Реклама / Ads
10| 13268 |01.10.2019 ИНТЕРВЮ

„Репортери без граници“: Който е против номинацията за главен прокурор има проблеми, може да паднете под 111-то място по свобода на словото

.
Полин Адес-Мевел
Всеки, който е против настоящата номинация за главен прокурор, има проблеми. България може да паднете под 111-то място по свобода на словото. Това каза пред Фрог нюз Полин Адес-Мевел, ръководител на отдел „Европейски съюз и Балкани“ в „Репортери без граници“. Ето какво още сподели тя по повод скандала в БНР:
 

Г-жо Адес-Мевел, в интервю пред БНР преди няколко месеца споделяте, че управляващите у нас отказват контакт с „Репортери без граница“. Изразихте надежда, че това вероятно ще се промени. Успяхте ли да се свържете и да разговаряте с българските власти относно проблема със свободата на словото?

 
Засега няма никаква промяна. Ние опитахме да се срещнем с президента, защото имаше такова искане от негова страна. Опитахме се също така да осъществим и контакт с българския премиер Бойко Борисов, но на този етап няма отговор. Затова няма начин с него да обсъждаме каквото и да било.





Журналисти от БНР споделиха, че върху шефа на радиото Светослав Костов  е бил оказан натиск да свали колегата Силвия Великова от ефир. Следите ли скандала в радиото и смятате ли, че някога ще научим кой е оказал този натиск?

 

Да, разбира се, че наблюдаваме случая с отстраняването  на Силвия Великова. Ние я подкрепихме. В нашето изявление по този повод, също отбелязахме, че съзираме натиск върху ръководството на медията. Никой от това ръководство, още по-малко от правителството признаха за този натиск. Въпреки, че упорито се мълчи по тази тема, ние можем да направим извод, че този натиск идва от високопоставен служител в правителството, близък до министър-председателя. Същите тези хора се опитват да прикрият както премиера, така и медийната политика на Делян Пеевски. Ключов момент в тези събития е кандидатурата за главен прокурор. Има движение в България, което е срещу тази номинация. Всеки човек, дръзнал да говори срещу тази кандидатура, както и за липсата на прозрачност при този избор, има и ще има проблеми. Не зная дали тази протекция идва от премиера или от други кръгове, но очевидно натискът идва от много, много високо ниво.

 

В интервю пред БНР казвате, че основният проблем на българските медии, е че болшинството от тях се държат от един човек. Остава или се задълбочава тези тенденция, според Вас?


Мисля, че според докладите на нашите репортери, концентрацията на медиите в ръцете на Делян Пеевски продължава да е главният проблем за журналистиката в България. Огромният недостатък е, че независимите журналисти са притискани от медиите на Пеевски. Тези хора са под непрекъснат натиск, 24 часа в денонощието. Всеки независим журналист е подложен на икономически заплахи, преследвания, арести дори и физическа разправа. Всеки, който мисли против правителството има проблеми. Всеки, който е против настоящата номинация за главен прокурор има проблеми. Всеки, който има смелостта да критикува тази номинация, е поставен под натиск. А и една след друга независимите медии се купуват от хора, приближени до правителството.





В последната класация на „Репортери без граници“ България е поставена на 111 място по свобода на словото. Мислите ли, че ще запазим тази позиция в светлината на случващото се у нас?


Точно сега смятам, че положението в България е изключително тежко. Имам предвид законовите мерки, предприети срещу журналисти. Не трябва да забравяме и убийството на журналист. Смятам, че от “Репортери без граници” трябва да работим ежедневно, наблюдавайки ситуацията в България. За съжаление засега няма изгледи, че нещата ще се подобрят. По тази причина тенденцията е да останете на същата позиция, на която сте в момента. Не е изключено, на базата на наблюденията през следващите 6 месеца, страната ви още да падне надолу в класацията. Безспорно е, че има много, много голямо влошаване на ситуацията.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9075 |19.04.2019 Анна Заркова: Избършете си прозорците с вестник, който предлага фалшиви разследвания . 15| 47078 |04.05.2018 Адвокат пред Фрог: У нас всеки, който се бори срещу корупцията, е преследван . 13| 46674 |14.09.2016 Кулезич: Интервюто на Цв. Василев подейства като запален фитил, който ще стигне до детонатора . 60| 12273 |24.07.2014 Антон Тодоров: Ще повярвам на политика, който се откаже да яде печени прасета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads