Реклама / Ads
26| 16962 |17.06.2012 ИНТЕРВЮ

Проф. Никола Николов: Не съм взел подкуп, беше клопка!

.
Проф. Никола Николов
Не съм взимал подкуп. Всичко беше нагласено, Има хора, на които моите успехи им "изваждат" очите. Въпросният студент и друг път е предлагал пари, но винаги съм отказвал, заяви пред Фрог нюз професорът по графичен дизайн във Великотърновския университет Никола Николов.
 

Проф. Николов, как се чувствате след задържането ви и това, което се изписа, че сте взел подкуп от 500 лв от студент?

 

Зле се чувствам. Живеем в държава, в която ако някой трябва да бъде омаскарен, това се прави без никакви ограничения. Често омаскарявани са именно достойни хора и това се прави нарочно и целенасочено.

 

Подозирате, че скандалът с вас е подготвен?

 

Разбира се. По всяка вероятност моите успехи не се харесват и вадят очите на някого.

 

Но студент ви е дал пари, нали?

 

Не е точно така. Той искаше да ми даде пари, аз отказвах, стана разправия и тогава влязоха полицаите. Същият този студент още в първи курс не показваше нужните качества за специалността „Графичен дизайн”. Още тогава ме е преследвал за подпис, но съм му отказвал. Преместиха го другаде, а сега го върнаха отново в тази група. Трябва да защити дипломен проект, но няма тези качества. И аз, и моята асистентка сме заявили това. Поначало през последните години е практика студентите да се пускат по-лесно да минават нагоре, защото се търсят бройки и т.н. Да не навлизам в тази тема. Рядкост са такива като мен, които отказват подпис. Но аз отказах. Вчера полицаи дойдоха в ателието ми да търсят нещо, някакви доказателства вероятно. Откриха рисунки, проекти и награди...

 

Какво следва оттук насетне?

 

Не знам... Четирийсет години упорита работа и успехи, цял един живот, бе сринат за 5 минути! Объркан съм, но ще защитя името си. Хората ме познават.

 

Как се озовахте във Великотърновския университет?

 

Бях художник в БНТ, когато познати ме придумваха и агитираха да отида там да преподавам, за да създадем специалност „Графичен дизайн”. Дълго обмислях, но накрая се съгласих. Бяха ми обещали квартира, ателие... Нищо от това не се случи. Последваха 11 години унижения и ходене по мъките. Живеех в студентските общежития, под наем. Но и не това е било най-важното, защото съм вярвал, че правим добро нещо.

 

Сега накъде?

 

Сигурно ще ме махнат от преподавателското място. Ректорът не е разговарял с мен, сигурно няма и да разговаря. А и както казах, някои не харесват моите успехи. Миналата година бях награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий” първа степен. И това не искат да ми простят.

 

Написа се, че сте взел парите, за да платите разноските по дело срещу партия, която пък не ви платила за свършена работа. Има ли нещо такова?

 

Няма, разбира се. Не водя никакво дело. Но партия, която ми дължи пари има и това е НДСВ.

 

Каква е тази история?

 

Когато Симеон Сакскобургготски се върна и създаде партията, той поискал царската раковина да стане символ на новата формация. Тогава Даниел Вълчев му представил някакви рисунки, които били почти копие на логото на фирмата Шел. В медиите избухна скандал. Тогава от НДСВ дойдоха при мен и молят да направя нов знак. Приех и след доста работа „онази” раковина превърнах в изгряващо слънце. Царят бе много доволен. Тупа ме развълнуван по рамото и вика: „Ето такива хора ми трябват”. Предложих да направя и цялата символика на партията, защото не може политическа формация да се бори за власт, да управлява и да не я свързват с опредлен знак, емблема. Не са ми платили и 5 лева, но не съм тръгнал да ги съдя. Просто у нас не се цени труда за такова нещо.

 

Царя не платил и стотинка за логото на партията си.

 

 

Работил сте дълги години в БНТ?

 

Така е. Това са най-силните ми години. Направил съм доста неща там, с които се гордея. Най-много се гордея обаче, че заедно с известния журналист Димитър Езекиев вдъхновихме и проведохме цяла кампания за спасяването на Еленския балкан от изсичане и безразборно застрояване. Това бе в края на 80-те години, когато тук никой не бе чувал за „зелени” и др. природозащитни организации. Направихме го от цялото си сърце и душа и успяхме. Чак по-късно се появи Русенския комитет за защита на русенци от обгазяванията. По-късно бях и кандидат за депутат на „Зелените”. Гордея се с тези епизоди от биографията си.

 

Как ще изчистите името си?

 

Студентите, приятелите и колегите ми знаят кой съм и какво струвам. Бил съм искал 6000 лева, но съм приел накрая 500. Това е толкова измислена история, че... Някой е подучил това момче. Не ми се говори. Голяма мръсотия...

 

 

КОЙ Е ПРОФ. НИКОЛА НИКОЛОВ

 

Проф. Николай Николов от Факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университет е носител на орден “Св. св. Кирил и Методий”. Известният творец работи в областта на графичния дизайн, плакат, запазена марка, телевизионна графика. Познат е като дългогодишен художник в Българската национална телевизия. Автор е на над 350 публикации в наши и световни специализирани каталози, издания за графичен дизайн в Англия, Германия, Швейцария, САЩ, Русия и много други. Носител е на повече от 35 награди на авторитетни международни и национални конкурси. Той е единственият българин, носител на медал за мир, присъден в областта на изобразителното изкуство от ООН.

Той, заедно с журналиста Димитър Изекиев, са първите изправили се срещу поголовната сеч и застрояване на Еленския балкан, далеч преди да се разшуми около Русенския комитет и обгазяването на Русе.

Проф. Николов, който бе задържан с подкуп вчера, е автор на голяма част от телевизионните реклами, рубрики и предавания в БНТ, изготвени от 1973 до 1991 г., когато е главен художник на телевизията. Сред тях са запазените марки на „По света и у нас”, „Писма на зрители”, „Студио Младост”, „Спортна редакция”.

66-годишният преподавател по плакат и графичен дизайн във факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет е един от доайените на факултета. Колегите му бяха шокирани от вестта за ареста му.

Николов има над 30 награди от национални и международни конкурси и изложби.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 13064 |21.04.2012 Николай Марков: Службите събират информация за шантаж . 167| 31639 |19.03.2012 Проф. Чирков: Коалиция "Костов, Кунева и Станишев" ще спаси България . 37| 40479 |20.02.2012 Проф. д-р Любомир Стойков: Държат елита далеч от властта . 24| 60219 |20.02.2012 Проф.Тодор Кантарджиев: Нашите туршии и мляко спират вирусите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads