Реклама / Ads
38| 24503 |25.05.2015 ИНТЕРВЮ

Проф. Петков: С 1 изречение Москов реши съдбата на студентите парамедици!

.
Проф. Вихрен Петков
Здравният министър Петър Москов не е обяснил мотивите на студентите в медицинския колеж в София „Йорданка Филаретова”, както и на обществото за закриването на специалността Парамедик. Никой не се е допитал до нашето учебно заведение за вземането на това решение, обясни за Фрог нюз директорът на колежа проф. Вихрен Петков. Ето какво още каза той.
 

- Г-н Петков, какво ще правите с „вашите” парамедици?

 

- Ситуацията е крайно неприятна в много аспекти. С писмо от Министерство на образованието започнахме обучение на специалността „Парамедик”. Това е специалност, която е изключително нужна за българското здравеопазване от гледна точка на това, че в България лекари няма. Една пета от лекарите са над 60 години и скоро ще се пенсионират. В Спешната медицина има 64 души със специалност, като те трябва да покрият 28 центъра и 128 филиала, което е невъзможно. В момента над 80% от завършващите медицина декларират, че искат да заминат за чужбина.  До 10 години положението ще е не катастрофално, не бедствено, а апокалиптично. В момента недостиг на лекари има в Спешната медицина и Съдебната медицина.  Какъв е смисълът лекар, който е учил огромно количество от предмети, които никога няма да се използват в Спешната медицина да пътува с линейката от точка А до Б и да си губи времето в задръстванията. По-добре е да се направи както е в цял свят - лекарите да останат в Спешния център, а линейката да пътува с висококвалифицирани специалисти, каквито са парамедиците. Те излизат 5 пъти по-евтино на държавата. Те трябва да знаят основно как да действат по алгоритъм  - например ако човек има дадено заболяване, той трябва да направи това и това по зададения алгоритъм. Няма нужда от креативността, която се изисква от един лекар със специалност. Парамедикът няма нужда от микробиология, биохимия и др. Отивайки на място, стабилизира пациента, може да прави ЕКГ-то по интернет, да се консултира. Завеждайки пациента в болница или Спешен център, там лекарите ще могат много по-добре да го обслужат. Така с по-малко лекари ще се върши много повече работа.

 

Решението на Министерство на образованието и на здравеопазването много ме шокира. Това решение според мен е в ущърб на три различни контингента: Университетите които обучават по специалността „Парамедик”, всички български граждани, които някои ден ще се нуждаят от спешна помощ, т.е. всички българи, и най-вече са ощетени студентите, които се обучават в тази специалност в момента.  Реално погледнато най-малко са ощетени и засегнати университетите. Ние търпим единствено морални и финансови загупи от решението за закриване на специалността. Сформирани са комисии, намерени са преподаватели, създадени са учебни програми, уредена е материална база, доставени са мулажи – всичко това е организирано в рамките на тази година с огромен труд и усилия. Една година прекарана в създаване на тази специалност е била за нищо.


- Колко пари струва всичко това?

 

- Много. Неизчислимо е. Някои неща са вършени само за чест и слава. Събирането на комисии е било в много случай на лична уговорка. Десетки хиляди струват само мулажите! Но за мен много по-сериозно са ощетени другите два контингента – здравето на българския народ, който има право на качествена Спешна медицинска помощ и студентите от специлаността.  За мен човешкия фактор е много по- важен от финансовите загуби.

 

Втората страна, която е много ощетена в перспектива от закриването на специалността, са българските пациенти. След 5-10 години, когато ми се наложи да извикам Спешна помощ, не бих искал, но ще се наложи да дойде някой „парамедик”, който няма образование, който не е обучен в медицински университет.

 

Най-потърпевши са студентите. Те са планирали три години от живота си да учат. Сега е много вероятно да учат още една година. Поради тази причина те също така търпят сериозни финансови загуби, защото това означава разходи за поне още една година издръжка, докато те следват редовно и не могат да работят.

 

Очакваме до няколко дни да имаме решение на Ректората за студентите със закритата специалност, което да бъде максимално в полза на студентите, но в законово установените рамки.  Но писмото както е формулирано има толкова неясноти... Ето какво пише в писмото: „Да се даде възможност за прехвърляне в специалност „лекарски асистент” или друга специалност в същото професионално направление”. С едно изречение не може да се реши съдбата на нашите студенти – не става ясно как, по какъв начин студентите ще бъдат компенсирани. Ако запишат за лекарски асистент, допускам, че ще трябва да започнат от първи курс. Това означава, че ще учат пет години.  Ако един парамедик, реши да учи за лаборант или друга специалност в Медицинския колеж, допускам, че той ще трябва да започне от първи курс, защото Единните държавни изисквания за специалностите от направление „Здравни грижи” са категорични за продължителността на обучението. Има и друг проблем - ако парамедиците пожелаят да станат лекарски асистенти или друга специалност, тогава може да се надвиши капацитета на специалността (предвидената бройка) и може да последват глоби за университета. Миналата година във Факултета по обществено здраве им се възложи да обучават 50 медицински сестри повече. Тази година от министерството казват: „Ще ви глобяваме, защото имате повече сестри, отколкото ви е разрешено”.

 

- Парамедикът може ли да измести спешния медик?

 

- Парамедикът на Запад има ключова роля в спешната медицина. Той е здравният кадър, който пътува с линейката и оказва първа помощ на място, стабилизира и транспортира пациента до центъра за спешна помощ или болница. Оттам грижите за болния се поемат от лекарите. По този начин КПД т.е. Коефициентът на полезно действие на лекаря със специланост „Спешна медицина” става многократно по-добър. За единица време един лекар би могъл да окаже помощ на много повече нуждаещи се пациенти. Поради тази причина не може да говорим за изместване на „спешния медик”, а за една симбиоза и по- голяма ефективност на системата за спешна медицинска помощ. На Запад това нещо е факт. В България това беше въпрос на време и доказване.  Сега не знам дали това някога ще се случи. Болница „Токуда” и други водещи болници бяха изразили желание да работят с нас и искаха да се обучават при тях студенти от специалност „Парамедик”, за да подсилят тяхната спешна медицина с кадърни кадри, но УВИ!

 

Обучението в Медицинския колеж „Й. Филаретова” е едно от най-търсените в държавата и в чужбина.  Преди няколко години при започването на световната финансова криза едно от водещите западни списания издаде списък със стоте професии, които не се засягат от кризата. Повечето от нашите специалности бяха в първите 20 места и абсолютно всички фигурираха в първите 50 професии. Специалностите предлагани в медицинския колеж са тригодишни и завършилите получават образователно квалификациона степен „професионален бакалавър” В медицинския колеж се обучават студентите от водещи преподаватели от Медицинския университет.  Нашите студенти могат да започнат директно работа, тъй като при нас обучението е повече практическо. На държавни изпити не веднъж са идвали работодатели и директно са ни заявявали търсим еди-какъв си специалист, даваме такава и такава заплата. Дори имаше случаи, при които работодател идва на провеждането на последния държавен изпит и набира кадри, предлагайки заплата по-висока със 150% от на тези завършили медицина.

 

- Кой ще спечели от закриването на специалността?

 

- Допускам Центровете за професионална квалификация. Миналата година тръгна слух, че специалността е незаконна и прокуратурата щяла да ни проверява. После се оказа, че фалшивата тревога е създадена от собственик на такъв център.  Мога да ви кажа кой ще загуби - БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД!

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10184 |14.05.2015 Проф. Коева: Говоренето на езици предпазва мозъка от болести . 108| 16197 |07.05.2015 Проф. Никола Алтънков: Съветският съюз ни подгони като овце да участваме във войната срещу Германия . 67| 12015 |09.04.2015 Проф. Петър Иванов: Само нова партия може да доведе до промяна . 12| 8206 |27.01.2015 Проф. д-р Т. Кантарджиев пред Фрог: Завръща се смъртоносна болест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads