Реклама / Ads
4| 15605 |02.05.2019 ИНТЕРВЮ

Росен Миленов: При Порожанов няма ГЕРБ, няма БСП-всичко е минало през услугите му

.
Росен Миленов с мегафон
Министър Румен Порожанов е кон за всички. При него няма БСП, няма ГЕРБ. Всичко е минало през услугите му. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на НСБОП Росен Миленов по повод скандала с „къщите за гости“. Ето какво още разказа той по темата:
 

-        Г-н Миленов, като бивш служител на НСБОП, допускате ли, че службите не са знаели за измамите с т. нар. „къщи за гости“? Възможно ли е от медиите да са научили за тях?

-        Ще се върна в далечната 2008 година, когато бяха спрени  фондовете по времето на тройната коалиция заради  измами с предприсъединителните програми ФАР и САПАРД.  Парите по САПАРД бяха спрени заради нашумялото дело с Людмил Стойков, а по ФАР-заради скандала „Батко и братко“.  Тогава на политическо ниво бе взето решение да се създадат специализирани отдели за борба с измамите с еврофондове под шапката на Националната следствена служба. Там участваха представители на НСБОП, следствието и експерти. Интересното е, че още преди да спрат парите към нас през 2008 г., от ОЛАФ бяха изпратили близо 100 сигнала, свързани с данни за нарушения и престъпления. Те бяха адресирани до прокуратурата и разплащателните агенции, включително и до  Държавен фонд „Земеделие“.  

 

-        Там сигурно са  реагирали светкавично на притеснителните данни от ОЛАФ?

-        Не, никой не им беше обърнал внимание. Затова и плащанията бяха замразени. Властимащите се принудиха да създадат  специализирани звена, за да покажат пред Европа, че имат воля да се  борят с евроизмамите. Тогава два дни ходихме в Държавен фонд „Земеделие“ и изнесохме много материали. Първият ден-седем колички със стотици томове  досиета на бенифициенти-онези, които са получили субсидии.

 

-        Къде отидоха тези материали?

-        Всичко това с пет-шест коли беше занесено в НСлС. И както всичко друго, което касае разследване на схеми с участието на политици  и „големите тарикати“ на държавата, всичко бе потулено и смачкано. Дори и делата, които стигнаха до съда. Та на въпроса дали институциите и службите са знаели – тя цяла Европа знаеше. И ви говоря за преди 10 години.  Всичко се знае. Искам да дам и още един аргумент в тази посока. Погледнете кои са бенифициентите на тези „къщи за гости“ по програмата за развитие на селските райони.

 

-        Подскажете ни?

-        Оказва се, че програмата не е за селските райони, както е заложена по документи, а е пак за „големите тарикати“, политици и т. н. Бенифициентите на парите за строителството на тези  къщи условно ги разделям на две групи. Едните ги получават по заслуги. Това са хората, които са на  ръководни позиции в държавната администрация. Виждате, че изплуваха зам.-министър на икономиката, зам.-директор на ДФЗ и т. н. Казвам по заслуги, защото те обслужват политическите централи и техните спонсори. Съответно и на тях им позволяват  да лапнат нещо от баницата.

 

-        Казахте, че има и втора група.

-        Да, това са бизнесмени с нечисти бизнеспрактики, които искат винаги да са в далаверата. Те работят по схемата „връщане на пари“, както е при обществените поръчки. Обикновено се дават на компании, които са собственост на бивши служители на ДФЗ. Станали са „бивши“, защото са изгърмели при някой скандал. И за да не излязат от хранилката, правят фирми, които впоследствие действат като посредници. Впоследствие на тях им се връщат 30% от парите, а оттам в ДФЗ.  Това беше стандартната сума през  2008-2009 г. В ДФЗ няма случайни хора. Както митницата беше най-апетитното място в средата на криминалния преход, след влизането в ЕС, разплащателните агенции заместиха митницата, защото големите суми и съответно корупцията, се премести в тях. Пак ще повторя-в ДФЗ няма нито един случаен човек-той или е близък на депутат, или на кмет или на мастит бизнесмен. Ще ви дам още един аргумент, че всичко се знае.

 

-        Слушам ви.

-        В ДФЗ има поне 6-7 служители, които са били на ръководни места в службите-НСБОП и ДАНС. Съответно и цялата информация върви към службите, защото бивш служител няма. Знаят всичко от „а“ до „я“. А министър Румен  Порожанов е кон за всички. При него  няма БСП, няма ГЕРБ. Всичко е минало през услугите му. Случайни неща няма нито при оперативните програми, нито при обществените поръчки. Всяко чудо е за три дни. Администрацията е овладяна от олигарсите и тарикатите.  И тя потулва и смачква тези криминални случаи.

 

-        Дали пък на бившите служители не им затварят устите, щом казвате, че  знаят всичко?

-        Не може да се каже еднозначно. Заплатите на тези хора са доста големи. Те получават и пенсия, като с нея си събират една добра сума на месец. Тези хора добре познават криминогенната обстановка. Наясно са с цялата пирамида на престъпността. Честните и принципните се предават, защото казват, че „трябва да се борят с вятърни мелници“. Кой иска да си подритва ръжена в криминалната държава, като знае, че нищо няма да стане. Преди това тези хора, докато са били в службите и са работили като оперативни, са видели, че всичко се  смачква. Иначе цялата информация е  при тях,  но тя се потулва.  ДФЗ е една от институциите, която замести митницата, като най-апетитно място.

 

-        Каква е прогнозата ви за новите разкрития около къщите. Пак ли ще е „всяко чудо за три дни“?

-        Представител на ОЛАФ ми беше казал: „Вие си имате политиците. Ние си вършим нашата работа. И ще го правим, докато нашити политици ни натискат за това.  После ще си продължите по същият път“.  

 

-        Попарихте ми ентусиазма. Изглежда, че  ни изоставят?

-        Да, защото те имат интерес донякъде. Евросредствата не се отпускат за да изравним нашата икономика с тази на развитите европейски страни. Това са т. нар. корупционни суми, с които се плаща на нашия политически елит.

 

-        Защо им е притрябвало на европейците да ни подкупват?

-        За да бъдем буфер, да бъдем послушковци и т. н. Това е истината за евросредствата.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15513 |09.04.2019 Росен Миленов: Данаил Кирилов е сервитьорът на правната мисъл . 8| 23825 |30.10.2018 Росен Миленов: Домусчиев е платил по-малко от 4 млн. неустойки за БМФ от дължими 57 млн. . 15| 69773 |23.08.2018 Росен Миленов: Собственикът на ЗД „Олимпик” е българин, службите знаят кой е . 5| 21263 |26.07.2018 Росен Миленов: Политици и олигарси купуваха ЧЕЗ, не Гинка Върбакова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads