Реклама / Ads
24| 60219 |20.02.2012 ИНТЕРВЮ

Проф.Тодор Кантарджиев: Нашите туршии и мляко спират вирусите

.
Имаме най-модерните ваксини в Европа, но не знаем дали се поставят
 
Проф. д-р Тодор Кантарджиев е роден на 24.12.1955 г. Председател е на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научно дружество по микробиология, както и член на Управителния съвет на Европейската конфедерация по медицинска микология. В момента изпълнява длъжността директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

интервю на Гергана Найденова

- Проф. Кантарджиев, кои са най-опасните зарази, които ни застрашават?

- От инфекциите болестите биват два вида. Едните, които са смъртоносни и много опасни, но слава Богу, редки, а другите са ежедневни и не са толкова страшни. Инфекциите са съпътствали винаги развитието на човечеството, но вече 60 години то успешно се справя с тях. В исторически план трябваше се справим с най-опасните, за което бяха открити ваксините. Така бе ликвидирана едрата шарка например. Все още в страни, където масово не се използват ваксинации, голяма част от родилките умират от инфекции, както и голяма част от новородените. Става дума за тетанус. Има места по света, където още
режат пъпната връв със сърп В развитите страни най-опасните инфекции са предотвратени чрез масова ваксинация.
Другите инфекции, които ни преследват в ежедневието, са свързани с имунно дефицитни състояния на хората. Когато на човек отслабнат защитните сили, той е склонен към всякакви инфекции. Такива примери са всички оперирани, най-вече трансплантираните, и всички тежко болни. В момента успехите на медицината, свързани с трансплантацията, се дължат до голяма степен на факта, че инфекциите, които се появяват при тези пациенти, се овладяват. Всички успехи в медицината са постигнати благодарение на това овладяване. Тъжното е, че колкото по-добра е работата на микробиолозите и колкото по-малко епидемии има и по-малко хора умират, толкова повече обществото и другите лекари забравят за нашата специалност. Ние сме най-старият неуниверситетски висш медицински институт в държавата, създаден още през 1881 година. Сещат се за нас по време на епидемия.

- Какви мерки предприемате, когато се появи нов вид инфекция?

- Най-опасни са вирусите, които мутират. Държавата трябва да разполага с кадри, които са изграждани с години и знаят какво да направят в такава ситуация. Обикновено в такива случаи няма готова ваксина, нито средство за диагностика. Ако е нова бактериална инфекция, обикновено се поддава на някакво лечение, но трябва да знаеш на какво. Когато е вирусна обаче, не се поддава и трябва да се поддържат възможности за производство на гама глобулини. Държавата трябва да се грижи за това, защото когато се произвеждат такива лекарствени вещества, разполагаме с защита от поява и на нови инфекции. Взима се кръв с антитела от преживяващите инфекцията, за да могат да се лекуват следващите заболели.

- Такъв ли беше случаят със свинския и птичия грип?

- Абсолютно неправилно употребяваме „свински” и „птичи” грип като названия. Птичият грип е само при птиците и много рядко боледуват хора, както и свинският. Грипът, който се появи в Мексико, а след това и у нас си е човешки грипен вирус, който получи генетичен материал от птици и прасета. Беше опасен за хората, защото само възрастните имат антитела. Към края на 50-те – 60-те години имаше една епидемия от подобни вируси, а към средата на 70-те се появи и втора – от подобни вируси. Младите хора обаче нямат този имунитет. Пандемията преди 2 години беше сходна с тези вируси и тогава наблюденията показаха, че повече боледуват младите хора.

- Какви мерки ще предприемете, ако се окаже, че има зараза?

- Атака срещу комарите. Обезпаразитяване чрез инсектицидни средства, унищожаване на комарите и техните биологични епитопи – местата, където се развиват (застояла вода, блата, занемарени язовири). Общините също трябва да вземат мерки, семействата трябва да се пазят и да използват репеленти.

- Повишава ли се броят на болните при ниските температури навън?

- Когато им е студено, хората се събират в тесни помещения, които не проветряват. Обичам да казвам, че грипът започва, когато започнем да затваряме прозорците на трамваите. Големият студ води до преохлаждане на организма, което води до отслабване на имунната система. Точно тук искам да отбележа нещо много важно – заболяване тип „настинка” няма. Още през 1931 г. трима американски учени отиват на един от полюсите, започват да се поливат със студена вода, да спят по снега и доказват, че от студ не можеш да се разболееш. Причините да се разболяваме са други. Настинката, както я наричаме, всъщност е вирусът. Като стане студено, хората спират да проветряват стаите, често се събират на едно място, за да са на топло, и така се заразяват един друг. Друга причина е стресът, който причинява студеното време на тялото. Ставаме по-податливи на вируси. Ако няма вируси и бактерии обаче, които да причинят заболяване, няма как да се разболеем само защото е студено.

Всичко е до имунна система и хигиенни навици. Ръцете трябва да се мият колкото може по-често. Не бива да се разхождаме с обувки в къщите и апартаментите си. Това са все неща, които уж всички знаят, но не изпълняват и после питат „защо все съм болен”. Всичко е вирус, който намалява имунитета, а оттам идват и бактериалните усложнения.

- Може ли да се говори в момента за грипна епидемия?

- Да, грипът вече започна. Единствената лаборатория, която доказва грип и която доказва какъв е този грип, е нашата. В момента върлува грипният вирус H3N2 и 54% от всички болни са заразени именно с него.

- Какво първо трябва да правим, когато усетим някакво неразположение?

- Ако започне с висока температура, болки в мускулите и дразнене от светлината, много вероятно е да е грипна инфекция. Често се шегувам, че грипът започва в петък следобед, но практиката доказва, че най-често се случва точно така. Човек трябва да има задължително антигрипно лекарство вкъщи. 48 часа след началото на инфекцията обаче ефективността на лекарството става много ниска. Затова, ако започнете лекарството в петък вечерта, събота на обяд вече ще сте по-добре, вечерта ще можете да гледате телевизия и в понеделник да сте готови за работа. Ако изчакате понеделник сутринта, за да вземете мерки, цялата седмица ще я изкарате вкъщи.

- Какво е най-подходящо да се пие за подсилване на имунната система?

- Не бива да се пият на поразия хапчета и хранителни добавки, за които се твърди, че са имуномодулатори. Достатъчно е човек да се храни пълноценно. Като добавка например е подходящо рибеното масло, както и лененото масло. Полезни са за ставите, за имунитета като цяло и за белия дроб. Някои се притесняват, че от рибеното масло се пълнее, но всъщност българинът пълнее от пържолите, които толкова много обича, а децата пълнеят най-много от чипсовете. Моята лична препоръка е да се ядат български туршии. Дълги години именно туршията и киселото зеле бяха единствения източник на витамин C през зимата за българите. За съжаление народът много се влияе от рекламите, с които е заливан всекидневно. И е жалко, че ние, които дадохме на човечеството киселото мляко, сега ядем някакви сурогати и боклуци. Народът е болнав, защото изгуби доверие в лекарите и вярва на една шепа мошеници.

- Превенцията ли е най-важна за здравето?

- Разбира се. Само чрез диагностика и ваксини един микробиолог спасява много повече животи и от най-големия хирург. В България имаме един от най-хубавите имунизационни календари в Европа. В нашата страна има най-модерните ваксини, но точно защото ги имаме в изобилие, не се слагат и явно се хвърлят. Преди 2-3 години имахме най-голямата в историята на съвременна Европа епидемия от морбили – около 25 хил. души регистрирани, въпреки че при нас има задължителна ваксинация. Значи тези ваксини просто не са се поставяли. Или и да са – нямаме програма, която да проследи дали тези ваксини са предизвикали антитела у хората, за да сме наясно каква част от населението няма да се разболее, ако възникне епидемия.

- Какво бихте казали на хората, които са против ваксините и твърдят, че са вредни?

- Има много грозни антиваксинални настроения, които са предизвикани от псевдо интелектуалци. Една част от тях може да са честни хора, но са доста заблудени. Има ваксини и ваксини. Има ваксини, без които не може. Никого не съветвам да не се имунизира за хепатит Б. От 1982 г. всички деца са имунизирани, по-възрастните ги съветвам, ако имат възможност, също да го направят, защото инфекцията се предава и по полов път, не само по кръвен. За тетанус всички трябва да се имунизират, за коклюш също. Да, не мога да кажа, че на всяка цена е задължителна имунизацията срещу грип, защото на всички е ясно, че зимно време се боледува не само от грип, боледува се и от други вируси. Няма как да се предпазим от всичко.

- Вярно ли е, че България е правила ваксини за Третия райх?

- В началото нашият институт е създаден за производство на ваксини за едра шарка, която е върлувала след Освободителната война 1878 г. По-късно се разраства като противочумен институт за опасни инфекции, а през 1900 г. става бактериологичен. Тъй като през 40-те години на миналия век няма антибиотици, а около 30% от ранените военни по фронтовете на Втората световна война умират от някакъв вид инфекция, всеки ранен немски войник получава противогаз гангрена и противогаз тетаничен серум. Горе-долу една трета от серумите, които ползва десетмилионната воюваща армия на Третия райх до септември 1944 г. са произведени в българския институт. Това е все едно към днешна дата България да изнася компютри за Япония или за Южна Корея. Германия все пак е държавата с най-развитата микробиология, но до 1980 г. дори армията на Западна Германия се имунизираше с българска тетанична ваксина. Това е абсолютно признание за нашите възможности.

Смъртоносната Нилска треска ни дебне през лятото
През 1996 година започнаха много случаи на неизяснен енцефалит (възпаление на мозъка – б.р.) северно от България и за година и половина заболяха около 780 души. Тогава чак се разбра, че това е треската от Западен Нил, която се предава от комарите, включително такива, живеещи на наша територия. Притеснителното в момента е, че миналата година в Северна Гърция се появиха такива случаи, като някои от тях бяха смъртни. От 100 ухапани от комар, който носи вируса обаче, заболяват около 3-5%. От тях само 3-5 % правят енцефалит. При другите, развили болестта, тя преминава като грипоподобно заболяване с висока температура, болки в мускулите, неразположение, лошо настроение, след което напълно оздравяваш. Лошото е, че в момента лабораториите, които могат да поставят диагноза на този вирус, са само в Националния център по заразни и паразитни болести. В момента чакаме да се стопли времето, за да може да изследваме вода от места, където сме сигурни, че се развиват комари. С генетични методи искаме да докажем има ли такава опасност, за да се вземат необходимите мерки.

„Щастлив бамбук”  привлича опасния тигров комар
Тигровият комар е друг преносител на опасни тропически заболявания, който изисква по-топъл климат. В България до този момент има единични случаи, въпреки че в Европа преди години беше допуснат в Северна Италия, където се появиха случаи на треска „чикунгуня”. Този вирус беше внесен в Италия чрез употребявани автомобилни гуми, които са били в заразена вода, където е имало ларви на комара. През първата година имаше около десет случая на тази треска, която се проявява с възпаление на ставите (полиартрит). Повечето случаи преминават без усложнения, но лекарите трябва да я разпознават, защото когато не се вземат мерки от общините, държавата и хората, случаите с всяка изминала година се увеличават главоломно. Засега в България е имало единични такива комари, които се внасят чрез тропически растения. Най-често си купуваме и садим вкъщи или на вилата така нареченият „щастлив бамбук”. Задължително трябва да се обработи, за да се избегне опасността от най-опасните вирусни заболявания, а именно „чикунгуня”. Повишаването на средните годишни температури увеличават вероятността тигров комар да се завъди и у нас. Той едва ли би издържал сегашната студена зима, но не бива да се успокояваме.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 23747 |17.02.2012 Александър Томов: Политици ме употребиха, плащам със самота . 46| 15208 |16.02.2012 Петьо Блъсков : Политиците прелъстиха медиите . 267| 30004 |13.02.2012 Георги Прохаски: Без Костов Първанов нямаше да получи втори мандат . 240| 28146 |08.02.2012 Журналистът Христо Христов: Само 3% от архивите на Държавна сигурност са извадени на светло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads