Реклама / Ads
6| 9278 |20.07.2009 ИНТЕРВЮ

"Рошавата гарга" А. Александрова: Политиците да носят сиво и да му мислят

.
Албена Александрова
Трябва да приключим с поп-фолк културата навсякъде в живота, казва в интервю за Frognews.bg „рошавата гарга”.
 

Албена Александрова е главен дизайнер и собственик на модна къща "Рошавата гарга". Името се появява спонтанно през 1991 г., когато тя възкликва: "Ако ще е гарга, да е рошава!" Албена Александрова е завършила две висши образования и Школа за мода и дизайн. През 1999 г. тя става официален представител за България на водещите френски марки - Ив Сен Лоран, Соня Рикел, Нина Ричи и Кастелбажак. През 2002 в списъка вече присъстват и имената на Жан-Луи Шерер и Кашарел.

интервю на Ана Кочева


– Г–жо Александрова, неотдавна станахте част от гражданския проект ДНЕС. С какво ви привлече точно той?

- Присъединявайки се към ДНЕС, аз изразявам своята гражданска позиция, която e против безхаберието на управляващите към народа, безнаказаността за всичките им грешни и неправилни действия и против апатията на хората. Много е важно гражданското общество в България да възроди своята сила и да може да е коректив на случващото се.

‒ Как вие от ДНЕС конкретно възнамерявате да събудите обществото?


‒ С просвещаване. Днес, в 21 век, в Движение ДНЕС се връщаме към апостолската дейност. Ходим от град на град. Открити сме към всеки, който иска да се срещне с нас и да обсъдим наболелите проблеми. Като представители на гражданското общество ние се стремим да помогнем на хората в диалога им с институциите и управляващите. За кратко време ДНЕС набра лавинообразна скорост и в момента се превръща в най-мощното гражданско обединение, нямащо аналог за последните 20 години. Ние от ДНЕС създаваме регионални организации на движението в цялата страна. Радващо е, че идеите на ДНЕС се приемат от хиляди граждани и десетки неправителствени организации, които постоянно се присъединяват към нас.

‒ От ДНЕС обявихте, че недоволството от българските управници е огромно. Къде виждате алтернативата на днешните управляващи?

‒ ДНЕС ще бъде коректив на политиците, на самозабравилите се управляващи. Всички наши действия са в тази посока – приетите Апел, Призив към политиците и Искания на ДНЕС, писмото до Президента с искане да инциира референдум за избирателната система, Споразумението за политическа почтеност и толерантност, което шест партии, участващи в парламентарните избори подписаха и т.н.. Предстоят и още инициативи на ДНЕС в тази посока. Каузата, за която се борим, е да възродим гражданското общество в страната, да направим ефективен диалога между политици и граждани. Що се отнася до алтеранативата, когато в една демокрация има реално функциониращо гражданско общество, политиците работят в полза на гражданите. Ако успеем сега да събудим гражданската енергия, нещата ще се получат. Ще се появи нова генерация с нови идеали, с нова ценностна система, ще се открие възможност за по-млади и образовани хора да влязат в управлението. Също така силно се надявам, че цялата онази младеж, заминала да учи в чужбина преди десетина години, сега ще се върне и ще постави ново начало в политическия живот на България.

– Преди години един български премиер ни посъветва да си сменим чипа. Какъв е съветът на ДНЕС към българското общество Д Н Е С?

‒ Този български премиер за цялото си управление каза едно умно нещо и то беше това. На много хора репликата не им допадна, но аз смятам, че тя продължава да е валидна за нас. Трябва да се събудим и да променим това. Затова казвам, че ДНЕС има просветителска мисия.

‒ Лично Вие изкушена ли сте от политиката по някакъв начин?

‒ Не, категорично. Не мисля, че това е моето призвание.

‒ Като дизайнер квалифицирайте дизайна на политиката, която се прави у нас, макар и метафорично. Модерен ли е българският политик във всяко отношение, включително и буквално?

‒ Бих казала, че нашите политици се понаучиха да се обличат и държат по протокол. Но има още много какво да се желае. Женското присъствие определено прави по -добро впечатление.




‒ А модерна жена ли е българката, защото в това отношение битуват различни митове?


‒ Скоро интервюирах италианския посланик в България - н. Пр. Стефано Бенацо, на когото зададох същия въпрос, на който той ми отговори, че на един джентълмен не подхожда да дава подобни оценки, с което оценявам тактичността на неговия отговор. Като дизайнер  обаче аз няма да бъда толкова тактична. Мисля, че трябва да приключим с тази поп-фолк култура. Българката трябва да се научи къде и как да се облича подходящо и да не преекспонира гардероба си. Разбира се, че има много елегантни дами, но на този етап те все още се броят на пръсти. Оценявам и колоритността на Балканския ни регион, но бидейки част от Европа, трябва да имаме предвид и този факт.

‒ През Възраждането една от най–актуалните теми е била тази за „криворазбраната цивилизация”. В някакъв смисъл тя е факт и понастоящем, независимо че от две години България е част от ЕС. Ако сте съгласни с подобна теза, мислили ли сте, къде се корени причината за това и къде е лекарството?

‒ Балканите са били винаги между Европа и Азия и това е една от причините тази „криворазбрана цивилизация” все още да е модерна, а лекарството ... когато едно лекарство се предозира, то става отрова. Трябва да сме по-внимателни и предпазливи.

‒ Вече е лято и то ще бъде горещо и в политически, и в най–пряк смисъл. Какво ще препоръчате в качеството си на специалист да откроят в стила си политиците и останалите по–„простосмъртни” почитатели на модата?

‒ За „простосмъртните” ‒ да носят цветно, за да им е по-весел животът, а за политиците – сиво, те да му мислят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13341 |17.07.2009 Стефан Гамизов: Десните олигарси търсят 1 млрд евро, пропуснати извън властта . 14| 6640 |16.07.2009 Т. Дончева: Със Сергей БСП е обречена . 15| 7915 |15.07.2009 Дим Дуков: В парламента ГЕРБ нямат нито един гей . 3| 9125 |14.07.2009 М. Панайотова: Младостта не е порок, а мислене извън рамка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads