Реклама / Ads
75| 17107 |08.03.2012 ИНТЕРВЮ

Кр. Райдовски: 5 години Комисията по досиетата осветява незаконно агенти на ДС

.
След войната за бонусите Борисов тепърва ще бере ядове с Попова и Плевнелиев, категоричен е бившият разузнавач и шеф на пресцентъра в правителството на Жан Виденов
 
- Г-н Райдовски, кой носи вина за отказа на Платформа за европейска памет и съвест да отсвири Комисията по досиетата като свой член?

- Тази авторитетна организация има обективни причини да не приеме Комисията по досиетата като пълноправен член в структурите си. Според чл. 5, ал. 4 от закона за досиетата в комисията ни не могат да членуват лица, които са щатни служители под прикритие и хора от службите за сигурност и обществен ред. Според чл.6 че пък не би трябвало да се допускат партийци. И по двете точки председателят й Евтим Костадинов не отговаря на изискванията. Първо – като бивш депутат от БСП и, второ – като милиционер по времето на соца. Европейският съюз няма проблем, че посланиците ни са агенти на ДС, а с миналото на Костадинов. Селският детектив от Толбухин в продължение на пет години ръководи структура в разрез със закона.

- Означава ли това, че всички решения, под които стои подписът на Евтим Костадинов, са невалидни?

- Аз не съм юрист и не знам каква е юридическата обосновка в случая. Има специализирани служби, които трябва да проверят това. Четейки закона, мога само да кажа, че той е бил назначен в разрез с една от алинеите му, което поставя под съмнение до каква степен дейността му през последните пет години е била легална. Във всеки случай хората, чийто имена бяха осветени от комисията, трябва да се консултират с адвокатите си  и да разберат дали са оповестени в рамките на закона. Ако се окаже, че е било така, спокойно могат да заведат дела в съда.

- Защо в рамките на 11 години два пъти досиетата на кредитните милионери не могат да излязат наяве? Кой настъпва спирачката в държавата?

- Евтим Костадинов се хвали, че той бил един от създателите на настоящия закон за досиетата. Искам да попитам – кога той казва истината? Когато сега се оплаква, че законът не му позволявал да извади на светло имената на кредитните милионери, или когато се хвали, че е сред създателите на същия този закон. Плачът му е като на прясно дефлорирана девственица. Когато са писани текстовете, защо не се е сетил, че се слага спирачка на картончетата в архива на кредитните милионери? Аз не съм човекът, който трябва да обясни това, а мисля, че хората сами ще се досетят кой би имал интерес от пропуска в кастрирания закон. Цялата ненавист към ДС на селския детектив от Толбухин идва от там, че като милиционер е кандидатствал в първи факултет на висшата специална школа „Георги Димитров. Не успява да влезе поради слаб успех. Този факт го е споделил с мой приятел, без да подозира, че ще ми го каже.

- Каква е връзката между агентурното минало и милионите, взети на кредит?

- Няма никаква връзка, разбира се. Това, че си работил за ДС, в никакъв случай не може да ти гарантира, че ще станеш милионер. Всичко зависеше от това, чий човек си и как после ще му се отплащаш. Знаем кой източи държавата – не ръководителите на ДС, а хората, които бяха начело на БКП и управляваха страната по времето на социализма. Беше публикуван списък с кредитните милионери, които вече се знаят кои са. След изнесените данни никой не прояви интерес повече към тези хора. За мен същественият проблем не е дали са били служители в ДС или не, а че днес децата им раздават морал. Такъв например е Венцел Райчев, баща на моралния съдник Андрей Райчев, съпруг на Марихуана Райчева, (говори иронично за Виза Недялкова, която сама се хвали, че пуши трева, б.а.).

- Ако се окаже, че комисията не е легитимна, как би трябвало да постъпят управляващите?

 - Ръководството на ГЕРБ трябва да коригира отношението си към Евтим Костадинов, заради когото структури в ЕС не искат да имат доверие на Комисията по досиетата у нас. Бившият източногермански опозиционен активист пастор Йоахим Гаук, чиято кандидатура за президент беше отхвърлена от канцлера Ангела Меркел преди две години, е фаворит за поста, освободен след оставката на Кристиан Вулф. Предлагам Костадинов да бъде следващият кандидат на ГЕРБ за президент, след като изтече мандатът на Росен Плевнелиев. Ако пък решат, че не става за държавен глава, могат да назначат Костадинов за квартален отговорник в района, където се намира агентурният архив в Банкя. Да прави това, което най-добре може и е научил през годините на милиционерската си кариера. Демагогията и лицемерието в българския обществено-политически живот нямат край. Тази комисия е направена за репресии на политически противници Всеки, който дойде, я използва като сигурно оръжие, с което отклонява важните теми на деня. Самите ние трябва да преосмислим поведението си към евтимкостадиновците. Много хора трябва да отидат в болница, за да се лекуват от нормата на средна недостатъчност.

- Прочистени ли са досиетата на кредитните милионери?

- Не знам за такива случаи, тъй като самите досиета според закона не могат да бъдат пипнати. Не съм наясно и дали днес има възможност информацията да се манипулира на тъмно. Знам обаче, че един  средно интелигентен оперативен работник преди 10-ти ноември имаше възможност да унищожи законно всякакъв документ, който носи гриф „строго секретно”. Не говорим за идиотщините след 1989 г. Не говорим и за това, което направи Бриго Аспарухов през 1993 г. Тогава унищожи делото на агент Румянцев – банкера Атанас Тилев, негов приятел, нарушавайки постановление на Министерски съвет. Вместо да отиде в затвора, Бриго влезе в парламента. Преди промените е възможно по примера на делото „Гоце” да са унищожени страници не само в досиетата на кредитните милионери.

- Ще попречи ли на политическото развитие на Георги Първанов досието му?

- Не мисля, че точно това от биографията на Първанов е най-осъдително. Има много други факти, за които другарите му от партията могат да го критикуват. За неговото агентурно минало имам информация от 1997 г. Тогава Димо Гяуров като шеф на разузнаването изпраща писмо до Богомил Бонев с което го уведомява, че лидерът на БСП има картонче в архивите на ДС. Защо тогава този факт не е оповестен публично, знаят само премиерът по това време Иван Костов и самият Бонев.

- Какви може да са били мотивите на СДС тогава, имайки предвид, че темата все още беше изключително чувствителна?

- Най-прозрачният мотив, за който всеки би се сетил, е фактът, че Костов не е искал Петър Стоянов повече за президент, имайки пред вид конфликтите между двамата. От друга страна Костов е знаел, че досиетата бяха нож с две остриета. Много добре е разбирал, че изваждайки компромата, Първанов веднага ще започне да се гордее с агентурното си минало, както направиха много като него. Те започнаха да си приписват геройства как са работили за сигурността на страната.

- Каква ще е съдбата на БСП оттук нататък?

- БСП, рискувайки да предизвикам гнева на много свои приятели, трябва да бъде забранена. Т. нар. „столетница” си направи изкуствен политически елит, в който виреят доста импотентни бездарници. Последният скандал с бонусите показа, че няма никаква разлика между едните и другите. Това са една шайка от некадърници, която е получавала незаслужено пари. Въпреки забраната на Бойко Борисов. Не знам с какви очи другарите, оцветени в розово и поставени на червен фон се обаждат. Те са правили същото – раздавали са си бонуси, представете си, заради това, че са си свършили добре работата. Ако не могат да се справят, трябва да бъдат уволнени. Т.е., оказва се, че хората, които не са взели бонуси, не са работили и трябва да бъдат уволнени. Червените разказват приказки от „1001 нощ”, че тогава криза нямало. Какво от това, дайте ги на домове за деца, не си ги слагайте в джобовете. В същото време ни заливат с досиета, когато ножът опре до кокала. С тях отклоняват съществената тема – безпаричието и всезвластието на една шепа елитни разбойници, независимо в какъв цвят са. Всички разчитат на пъдаря Бойко Борисов, който да им оправя бакиите.

- Прескачат ли първите искри между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, след като вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че бонусите не трябва да се връщат.

- В деня на втория тур от президентските избори отново говорихме на тази тема в интервю за „Торнадо”. Тогава още предупредих премиера, че ще бере ядове с Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Предупрежденията ми започват да се потвърждават. Лозунгите, които се размахват като лайняни гащи по време на предизборни кампании, са поредната лъжа. Всеки, до един, гони само и единствено личните си интереси. Спомнете си, че първият закон, който се опита да пробута Искра Фидосова в парламента, беше в полза на нотариусите. Ако беше по-умна, щеше да накара някой друг да го предложи. В България има няколко велики интелектуалци, които се опитват да ми докажат, че има елит в България. Аз не виждам елитни хора в парламента или поне са кът. Елит е имало преди 1944 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 11858 |01.02.2012 Сезгин Мюмюн: За 20 години ДПС направи само един сарай . 76| 21049 |04.11.2011 Красимир Райдовски: Бойко ще бере ядове с новия президент . 38| 13244 |04.07.2011 Тодор Кавалджиев: Още 30 години сините ще чакат за властта . 17| 15754 |22.06.2011 Хумористът Румен Белчев: За 20 години политиците ни се научиха само да се къпят и да си режат ноктите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads