Реклама / Ads
130| 21229 |10.06.2013 ИНТЕРВЮ

Прок. Ася Петрова: Знам кой ме атакува и защо!

.
Прокурор Ася Петрова Източник: Булфото
Заместник-главният прокурор Ася Петрова заплашвала свои колеги, че ако не подкрепят политическата сила, била доскоро на власт, щяло да им се стъжни като станела главен прокурор след време.
 
Подобни и други обвинения от известно време се появяват в различни медии по адрес на Петрова. Потърсихме я за мнението й по въпросните обвинения, които са скандални, откъдето й да ги погледнеш. Ако дори половината от тях са верни, то шефът й - главният прокурор Сотир Цацаров трябва тутакси да я предложи за наказание, уволнение или направо за разследване и съд.  За да не петни името на магистратурата.

 

Ася Петрова е родена през 1972-ра в Добрич. Завършила е право. Работи в системата на прокуратурата от март 1997 г. Изкачила е всички степени на йерархията на прокуратурата в Шумен, като от юни 2009 г. е административен ръководител на Окръжна прокуратура - Шумен. Ася Петрова бе наблюдаващ прокурор по делото „Килърите”, което завърши на първа инстанция с три доживотни присъди без право на замяна. Оттогава атаките срещу нея рязко се засилиха.

Омъжена, с едно дете.

 

 

- Г-жо Петрова, заплашвала ли сте колеги и кои, че като станете главен прокурор след време, ще им се стъжни ако не подкрепят една политическа сила?

 

Не съм заплашвала колеги и прокурори. Който ме познава, знае колко абсурдно е това. Много е нелепо скалъпено, лошо съчинено. Можеше да се измисли по-правдоподобен сюжет. Как си представяте, че някой се гласи за някакъв пост и почва да заплашва и тръби. Съжалявам авторите, много е ниско ниво – чак обидно.

 

- Не за първи път се "радвате" на медийно внимание. Откъде идват атаките и интересът?

 

Това е част от компроматната война, която се води от близо две години. По-точно от старта на съдебния процес „Килърите”, по който бях наблюдаващ прокурор. Очаквах ги и те не закъсняха. Съвсем предвидими са.  

 

- Кой стои зад тях?

 

Знам кои са поръчителите. Сега няма да ги спомена, но когато му дойде времето ще ги кажа. Очаквам да завърши един друг процес и тогава ще поговорим за тях. Открито. Също и за мотивите им.

 

- Звучи леко заплашително...

 

Нищо подобно, просто казвам какво ще се случи. Да си знаят.

 

Заплашвали ли са Ви?

 

Имало е заплахи към мен, не съм крила това. Но не желая да коментирам този въпрос.

 

- Политици интересували ли са се от делото „Килърите”? Звъняли ли са Ви?

 

Не знам дали се интересуват, но има такива данни по делото "Килърите". Някои от тях се съдържат в СРС-та и бяха огласени в хода на процеса.

 

- Какво целят атаките срещу Вас?

 

Най-вероятно да се откажа от някои дела, от работата си – нещо такова. Психологически натиск. Да се изгради някакъв сатанизиран образ в публичното пространство и да се внуши, че мястото ми не е в тази система. Действа се доста грубо, с неистини, съшиват се истории с бели конци. Липсва каквото й да било въображение, което дори ме обижда.

 

- Все пак няма как да не ви действат подобни неща. Ще се откажите ли? В Шумен сигурно е по-спокойно от центъра на София?...

 

Естествено, че не е приятно, но не, няма да се откажа. Имам волята и куража да не се поддавам на подобни атаки и провокации. Ще си върша работата съвестно и отговорно, колкото ми позволяват силите. Ако продължат атаките, ще помислим и за официална позиция.

 

- Отговорите Ви не са много „медийни”, в смисъл, че не давате "хляб" за скандал, не нападате?

 

Смятам, че прокурорите трябва да говорим по-малко, а когато го правим, да се облягаме на факти и доказателства. Няма да коментирам подробно атаките срещу мен, защото са под средното интелектуално ниво и се базират на неистини и манипулации. За делата, към които имам отношение...за 16 години в съдебната зала имам само една оправдателна присъда.   

 

Защо живеете в жилище на МВР?  Това е допълнителен аргумент за атаки срещу Вас, наричат Ви човек на Цветан Цветанов, бившият вътрешен министър. Защо Ви е това?

 

Имам договор за наем с Министерството на правдосъдието. Договорът, повтарям, е с правосъдното министерство. Кое ведомство преди години е ползвало това жилище аз не знам и не е моя работа.  Не съм човек на никого. Просто по делото "Килърите" обвинение и разследващи работиха в синхрон. Присъди се издават на основата на факти и доказателства. Нямам притеснение за свършената работа, съвестта ми е чиста. Благодарна съм на колегите, с които бяхме ангажирани по делото.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 13420 |10.06.2013 Румен Драганов: Ще бъдем първата страна, която въвежда пушенето със закон . 21| 12713 |06.06.2013 С. Костов: Обстановката у нас се отразява върху делото „Октопод” . 147| 37475 |03.06.2013 Р. Леонидов: Руските ченгета разкатаха майката на българските милиционери . 21| 20339 |30.05.2013 Д-р Димитров: В Европа се чака за специалист с месеци, при нас може да стане веднага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads