Реклама / Ads
4| 6442 |09.09.2007 ИНТЕРВЮ

Робърт Баер, ЦРУ: Търсехме българин да издаде плановете на Брежнев

.
Централното разузнавателно управление е извършвало тайна антитерористична операция срещу Хизбула в София през 1990 година. Това каза в специално интервю за „Пропаганда" по Дарик бившият агент на ЦРУ Робърт Баер.
 
От Колорадо бившият специален агент каза още, че ЦРУ е имало изключително голям интерес от свалянето на комунистическия режим в България.

 

Робърт Баер е роден през 1952 година в Колорадо. Той е един от най-опитните агенти на ЦРУ, действали на територията на целия Близък Изток в продължение на 21 години. Носител на Career Intelligence Medal на ЦРУ; автор на книгата „SEE NO EVIL", превърнала се в основа на филма „Сириана", който печели Оскар за най-добър филм през 2005 година. Във филма, прототип на специалният агент Боб, изигран от Джордж Клуни, е самият Робърт Баер.

Ето какво каза пред Дарик Робърт Баер:

Някога били ли сте в България?

Да, в България съм изпълнявал антитерористична операция в началото на 90-те години. Операцията беше насочена срещу Хизбула.

Операция на ЦРУ срещу Хизбула в София?

Тази информация никога не стана публична, но мога да ви кажа, че Израел беше много притеснен, че на територията на България се укриват членове на Хизбула и тези терористи използват страната ви, за да координират действия по цял свят.

И как приключи операцията?

Тази операция беше проведена на много ниско ниво. Мисля, че свършихме нещо, но това не беше много важна операция.

До колко ЦРУ се интересуваше от свалянето на комунистическия режим в България в края на 80-те години?

ЦРУ много се интересуваше от България също както българското разузнаване се интересуваше от Великобритания и Франция по време на Студената война. България беше по-близка до Съветския съюз от всяка друга страна в Източна Европа. Ние анализирахме всякакви варианти, водещи до атомна конфронтация, затова ако намериш българин, който можеше да издаде плановете на Брежнев - това беше истински удар.

Господин Баер, благодаря ви, че приехте поканата за това интервю. Как сте днес?

Чувствам се прекрасно, за мен е удоволствие да бъда ваш гост.

Какво ще обсъждаме днес? Имам предвид - за какво можем и за какво не можем да си говорим?

Има няколко определени неща, за които не мога да говоря...

Добре. Нека уточним тогава вашето "досие". Бихте ли ни разказали накратко, в какво се изразяваше работата Ви в ЦРУ? За какво отговаряхте и къде действахте като оперативен агент?

Работих в ЦРУ 21 години. Занимавах се с операции в чужбина. Основно събирах информация, обикновено от човешки източници. Основната ми работа беше в Близкия Изток - Бейрут, Сирия, Ирак, където ръководех бюрото на ЦРУ за кратко. Бил съм в Судан, Мароко и още на много места.

Да погледнем към днешните вестници. Основно американската и европейската преса се занимава с евентуален военен удар на САЩ срещу Иран. Какво се крие зад тиражираните намерения на Вашингтон да нападне Иран, според Вас?

robertbaer-1.jpgИма две неща. Първата причина е Израел. Израелското правителство в момента оказва натиск върху Белия дом да предприеме мерки срещу иранската ядрена програма и увеличаващото се влияние на Техеран. Лично президентът Джордж Буш е много близък с Израел и се влияе от израелското лоби и по-точно от религиозното лоби, което цели завръщането на евреите в Израел. Това движение има невероятно влияние в Белия дом в момента.

Второ, позволете ми да бъда честен, за тази администрация, окупацията на Ирак се превърна в истинска катастрофа. Никога положението там няма да се подобри. Американските войници никога няма да са в състояние да контролират Ирак, дори да седим там и 30 години. Истината е, че Иран ще окупира южен Ирак, и „де юре" и „де факто" чрез Корпуса на пазителите на революцията. Това оказва огромно влияние на всички араби на западния бряг на Персийския залив - Саудитска арабия, Катар, Кувейт и т.н.

В същото време, Иран и Русия се сближават все повече с всеки изминал ден. Всички тези факти, създават предпоставки някои ден Иран да контролира залива и 2/3 от световните запаси на нефт. Затова мисля, че скоро или не, ние ще се окажем в ситуация на война с Иран.

Как Иран е свързан с тероризма в света днес?

Последният терористичен атентат, извършен от иранците, беше през 1996 година в Саудитска Арабия. Оттогава минаха 11 години, в които никой не е чул Иран да е замесен директно в терористични действия. Според Израел обаче, това не е точно така. Иран е свързан с „Хизбула".

Мислите ли, че наистина Белият дом ще вземе решение да атакува Иран?

Вижте, политиката на САЩ по отношение на Иран в момента се диктува от кабинета на вицепрезидента. Той има решаващата роля тук. Също така важен човек в това отношение е и Елиът Ебръмс, секретарят по сигурността за Близкия Изток. Те внушават, че Иран трябва да бъде ударен. Но дали това ще се случи, ние просто не знаем.

Хората, с които говорих аз по този въпрос, не бяха много информирани относно бъдещите намерения на САЩ, но тяхното чувство е, че вероятно ще има удар по Иран. Или, което е по-вероятно и почти сигурно, ще станем свидетели на някакъв вид инцидент в региона. Този инцидент ще стане формалната причина за конфронтацията между американците и иранците. Така ще избухне голямата война.

Продаваше ли ЦРУ оръжия на Иран с цел да освободи американски заложници, държани от Хизбула в Ливан преди 20 години?

Да, това е абсолютно вярно. Администрацията на президента Рейгън продаваше оръжие на Иран, с цел да освободи похитени американци. Тогава американският президент знаеше, че Иран е отговорен за изчезването на американци. Или с други думи, кръгът около президента търгуваше с терористи. Въпреки, че по-късно това беше отречено. По същия начин постъпваха и французите.

Т.е, при евентуален военен конфликт между САЩ и страната на Ахмединеджад, американците ще бъдат убивани със собствените си оръжия?

Повечето оръжия, които САЩ доставиха на Иран, бяха използвани по време на войната с Ирак. Сега, Иран разполага с най-ново поколение оръжия, които са доставени от Китай и Русия. Всички видяхме миналогодишната демонстрация на ракетните комплекси земя-въздух на Иран , които са китайско производство.

Техеран има достъп до всякакви видове оръжие. Те имат и най-голямата армия в Персийския залив - около 1 милион души могат да облекат униформите си много бързо. Просто Иран е реална регионална сила, с амбиции да се превърне в супер сила.

Вие сте автор на книгата „Невидимото зло". Би било хубаво тази книга да излезе и на българския пазар. Кажете ми обаче, кое е най-голямото зло в момента? Кой е най-опасният терористи? Осама Бен Ладен? Ако питате мен, той прилича повече на някакъв мит, на инструмент, с който САЩ оправдават своята враждебност срещу някои държави като Афганистан и Ирак...

Мисля, че е ясно на всички, че тази администрация използва заплахата от тероризма, за да си осигури политически контрол в страната. Става въпрос за един постоянен страх, който се поддържа от Белия дом, за да може администрацията да нарушава законите.

Например, те подслушват телефоните на обикновените хора, без да имат разрешение да го правят. Администрацията нарушава законите и се оправдава със заплахата от тероризъм и Осама Бен Ладен. Типът тероризъм, проповядвам от Осама Бен Ладен най-лошо засяга в момента Афганистан и Пакистан. Той не е сериозна заплаха за САЩ. Всички тези млади момчета, които се взривяват в Афганистан, никога не могат да достигнат до САЩ или Европа.

Кой създаде Осама Бен Ладен, господин Баер? Не беше ли това ЦРУ?

Кой го създаде ли? Създаде го Израел.

Израел? Звучи интересно...

Вие трябва да знаете, че палестинският тероризъм, всички актуални конфликти днес се основават на колониализма. Това са пост-колониални войни. За мюсюлманите, Иракската криза не е нищо повече от колониална окупация.

Като агент на ЦРУ вие сте оперирали главно в Близкия Изток, нали?

Да, аз работех предимно в Близкия Изток.

Също така обаче, вие сте били и в Босна през 1995 година?

Да, бях там. Имах задачата да подготвя операции на ЦРУ в Сараево. Опасявахме се от действия на ирански терористи срещу американски войници. Това не се случи, но ние бяхме длъжни да се застраховаме.

Някога били ли сте в България?

Да. В България съм изпълнявал анти-терористична операция в началото на 90-те години. Операцията беше насочена срещу Хизбула.

Операция на ЦРУ срещу Хизбула в София? Никой никога не е споменавал нищо затова...

Тази информация никога не стана публична, но мога да ви кажа, че Израел беше много притеснен, че на територията на България се укриват членове на Хизбула. И тези терористи използват страната ви, за да координират действия по цял свят.

Как приключи операцията?

Тази операция беше проведена на много ниско ниво. Мисля, че свършихме нещо, но това не беше много важна операция...

Доколко ЦРУ се интересуваше от свалянето на комунистическия режим в България в края на 80-те?

ЦРУ много се интересуваше от България, също както българското разузнаване се интересуваше от Великобритания и Франция по време на Студената война. България беше по-близка до СССР от всяка друга страна в Източна Европа. Ние анализирахме всякакви варианти, водещи до атомна конфронтация. Затова, ако намериш българин, който можеше да издаде плановете на Брежнев, това беше истински удар.

Не са много агентите на ЦРУ, които говорят публично за работата си за агенцията. Нямате ли проблеми с Лангли, щата Вирджиния, където се намира седалището на ЦРУ?

Вижте, ние сме пределно наясно за какво можем да говорим и какво не трябва да споменаваме. Когато написах книгата си, трябваше да я изпратя ръкописа на ЦРУ. За да е ясно, че няма да бъдат публикувани директно важни тайни.

Честно да ви кажа, тази система работи много добре. Те не ми позволяват да бъда точен докрай, например не мога да споменавам имена. Аз наричам хората, за които говоря просто „източници" и „кукли".

Не мога да назовавам и правителства, с които съм работил. Правилата са ясни. ЦРУ не обича бивши агенти да говорят публично или да пишат книги, но не ги и спират.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6821 |05.09.2007 Проф. Георги Бакалов: Парите за университетите у нас са тревожно малко . 5| 7921 |03.09.2007 Операторът Стефан Куцаров: У нас мнозина мислят, че работата на другия е много лесна. . 1| 10875 |31.08.2007 Ангел Конаклиев: Мисионис е бил много по-богат град от Преслав . 3| 7280 |23.08.2007 Кемал Еюп: До 10 години ромите ще са 20% от пълнолетното население на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads