпетентни. Некомпетентен е човек, който не си разбира от работата. На хората не им е работа да разбират от изборни системи. Това е работа на специалистите. Между изказванията на специалистите се казаха много верни неща. Забележете обаче, че никой никого не слуша.

- След падането на кабинета „Борисов” има ли възход на престъпността, както се твърди?

- Очевидно има. Но правителството не падна, ами само си подаде оставката. Бих казал, че и никой не го буташе. То само хвърли оставката си панически. Това въобще не бяха сериозни сблъсъци, за които говориха. Много често след мачове „Левски” – ЦСКА има много по-зловещи сбивания между ултраси и полиция. В случая властта се оказа горещ картоф и управляващите я метнаха веднага, което е бягство от отговорност.

- Освен версиите, че дъщерята на Брендо е отвлечена с цел сплашване или отмъщение, можем ли да предположим, че отново се цели дестабилизиране на страната ни?

- Да, очевидно има такъв опит, бих казал, от страна на мощни престъпни групировки. Не вярвам някоя от големите партии да е ангажирана с подобно престъпно действие, но допускам, че някой от престъпните синдикати, които действат в България и които бяха силно натиснати в последно време, с удоволствие дестабилизират страната.

- Кои са най-важните задачи, които стоят пред служебното правителство?

- Служебният кабинет има едно основно задължение – да възпроизведе законосъобразно и прозрачно изборите. Това му е задачата, както и да реши всички текущи задачи, които ще възникнат. Но ще е грешка да очакваме кой знае какво от това правителство. Възможностите му са ограничени. За България си беше най-добре парламентът да си изкара до 5 юли и на 7 юли да има избори. Но след като поиска народът оставка, ето - оставка. Ще припомня една китайска поговорка: „Внимавайте какво си пожелавате, че може да се сбъдне.”

- Има ли опасност, дори и ГЕРБ да спечели изборите на 12 май, да навлезем в период на непрекъснато народно недоволство?

-  Аз мисля, че бях един от първите, които го казаха – чака ни политическа нестабилност и не само нас. В момента ври и кипи по целия свят, защото човечеството живее неправилно. Злоупотребява се с ресурсите на Земята, а тези ресурси са крайни. Кризата, която бушува по света, не е финансова, не е икономическа, а е ресурсна. Ние живеем в материалния свят, използваме материални ресурси и ги изплюскахме по най-безобразен начин. Включително си замърсихме водите, намалихме производството на храна, съсипахме си природата.

- Какви са прогнозите ви за развоя на предстоящите избори?

- Трудни избори, пожелавам на всички да запазят хладнокръвие, а на служебните лица, които се занимават с тях – да си изпълнят перфектно служебните задължения. Аз лично ще изпълня моите така както винаги.

- Има ли доза истинност в слуховете, че вие ще бъдете премиер в служебното правителство?

- Никаква вероятност няма, защото аз не желая и няма да се занимавам с такива работи. Слава Богу, и никой не ми предлага.   
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 14381 |19.02.2013 М. Радева: Станишев няма смелостта да отиде при протестиращите . 56| 22979 |02.02.2013 Проф. М. Кортенска: Поставихме рекорд: докторска за 1 млн лв! . 19| 77273 |17.01.2013 Проф. Аврамов: Повечето в България умират не от рак, а от лечението . 18| 16981 |15.10.2012 Проф. Св. Николова: "Македонски народ“ не съществува по времето на т.нар. „македонски ръкописи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads