Реклама / Ads
11| 10219 |13.06.2013 ИНТЕРВЮ

Психоложката Ст. Даскалова: Няма политическа любов

.
Стела Даскалова
Любовта обаче е психотерапия, защото е процес на отваряне на душата. А борбата за власт, страховете, липсата на толерантност са сигурни врагове на любовта.
 

Книгата „Какво се случва с любовта?“ с подзаглавие „капаните на нашите убеждения“ излезе тази седмица на българския пазар. В нея психоложката Стела Даскалова нищи закономерностите, които действат в любовта и живота, изследва компромисите и жертвите, капаните на брака, полигамията и моногамията, толерантността, свободата и правото на избор.

Стела, в новата си книга се занимаваш с вечна тема, тази за любовта. А нея кой ли не я е подхващал. В този смисъл по темата не е ли казано вече всичко възможно?

 

- Всичко във Вселената се променя и развива непрекъснато, човешките взаимоотношения също. Всяко поколение си има своите заблуди и прозрения. В този смисъл темата за любовта никога няма да бъде изчерпана. Моето поколение отрече патриархата, поколението на децата ни вероятно ще отрече брака...

 

-  Разкрий ни кои са най-често срещаните пречещи убеждения, които работят срещу щастието, любовта и успехите?

 

- Много са... Например убеждението, че любовта иска жертви. Ежедневните компромиси със себе си ни настройват срещу любимия човек.  И в същото време, отказвайки се от личните си желания и мечти в името на любовта, учим човека до нас да не ни уважава, защото му показваме, че самите ние не се уважаваме.   

Друго много сбъркано убеждение е, че любовта на мъжа преминава през  стомаха.  Тази заблуда кара жените да придават прекалена важност  на домакинските си задължения и да подценяват духовната  връзка и забавленията. Една жена, която цял ден е готвила и чистила, може да избухне за най-малкото нещо, като например, че мъжът й не си е изял  десерта. Под влияние на подобни убеждения, неусетно  жените се превръщат в контролиращи майки, което изключително много усложнява живота им.

 

-  Говориш за страховете, пречещи на любовта. Кой е най-страшният страх? Съвсем съзнателно използвам тази тавталогия.
 

- Когато става дума за любов, може би най-страшен е страхът от отхвърляне, който може да бъде причина както за болезнена любов – зависимост, така и за емоционално  заключване. Зад този страх стоят убежденията, че не заслужаваме  да бъдем обичани и че любовта наранява.  Страхът от отхвърляне се заражда в детството и винаги е съпътстван от някаква степен на самоотхвърляне.

  

Има ли типично женски и типично мъжки грешки, които се правят във връзките?

 

- Повечето грешки са общи и за двата пола, но има и типично женски и типично мъжки грешки. В книгата се спирам на тях по-подробно. Една от големите грешки  на жените е, че често форсират връзките и притискат мъжете да се женят, за което по-късно скъпо си плащат. Мъжете пък много си усложняват живота като не показват чувствата си. Липсата на комуникация е основна причина за проблемите в една връзка.   

 

-  Често се твърди, че всяка любов е красива. Как би коментирала по-алтернативните проявления на любовта?

 

- Култът към нормалността ни се внушава от малки, често сме склонни да слагаме осъдителни етикети за всичко, което не се вписва в нашите представи за нормалност. Но в природата има безкрайно разнообразие от форми и проявления. Всички те са естествени. Всеки има право да живее и обича по начин,  който го прави щастлив. Със сигурност няма грозна любов. 

 

-  А защо любовта е психотерапия?

 

- Защото е процес на отваряне на душата.  Процес на духовно израстване и трансформиране. Близостта и чувството за сигурност ни предразполагат да се освободим от емоционалния си багаж, който носим още от детството си. Имаме нужда да ни приемат и обичат заедно с „тъмната“ ни страна, което се оказва огромно изпитание за човека до нас.

 

-  Накрая как ще коментираш проявите на политическите любови в България? Това не е ли особено изкривена форма на привличане?

 

- Борбата за власт, страховете, липсата на толерантност са сигурни врагове на любовта. И доколкото те категорично присъстват в политиката, едва ли можем да говорим за любов... Все пак се надявам, че всеки един български политик носи поне малко дълбоко в душата си любов към България.

Фрогнюз 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 14074 |18.03.2013 Иво Тодоров, учредител на К.У.Р.: България никога няма да стане уредена държава . 52| 14359 |19.02.2013 М. Радева: Станишев няма смелостта да отиде при протестиращите . 173| 25720 |06.08.2012 Д. Горчева: В България радикален ислям няма, но ДАНС ще ни го докарат . 3| 18565 |28.05.2012 Росица Янакиева: Сами трябва да си помогнем, друг няма да дойде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads