Реклама / Ads
67| 11966 |09.04.2015 ИНТЕРВЮ

Проф. Петър Иванов: Само нова партия може да доведе до промяна

.
проф. Петър Иванов
Изследване на Демографския институт при БАНИ сочи, че 63% вярват, че на политическата сцена трябва да се появи нова партия, различна от досегашните. Желанието на болшинството от анкетираните е тя да бъде социално ориентирана и в нея да има напълно нови лица. Проф. Петър Иванов, директор на Демографския институт при БАНИ разказа пред Фрог повече за резултатите, както и за причините, които карат хората отново да търсят и да се надяват на нещо ново в политиката. Ето какво сподели той:
 

 -  Г-н Иванов, политолози казват, че България се намира в задънена улица заради мафиотската хватка на модела КОЙ. Възможен ли е все пак някакъв изход от тази ситуация?

 

-  За 26 години преход България стана най-бедната, най-болната, най-престъпната, най-нещастната и най-бързо намаляващата и изчезваща страна в света. Това се дължи на политическата система у нас, слугуваща на олигарсите и монополите, толерираща повсеместната корупцията, бандитизма и кражбите. Тази политическа система е така създадена, че се самообслужва и практически е вечна. Механизмите за нейната недосегаемост за промени са много: фалшиви закони, политическият картел, послушна съдебна власт, слугинските медии, купуването на изборни гласове, корпоративният вот, „мъртвите души” и... социологията. Даже генерал-лейтенант Борисов разбра, колко е важна тя, и назначи за вицепремиер и за министър на вътрешните работи социолог.

 

-  Но върху тях също падна сянката на съмнението.

 

- Агенциите на старите и изпечени комунисти или на техните чеда и унуки повече от четвърт век манипулират общественото мнение и влияят на изборния процес, способстват за специфичната обществена примиреност (акедия) и пасивност. Разбира се, истината за нашето общество не е тайна за повечето социологически агенции,  но те, подобно на медиите, държат повече на парите, които получават от различните заинтересувани субекти- лица и партии и произвеждат по тяхна поръчка само лъжи и измами.

 

- Това не може да не се вижда с просто око, поне от хората, които са вътре в тази система.

 

-  Всеки по-образован социолог и политолог знае за цикличността в развитието на обществото ни, знае за 12-13 годишния период у нас, който разделя големите политически сътресения -1989 г. със СДС, 2001 г. с царя, 2013 г. с камъните и самозапалванията. През 12-13 години у нас се появява нов политически субект, който въплъщава обществените очаквания и надежди, но тази цикличност не е достояние на широките социални публики, тя се крие. При последните си проучвания няколко агенции под сурдинка, за да се застраховат, пуснаха все пак свои прогнози, че една нова партия, преди тя още да е създадена, ще има много голяма обществена подкрепа. Посочиха се даже конкретни числа, че 13,2% от пълнолетните български граждани подкрепяли нова партия, а 5,2% от тях щели да гласуват за новата формация. Тази информация не е вярна!

 

 -  Нима отричате казаното от някои ваши колеги?

 

-  Да, защото социологическите истини са съвсем други. Според данните от проучване и съответните прогнози на Демографския институт при Българската академия на науките и изкуствата, главният виновник за настоящото плачевно състояние на нацията и държавата са управлявалите след 1989 г. политически партии ДПС, БСП, СДС, НДСВ, ГЕРБ и др.  Така считат 48% от анкетираните. Други 18% сочат за виновник комунистическото минало на България, 12% вижда външни геополитически фактори, а 9% намират, че основна причина е националният характер на българите. В този контекст съвсем логични са резултатите при отговора на въпроса „Необходима ли е нова партия?”.

           

 -  Какво показват вашите изследвания?

           

-  Те показват, че близо две трети от анкетираните - 63% отговарят, че е необходима.

 

-  Каква трябва да бъде тази партия според общественото мнение?

 

-  Данните показват: социално ориентирана (81%), да няма нищо общо с досега управлявалите партии, съвсем нови хора във властта (74%), с лява ориентация (63%) и др. Ще направя уточнение, че при този въпрос е възможно даването на повече отговори, затова сборът на процентите надхвърля 100.  Най-големи са очакванията на българите, политическата платформа на тази нова партия да е радикална (28%), други 21% искат да е социалистическа (21%).

 

-  Имат ли някакво обяснeние за тези резултати?

 

-  Причина е отчайващата бедност на голямото мнозинство от българския народ и все повече увеличаващата се пропаст в доходите на богатите и бедните българи. Ще продължа по нататък.  На въпроса „Ще гласувате ли за нова партия?”, 26% от анкетираните отговарят утвърдително. Други 31% ще гласуват за вече управлявали партии, не са решили 24%, което е твърде голяма част от избирателите, а 19% твърдо заявяват, че няма да гласуват. Това е социологическата истина. Тя е различна от срамежливото мълчание на платените агенции по въпроса за настъпващата политическа иновация у нас. Разликата на тези 26% с уж установените и съобщени 5,2% е в пъти, цели 5 пъти. И това е при положение, че тази нова политическа партия още не е създадена.

 

 

-  Но нали само  преди броени  дни депутатът Велизар Енчев основа „Българска пролет”?

 

-  Независимият депутат Велизар Енчев, заедно с многобройни свои съмишленици, засега създаде радикално политическо движение „Българска пролет”, което ще стане впоследствие нова партия по подобие на гръцката „Сириза”.  Трябва да призная, че тъкмо към тази партия са насочени обществените нагласи и очаквания в областта на политиката у нас сега. Данни от изследването показват, че само 3 партии от досегашните ще влязат при предсрочни избори в следващия Парламент – РБ са малко под 4-те процента, а ПФ -2,3%.

 

-  Каква ще е съдбата на АБВ и БДЦ, например?

           

-  И двете партии категорично изчезват от политическия хоризонт. Интересно е още, че рейтингът на водача на новото политическо движение, който въобще не се измерва от социологическите агенции, всъщност е твърде висок, във всички случаи е по-висок от рейтинга на толерираните от ГЕРБ дами в политиката.

 

-  Какви са мащабите на това проучване?

 

-  То обхваща 1050 души от седем областни града  -три от Северна България, три от Южна и разбира се София. В изследването са включени още жители на 6 малки града, пак от северната и южната част на страната, както и 5 села.

 

 

І. КОЙ Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК ЗА ПЛАЧЕВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА БЪЛГАРИЯ?

 

1.         Бившето комунистическо минало     18%

2.         Управлявалите след 1989 год. партии     48%

3.         Националният характер на българите     9%   

4.         Външни геополитически фактори     12%

5.         Друг фактор:...............................     5%

6.         Не мога да отговоря     8%   

 

 

ІІ. НЕОБХОДИМА ЛИ Е НОВА ПАРТИЯ?

1.         Да     63%

2.         Не     30%  

3.         Не мога да преценя     7%

 

 

ІІІ. КАКВА ДА БЪДЕ НОВАТА ПАРТИЯ?

1.         Социално ориентирана     81%

2.         Да няма нищо общо с досега управлявалите партии     74%

3.         Алтернатива на корупцията     58%

4.         С лява ориентация     63%

5.         С дясна ориентация     32%

6.         Ориентирана към бизнеса и пазарната икономика     35%

7.         Съвсем нови хора във властта      73%

8.         Друго:...........................     5%

9.         Не е нужна нова партия     12%

10.       Не мога да отговоря     2%

 

ІV. КАКВА ПЛАТФОРМА?

 

1.         Консервативна     5%

2.         Либерална     7%

3.         Радикална     28%

4.         Социалистическа     21%     

5.         Демократична     15%

6.         Християнска     6%

7.         Националистическа     5%     

8.         Друга:.............................     3%

9.         Не мога да отговоря     10%

 

 

V.  ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ ЗА НОВА ПАРТИЯ?

 

 

 1.         Да     26%

2.         Ще гласувам за друга партия, а не за новата     31% 

3.         Не съм решил още     24%

4.         Аз няма да гласувам за никоя партия     19%

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8189 |27.01.2015 Проф. д-р Т. Кантарджиев пред Фрог: Завръща се смъртоносна болест . 14| 13825 |16.12.2014 Проф. Йорданов: След 100 г. ще се разбият расите; метисите са по-устойчивите хора . 25| 9488 |13.11.2014 Проф. Кьосев: Разликата между Борисов и Рашидов е, че единият е избран, другият - назначен . 29| 11902 |05.11.2014 А. Христова пред Фрог: Оставка за проф. Биолчев! Води Агенцията към гибел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads