Реклама / Ads
10| 7809 |24.03.2020 ИНТЕРВЮ

Психиатърът д-р Емил Грашнов за Фрог: Няма увеличаване на пациентите ни, високо е нивото на стрес у хората

.
Д-р Емил Грашнов Източник: БГНЕС
Няма увеличение на броя на пациентите ни. Наблюдава се обща психоза и вдигане нивото на стреса. От психиатрична гледна точка не виждам какви превантивни мерки могат да се вземат отсега. Човешката психика е устойчива и хората бързо ще влязат в ритъм след пандемията. В Националния оперативен щаб и Медицинския комитет няма психиатър.
 

Това казва психиатърът д-р Емил Грашнов, управител на Центъра за психично здраве - София област.

 

- Д-р Грашнов, като психиатър как ще коментирате този страх и тази паника в момента от коронавируса?

 

- От психиатрична гледна точка няма увеличаване на броя на пациентите постъпили на лечение. Но има нещо като подобие на масово психоза от постоянното говорене и постоянното плашене. Чувства се тенденция за увеличаване на общото ниво на стрес у хората. В началото имаше императиен характер на предупрежденията от Световната здравна организация, с която здравните служби по света се съобразяват. И не може да се гледа с лека ръка на техните предупреждения.

 

- Наблюдават ли се отключване на някакви психични проблеми, след като във въздуха витае заплахата от COVID-19?

 

- Една пациентка постъпи при нас и се оплака, че е заразена с коронавирус. Каза, че има температура и други измислени причини. Това е характерно за хората с психични проблеми. През различните епохи те свързват своите оплаквания с различни заплахи. Едно време това са били заплахите с вещици, дяволи и др. В наше време вече заплахите са свързани с електричество, паранормални явления, извънземни и т.н.

 

- Какво ще препоръчате вие като психиатър, за да се преодолее този стрес и паника у хората?

 

- Много е трудно да се реагира и действа в нормален режим, както действаме обикновено. С хапчета няма да стане. По-добре хората да се овладеят и като се спазват предприетите мерки,  да се преодолее тази заплаха и се върнат към нормалния живот.


- Трябва ли да се вземат превантивни мерки от психиатрична гледна точка за здравето на хората , след като дойде краят на пандемията?

 

- От психиатрична гледна точка не виждам какви превантивни мерки могат да се вземат отсега. Преди всичко трява да се спазват мерките за избягване на инфекцията. Според мен човешката психика е доста устойчива и след като премине пандемията, хората бързо ще преминат към нормалния си ритъм на живот. По-скоро заплахата е за хората с психични разстройства. Възможно е тяхното психично здраве да се влоши.

 

- Според вас трябваше ли да се създаде и Медицински комитет, след като действа Национален оперативен щаб за борба с коронавируса?

 

- Няма лошо. Мисля, че хората и в комитета и в щаба са достатъчно компетентни от медицинска гледна точка, а не от политическа или друга някаква.

 

- А има ли психиатър в тия два щаба?

 

- Няма психиатър засега, доколкото знам. Гледах първия брифинг на медицинския комитет и в него професор Коста Костов спомена нещо за психолог. Но няма психиатър.

 

Разговаря: Красен Костадинов



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10805 |13.02.2020 Адв. Емил Георгиев: Прокуратурата не е готова да излезе от гротеската, в която сама се вкарва с действията си . 14| 11719 |18.10.2019 Адв. Емил Георгиев: Очаквам президентът да върне избора на Иван Гешев за главен прокурор . 0| 6554 |18.11.2018 В страната на Орфей и Борис Христов музата на музиката е в немилост . 1| 6869 |21.06.2018 Емилия Славкова: Ердоган измести изборите през юни от страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads