Реклама / Ads
10| 18822 |11.09.2018 ИНТЕРВЮ

Проф. Н. Радулов: Полицаи говорят, че влиятелни хора тикат Младен Маринов нагоре

.
Проф. д-р Николай Радулов Източник: БГНЕС
Престъпленията по време на Младен Маринов като главен секретар на МВР не намаляха. Никой в България не беше убеден, че осъденият Росен Ангелов е убиецът на шестимата от Нови Искър. Няма потвърждение за това, което ние да можем да проверим. Как е възможно самоубиец да се застреля със заглушител? Беше много зле скалъпена версията. Това заяви в интервю за Фрогнюз бившият главен секретар на МВР и преподавател в НБУ проф. д-р Николай Радулов.
 

Проф. Радулов, как приехте новината за назначаването на Младен Маринов за вътрешен министър?

 

Хора, които не са за вътрешен министър ги назначават. Явно има решения, чиято мотивация е друга. Главният секретар, който бе свързан със събитията по време на Орешарски, при които хора бяха бити, виждаме, че сега просперира. Това се нарича професионална пригодност – няма значение какво се случва, той изпълнява заповедите отгоре. Аз съм скептично настроен към хора, които имат опит само в една област, да управляват системата. Задачата на главния секретар по закон е да защитава гражданите, да разкрива престъпления и да ги предотвратява.

 

Това, което се говори от полицаи, е че Младен Маринов през 90-те години е охранявал някой от мутрите. Само че имената на охраняваните са най-различни. Тогава годините бяха бедни, не си получаваха заплатите в МВР, които бяха равностойни на няколко долара. Маринов може един ден да е охранявал една мутра, друг път – друга. За това се говори от дълго време. Нека сега да се изкаже по този въпрос, а не да мълчи. Притеснен съм от липсата на обяснение от негова страна.

 

Как оценявате работата на Младен Маринов като главен секретар?

 

Няма човек, който да смята, че престъпленията по негово време намаляха и да не е засегнат от тях. Никой в България не беше убеден, че осъденият Росен Ангелов е убиецът на шестимата от Нови Искър. Няма потвърждение за това, което ние да можем да проверим. Как е възможно самоубиец да се застреля със заглушител? Беше много зле скалъпена версията. Прокуратурата, която би трябвало да спазва закона, не го направи по отношение на този случай. Тя се опитва медийно да влияе върху едно или друго дело или разследване. Прокурорите също не са чужди на желанието да направят кариера. Става много конфузно, когато съдът освобождава задържани и те по-късно завеждат дела срещу България. Навремето, когато ставаше дума за избор на главен секретар, Ивайло Спиридонов беше по-подходящият да заеме тази длъжност, тъй като беше оперативен работник. За управляващите не знам дали има значение нивото на престъпността.

 

Вашите колеги как приемат Младен Маринов като вътрешен министър?

 

Не я приемат със задоволство. Още преди да стане главен секретар се говореше, че се издигат хора, които не са компетентни, а тези, които имат гръб. За Младен Малинов се говореше, че зад него стоят много влиятелни хора и го тикат нагоре.

 

При всяка смяна на ръководството на МВР си казвах, че това е падение. След това разбирах, че много съм се лъгал, тъй като има накъде още надолу да се стигне. Мислите ли, че когато назначиха Лазаров за главен секретар, не мислехме, че по-голяма дивотия от това няма?!

 

Свалянето на пагоните на Младен Маринов не е ли потвърждение, че е обслужвал определени политически интереси?

 

Най-малкото е показател за това, че е съществувала идеята да замени професионалната кариера с политическа. Не вярвайте, ако някой ви каже, че той се е събудил и са му предложили. Това е обмислен ход. Сега ще започнат да говорят, че нямало кой да издигнат от МВР. Има много подходящи, достойни хора, които не са публично известни. Те са набутани в пета глуха, защото не са удобни.  

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13685 |19.03.2018 Проф. Ивайло Дичев: Вотът в Русия е манифестация в социалистически смисъл . 9| 11665 |02.03.2018 Проф. Пламен Павлов: Нашата свобода не ни е дарена . 18| 13926 |18.02.2018 Проф. Андрей Пантев: Нашата разделеност е антипаметникът за Левски . 4| 9855 |30.12.2017 Проф. Дечо Дечев: Инвестира се в хора на възлови места, за да лобират за една или друга терапия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads